Το όνομα Ghibli χάρισε στο studio ο Hayao Miyazaki θέλοντας να δείξει ότι θα αποτελέσει τομή στην βιομηχανία των anime, δίνοντας της μια νέα πνοή (ghibli= δυνατός, καυτός άνεμος των ερήμων των βορειοαφρικανικών/αραβικών χωρών). Πράγματι, το Studio Ghibli στα χρόνια που ακολούθησαν κατάφερε να αποδειχθεί άξιο του ονόματος του όσον αφορά την βιομηχανία που προανέφερα αλλά ταυτόχρονα πέτυχε και πολλά περισσότερα. Σήμερα πλέον, έχοντας δημιουργήσει τόσα διαχρονικά αριστουργήματα (Princess Mononoke, My Neighbor Totoro, Spirited Away) μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως έχει βάλει το ανεξίτηλο λιθαράκι του σε αυτό που θα λέγαμε σύγχρονη μυθοπλασία και έχει αποδώσει ένα ευρύτερο νόημα στην έννοια “παραμύθι”. Το πιο πρόσφατο “παραμύθι” του studio ειναι το When Marnie Was There (Omoide no Mānī= Marnie of [My] Memories).
Η ταινία κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2014 και βασίστηκε στο ομώνυμο βρετανικό μυθιστόρημα του Joan G. Robinson, που εκδόθηκε το 1967. Την συγγραφή και σκηνοθεσία μπορεί να μην ανέλαβε ο θρυλικός Miyazaki αλλά ο εξίσου ταλαντούχος Hiromasa Yonebayashi κατάφερε να παραδώσει άλλο ένα διαμαντάκι στην λίστα επιτευγμάτων του studio.
Το When Marnie Was There διηγείται την ιστορία της 12χρονης Anna, η οποία λόγω του αναπνευστικού της προβλήματος αναγκάζεται να περάσει το καλοκαίρι της σε μια αγροτική περιοχή του Hokkaido. Εκεί, παρά τον καθαρό αέρα και το πανέμορφό τοπίο, εξακολουθεί να βασανίζεται από ψυχολογικής φύσεως προβλήματα που της έχουν δημιουργηθεί από το παρελθόν της. Όταν όμως μια παράξενη έλξη προς ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι την οδηγεί στην γνωριμία της με την Marnie, μια μυστηριώδης, μαγευτική, ξανθιά κοπέλα, η ζωή της πρόκειται να αλλάξει.
Δεν χρειάζεται (και δεν πρέπει, για να μην σας χαλάσω την εμπειρία) να αναφέρω τίποτα περισσότερο για την πλοκή. Θα πω μόνο ότι το anime χαρακτηρίζεται από ένα μυστηριώδες και μαγικό ύφος το οποίο κρατάει ακλόνητο το ενδιαφέρον. Μπορεί σε σημεία το ύφος αυτό να μπερδεύει τον θεατή αλλά στο τέλος όλα βγάζουν νόημα. Και μιας που έκανα αναφορά στο φινάλε, χωρίς να αποκαλύψω τίποτα, θα το χαρακτηρίσω με ένα μόνο επίθετο: φανταστικό!
Το εκπληκτικό με την ταινία είναι και ο τρόπος με τον οποίο, στα φαινομενικά πλαίσια ενός παραμυθιού, καταφέρνει να δημιουργήσει χαρακτήρες με καθημερινά και άκρως ρεαλιστικά προβλήματα. Η πρωταγωνίστρια είναι βγαλμένη από την πραγματικότητα και παρόλο που στις περιπέτειες της εμπλέκεται με υπερφυσικές καταστάσεις, τα κύρια προβλήματα της είναι φυσικά και αληθινά. Η ταινία παρουσιάζει μερικά απ’τα πιο σκοτεινά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένα παιδί. Τα ζητήματα μοναξιάς και χαμηλής αυτοεκτίμησης που αντιμετωπίζει η νεαρή Anna γειώνουν τον χαρακτήρα της και δημιουργούν (σε πολλές περιπτώσεις) συναισθηματική ταύτιση με τον κάθε θεατή.
Η σχέση που αναπτύσσουν οι πρωταγωνίστριες τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν, η μία μέσω της άλλης, τα προβλήματα και τους φόβους τους και παράλληλα διδάσκει τους (κυρίως νεαρούς, αλλά και μεγαλύτερους) θεατές να πράξουν αναλόγως. Επιπλέον, η ιστορία μεταφέρει πολλά οικογενειακά μηνύματα, κάτι που την καθιστά ιδανική επιλογή για όλη την οικογένεια.
Η λεπτομέρεια και η ομορφιά του εξαιρετικού animation ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το χαρούμενο και παραμυθένιο κλίμα του anime. Και η μουσική δεν πηγαίνει πίσω. Ομολογώ ότι το θεματικό τραγούδι της ταινίας (Fine on the Outside της Priscilla Ahn), το οποίο και πρωτοάκουσα στο παραπάνω trailer, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που με ώθησαν να την δω. Τέλος, οι ερμηνείες ήταν όλες άψογες και καθηλωτικές (τουλάχιστον στην ιαπωνική έκδοση που παρακολούθησα).
Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το When Marnie Was There είναι ένα γλυκό και συναισθηματικό ταξίδι εσωτερικής αυτοαναζήτησης της κεντρικής ηρωίδας μέσω της φιλίας. Παρά της καταθλιπτικές του στιγμές, το ταξίδι αυτό χαρίζει ένα απερίγραπτο συναίσθημα αισιοδοξίας και αποτελεί μια μαγευτική εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Ας ελπίσουμε ότι το Studio Ghibli δεν θα σταματήσει ποτέ να προσφέρει τέτοιες παραγωγές.
0 Comments