Την τελευταία φορά που η Ιαπωνία διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες, βρισκόμασταν στο 1964. Για τους Ιάπωνες, οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούσαν πάντα έναν τρόπο για να αναδείξουν τη φιλοξενία τους καθώς και να κερδίσουν την εκτίμηση των υπολοίπων, κυρίως λόγω των δεινών που προκάλεσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ο πολιτισμένος τρόπος για να δείξουν την εξέλιξή τους, κερδίζοντας μετάλλια και όχι μάχες, μέσα από τις προσπάθειές τους και χωρίς όπλα.

Όμως τα χρόνια περνούν και η Ιαπωνία, συγκεκριμένα το Τόκιο, ύστερα από 56 χρόνια επιλέχθηκε ξανά κατά την 125η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες ως η διοργανώτρια πόλη των επόμενων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020. Και είναι σίγουρο πως η Ιαπωνία, παρά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δείχνει πανέτοιμη να φιλοξενήσει αυτό το τεράστιο και παγκόσμιο γεγονός.

Οι μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 Πηγή: www.greecejapan.com

Συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου στην συνοικία Χιμπίγια (Hibiya,日比谷)
διεξήχθησαν τα βαφτίσια των δύο
μασκότ, σχεδιασμένα από τον Ρίο
Τανιγκούτσι (Ryo Taniguchi), που
πήραν τα ονόματα «Μιραϊτόουα»
(Miraitowa, ミライトワ) και «Σομέιτι» (Someity, ソメイティ). Η καρό με μπλε και άσπρη μασκότ σχεδιάστηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες και το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «μίραϊ» (mirai, 未来) που σημαίνει «μέλλον» και «τόουα» (towa, 永久) που σημαίνει «αιωνιότητα». Αντίθετα η καρό ροζ και άσπρη μασκότ σχεδιάστηκε για τους Παραολυμπιακούς αγώνες και το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «σομέισινο» (someishino, 桜花 ) που σημαίνει «άνθος κερασιάς» και
ταυτόχρονα δημιουργεί ένα είδος λογοπαίγνιου με την αγγλική φράση «so mighty» (τόσο δυνατός). Οι δύο μασκότ-σούπερ ήρωες επιλέχθηκαν από 17.000 δημοτικά σχολεία της Ιαπωνίας.

Ταυτόχρονα, έγινε και η δεύτερη ανακοίνωση των δύο λογότυπων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων (τα πρώτα λογότυπα απορρίφθηκαν λόγω πνευματικών δικαιωμάτων ύστερα από 7 μήνες). Σχεδιάστηκαν από τον καλλιτέχνη Ασάο Τοκόρο (Asao Tokoro) και συμβολίζουν την ισότητα και διαφορετικότητα όλων των λαών.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και οι Ολυμπιακές δάδες. Το σχήμα τους είναι εμπνευσμένο από τα άνθη κερασιάς και η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς τα άνθη θυμίζουν τον μήνα Μάρτιο, όταν και θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία από τη Φουκουσίμα.

Επίσης, για τους φαν των άνιμε (κυρίως του Jojo’s Bizzare Adventure) ο δημιουργός του, Χιρόχικο Αράκι (Ηirohiko Araki), επιλέχτηκε ως ο δημιουργός τη αφίσας των Παραολυμπιακών αγώνων.

Και καθώς η Ιαπωνία έχει πάρει στα σοβαρά τον ρόλο της ως χώρα φιλοξενίας των Ολυμπιακών και υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων, αποφάσισε να προχωρήσει λίγο παραπέρα ψηφίζοντας νόμο για ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Ο νόμος είχε προταθεί από το Υπουργείο Υγείας και παλαιότερα, όμως δε ψηφίστηκε ποτέ, παραμένοντας μια «οδηγία» προς τους καταστηματάρχες που είχαν το ελεύθερο να μην υπακούσουν.

Τέλος, σκοπός της Ιαπωνίας είναι να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λίγο πιο… «πράσινους». Συγκεκριμένα, έγινε η πρόταση για την κατασκευή 5000 μεταλλίων από τα ψήγματα χρυσού, χαλκού και ασημιού που βρίσκονται σε ανακυκλώσιμα κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 2.700 κιλά χαλκού, 30.3 κιλά χρυσού και 4.100 κιλά ασημιού.

Είναι βέβαιο πως η Ιαπωνία έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη σε ό, τι αφορά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και όλοι περιμένουμε πολλές εκπλήξεις.

Καλή τύχη σε κάθε χώρα λοιπόν! Gambate!


Πηγές: https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/30020/neo-logotypo-gia-toys-olympiakoys-toy-tokio-2020

https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/87772/tokio-stop-sto-kapnisma-se-dimosioys-xoroys-enopsei-olympiakon-agonon

https://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/140135/tokyo-2020-sta-vaftisia-ton-pio-glykon-maskot-ton-olympiakon-toy-tokio-pics-vid

Categories: J-Culture

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.