Οι φαν του James Bond ίσως αναγνωρίσουν την παρακάτω εικόνα (χωρίς να διαβάσουν τη λεζάντα):

Αφίσα της ταινίας You Only Live Twice (1967)
Πηγή:  https://en.wikipedia.org/wiki/You_Only_Live_Twice_(film)

Όσοι λοιπόν την αναγνώρισαν, ξέρουν ότι στην ταινία αυτή γυρίστηκαν σκηνές σε ένα μέρος πολύ ξεχωριστό στην Ιαπωνία. Και το μέρος αυτό δεν είναι άλλο από το κάστρο Χιμέτζι! Στην ταινία, βέβαια, το κάστρο υποτίθεται πως ήταν η βάση για μια σχολή εκπαίδευσης ninja. Εδώ θα χρειαστεί να σας απογοητεύσω, διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

To κάστρο Χιμέτζι
Πηγή: https://www.kyotostation.com/traveling-from-kyoto-to-himeji/

Το κάστρο Χιμέτζι (Himeji, 姫路城) είναι το μεγαλύτερο και πιο επισκέψιμο κάστρο της Ιαπωνίας και ταυτόχρονα αποτελεί και ένα από τα πρώτα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και ως “αθάνατο”, καθώς έχει επιζήσει από τρομερούς πολέμους, φωτιές, σεισμούς, ακόμα και από βόμβα που έπεσε μέσα στο ίδιο το κάστρο και για κάποιο μαγικό λόγο δεν εξερράγη!

Tο κάστρο Χιμέτζι βρίσκεται στην πόλη Χιμέτζι, στο νομό Χιόγκο (Hyogo, 兵庫県) σε ύψος 45.6 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με το ψηλότερο τείχος του να φτάνει τα 26 μέτρα. Χρονολογείται από το 1333, χτισμένο από τον Ακαμάτσου Νοριμούρα (Akamatsu Norimura), ο οποίος έχτισε ένα οχυρό στο λόφο Χιμεγιάμα (Himeyama). Για περίπου δύο αιώνες αργότερα, μέχρι το 1617-1618, το οχυρό ανακατασκευάζονταν ή επεκτεινόταν στο πλέον κάστρο Χιμέτζι. Και για ακόμα μια φορά απέδειξε πόσο αθάνατο είναι, όταν το 1871, όταν και έπεσε το φεουδαρχικό σύστημα, πουλήθηκε σε δημοπρασία και ο αγοραστής του ήθελε να το καταστρέψει. Όμως αποδείχτηκε ότι το ποσό που χρειάζονταν για την κατεδάφισή του ήταν αρκετά υψηλό, οπότε και παρέμεινε άθικτο. Είναι γνωστό και ως Χακούρο-τζο (Hakuro-jo) ή Σιρασάγκι-τζο (Shirasagi-jo) “Το Κάστρο του Λευκού Ερωδιού”, λόγω του επιβλητικού λευκού του εξωτερικού που θυμίζει πουλί το οποίο ετοιμάζεται να πετάξει.

Πηγή: https://travelguide.michelin.com/asia/japan/hyogo/himeji/himeji-castle

Αποτελείται από 83 δωμάτια και πολλά αμυντικά συστήματα όπως πολεμίστρες σε κυκλικό, τριγωνικό και τετράγωνο σχήμα και παράθυρα από τα οποία έχυναν καυτό λάδι στους εχθρούς που βρίσκονταν από κάτω. Υπάρχουν περίπου 1000 πολεμίστρες σε όλο το κάστρο. Ακόμα ένα αμυντικό σύστημα είναι οι λαβύρινθοι που υπάρχουν είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά και μπερδεύουν μέχρι και σήμερα τους τουρίστες που ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδρομή.

To κάστρο είναι επίσης συνδεδεμένο με πολλούς μύθους για φαντάσματα που στοιχειώνουν το χώρο, όπως το φάντασμα της Όκικου (Okiku) η οποία κατηγορήθηκε ότι έχασε πιάτα-κειμήλια της αυτοκρατορικής οικογένειας και έτσι θανατώθηκε και το σώμα της πετάχτηκε σε ένα πηγάδι του κάστρου. Από τότε το φάντασμά της στοιχειώνει το πηγάδι μετρώντας πιάτα (μάλλον για να σιγουρευτεί ότι δε θα τα χάσει).

Τέλος, ένας ακόμα εντυπωσιακός χώρος του κάστρου είναι και η είσοδος με ένα δρόμο γεμάτο κερασιές που αποτελεί και τουριστική ατραξιόν για τους τουρίστες που επιθυμούν να βγάλουν όμορφες φωτογραφίες.

Πηγή: https://www.japan-guide.com/e/e3501.html

Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Himeji_Castle
https://www.japan-guide.com/e/e3501.html
https://www.himejicastle.jp/en/
https://www.youtube.com/watch?v=e0MmQ6OyFtQ&t=255s
https://www.youtube.com/watch?v=bWS5W48mCKg&t=17s


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.