Όποιος ταξιδέψει στην Ιαπωνία στα τέλη του Αυγούστου, είναι σίγουρο πως θα γίνει θεατής ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ιαπωνίας. Και δεν είναι άλλο από το φεστιβάλ Awa Odori!

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας, όμως τα δύο μεγαλύτερα είναι στην Τοκουσίμα (Tokushima, 徳島県), από όπου και έχει τις ρίζες του, και στο Τόκιο (Tokyo, 東京都), για δύο με τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου. Παρ’ όλο που η Ιαπωνία διοργανώνει πολλά φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το συγκεκριμένο διαφέρει γιατί έχει ένα πιο πνευματικό χαρακτήρα και αυτό γιατί συνδέεται με τη γιορτή Ομπόν (Obon, お盆), μια Bουδιστική πρακτική για καλωσόρισμα των προγόνων. Γι’ αυτό και η γιορτή ξεκινά το απόγευμα, συνήθως από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ. Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 24-25 Αυγούστου στο Τόκιο, ενώ στην Τοκουσίμα τελείωσε στις 15 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ Awa Odori
Πηγή: www.kaedenyc.com

O Awa Odori (波踊り) είναι ένας παραδοσιακός χορός. H ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Awa, που ήταν το προηγούμενο όνομα της πόλης Τοκουσίμα, και τη λέξη Odori που σημαίνει “χορός”. Είναι γνωστός και ως “Ο Χορός του Ανόητου”, ονομασία που προέρχεται από τους στίχους του τραγουδιού που λέει: “Ανόητοι χορεύουν και ανόητοι παρακολουθούν, αν και οι δύο είναι ανόητοι, καλύτερα να χορέψεις κι εσύ”. Στο Τόκιο, η πρώτη φορά που διοργανώθηκε το φεστιβάλ ήταν το 1957 σε μια προσπάθεια για ανανέωση της πόλης. Οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τους 10.000, ενώ τα άτομα που συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν το χορό φτάνουν τους 1.000.000!! Πώς ακριβώς όμως οργανώνεται το φεστιβάλ;

Καταρχάς, τα άτομα που επιθυμούν να συμμετέχουν συγκεντρώνονται έναν ολόκληρο χρόνο πριν το φεστιβάλ για να μάθουν τη χορογραφία. Ο χορός χωρίζεται σε αντρικό και γυναικείο, όμως οι γυναίκες μπορούν να χορέψουν και με τους άντρες. Όλοι χορεύουν σε γκρουπ, ο ένας πίσω από τον άλλο, ενώ ο ίδιος ο χορός χαρακτηρίζεται από περίεργες κινήσεις των χεριών και των ποδιών, τα οποία είναι συνήθως λυγισμένα και κοντά στο έδαφος. Ο γυναικείος χορός γίνεται στις μύτες των ποδιών. Η ομάδα των χορευτών ονομάζεται Ρεν (Ren, ). Τα γκρουπ των χορευτών συνοδεύουν επίσης μουσικοί με τύμπανα, φλογέρες, σαμίσεν (ιαπωνικό παραδοσιακό όργανο) και άλλα μουσικά όργανα. Οι χορευτές είναι όλων των ηλικιών και φορούν παραδοσιακές φορεσιές κρατώντας φανάρια ή βεντάλιες.

Ο χορός αυτός, με περίπου 400 χρόνια ιστορίας, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του Ιαπωνικού πολιτισμού. Εκτός από τρόπο συνάντησης πολλών ανθρώπων, που προωθεί την αλληλεγγύη και την ενότητα των Ιαπώνων (που είναι ήδη αρκετά ενισχυμένη), αποτελεί και έναν τρόπο για την προώθηση της Ιαπωνικής κουλτούρας.


Πηγές: https://tokyocheapo.com/events/koenji-awa-odori-festival/
https://en.wikipedia.org/wiki/K%C5%8Denji_Awa_Odori
http://www.koenji-awaodori.com/language/eng.html
https://favy-jp.com/topics/633


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.