Δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου “ειδικό” στα anime και ούτε έχω την μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα. Έχω όμως δει αρκετά για να πω (πάντα με επιφύλαξη) ότι το Erased είναι κάτι ξεχωριστό.

Πριν παραθέσω τις απόψεις μου ας βγάλουμε κάποια τυπικά από την μέση. Το Erased (Boku dake ga Inai Machi = The City Where Only I Am Missing) είναι βασισμένο στην ομώνυμη σειρά manga του Kei Sanbe. Το anime από την A-1 Pictures προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016.

Η σειρά περιστρέφεται γύρω από τον Satoru Fujinuma και την προσπάθεια του να αποτρέψει λάθη του παρελθόντος του. Πιο συγκεκριμένα, ο 29χρονος πρωταγωνιστής ζει μια αρκετά συνηθισμένη ζωή αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι κάθε φορά που συμβαίνει μια τραγωδία κοντά του μεταφέρεται ασυνείδητα πίσω στον χρόνο, λίγα λεπτά πριν το δυστύχημα, στο ακριβές σημείο απ’το οποίο μπορεί να το αποτρέψει. Όταν κάτι τραγικό (θα προσπαθήσω να μην κάνω σπόιλ αν και σχεδόν ότι θα αναφέρω συμβαίνει στην διάρκεια του πρώτου επεισοδίου) συμβαίνει σε ένα κοντινό του πρόσωπο, επιστρέφει πάλι πίσω στον χρόνο. Αυτήν την φορά, όμως, δεν επιστρέφει πίσω λίγα λεπτά αλλά 18 χρόνια!

Τότε, “παγιδευμένος” στο σώμα του 11χρονου εαυτού του, συνειδητοποιεί ότι το άτομο που ευθυνόταν για μια σειρά απαγωγών, που εξελίχθηκαν την συγκεκριμένη περίοδο στην περιοχή, συνδέεται με την τραγωδία που θα συνέβαινε 18 χρόνια αργότερα. Προσπαθώντας να εξιχνιάσει το μυστήριο και να αποτρέψει τον απαγωγέα, πλησιάζει ένα απόμακρο κοριτσάκι γνωρίζοντας ότι θα αποτελούσε το επόμενο του θύμα. Η σχέση που θα αναπτύξει με την νεαρή Hinazuki Kayo θα αποτελέσει τον πυρήνα της σειράς.

Όταν ξεκίνησα το anime περίμενα ένα θρίλερ μυστηρίου που θα με κρατάει σε αγωνία και θα με κάνει να σκέφτομαι για το τι μπορεί να συμβεί. Και ναι, οι παραπάνω προσδοκίες μου καλύφθηκαν. Η πλοκή δεν αφήνει περιθώρια βαρεμάρας και στο τέλος κάθε επεισοδίου ανυπομονείς για την συνέχεια. Τα (ίσως) παράπονα μου σχετικά με την εξιχνίαση του μυστηρίου είναι ελάχιστα (και δεν θα τα αναλύσω περαιτέρω γιατί βαδίζω σε περιοχή σπόιλερ) αλλά και αυτά αποτελούν καθαρά προσωπική άποψη και δεν επηρεάζουν αρνητικά την πλοκή ή την ιστορία.

Το Erased παρόλα αυτά δεν είναι μια σειρά που θα σε κάνει τόσο να σκεφτείς, όσο να νιώσεις. Όπως προανέφερα, τον πυρήνα αποτελεί η σχέση των δύο πρωταγωνιστών. Την σχέση αυτή προσπαθούν να ξεδιπλώσουν χειρουργικά οι δημιουργοί και το καταφέρνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η σειρά πραγματεύεται αρκετά εύθραυστες και σκοτεινές θεματολογίες (όπως η ενδοοικογενειακή βία) καταφέρνει πάντα να εξισορροπεί το δραματικό ύφος της και να δημιουργεί ένα ομορφότερο κλίμα. Στιγμές λύπης ακολουθούνται από στιγμές χαράς και αντιστρόφως, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό ταξίδι που μπορεί να προκαλέσει δάκρυα (λύπης αλλά και χαράς αντίστοιχα). Επίσης, η παρουσία του χιούμορ είναι έντονη, χωρίς ποτέ να καταντά κουραστική.

Η φανταστική μουσική επένδυση έρχεται σε πλήρη αρμονία με το ύφος του anime και ολοκληρώνει την εμπειρία. Το ίδιο ισχύει και για το πανέμορφο animation.

Συμπερασματικά, το Erased στην διάρκεια των 12 επεισοδίων του καταφέρνει να εξιστορήσει μια εκπληκτική ιστορία που σίγουρα δεν απογοητεύει. Θα την χαρακτήριζα must-watch για κάθε anime fan αλλά και εξαιρετικό starting point για κάποιον καινούργιο στο είδος.


1 Comment

anonymous · August 12, 2019 at 11:40 pm

πολυ καλη κριτικη! ψηθηκα να το δω και παω απευθειας να το δω

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.