Το αγαπήσαμε όλοι. Το λατρέψαμε από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας ιαπωνικά “κάστρα”. Και σε σύγκριση με τα σημερινά τηλεοπτικά παιχνίδια επιβίωσης που κουράζουν με τον ριάλιτι χαρακτήρα τους και τους εκατομμύρια χορηγούς, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως το “Κάστρο του Τακέσι” είναι ένα από τα καλύτερα και διασκεδαστικότερα τηλεοπτικά παιχνίδια που πέρασαν ποτέ από την ελληνική τηλεόραση. Και επειδή μπορεί να μην είστε όλοι οικείοι με το τι εστί “Κάστρο του Τακέσι” ή να μη γνωρίζετε αρκετά, ώρα να σας διαφωτίσω.
Το “Κάστρο του Τακέσι” (風雲!たけし城) είναι ένα τηλεοπτικό παιχνίδι ιαπωνικής παραγωγής που προβλήθηκε μεταξύ 1986 και 1990. Σε κάθε επεισόδιο πάνω από 100 διαγωνιζόμενοι προσπαθούν με τις οδηγίες του στρατηγού Λι μέσα από δύσκολες και, επίπονες μερικές φορές θα έλεγα, δοκιμασίες και εμπόδια να φτάσουν στην “Τελική Μονομαχία” απέναντι στον Κόμη του Κάστρου, που έχει το όνομα του ίδιου του παρουσιαστή, Τακέσι Κίτανο (Takeshi Kitano). Η τελική μονομαχία είναι ουσιαστικά μια μάχη πάνω σε περίεργα οχήματα με έναν χάρτινο κύκλο στερεωμένο πάνω τους. Κάθε φορά που κάποιος, είτε παίκτης, είτε στρατιώτης του Κόμη, τρυπήσουν τον χάρτινο κύκλο με τα νεροπίστολά (και αργότερα λέιζέρ) τους, ο αντίπαλος βγαίνει εκτός μάχης. Ο νικητής ή οι νικητές κερδίζουν 1 εκατομμύριο Γεν.
Πριν, όμως, από όλα αυτά, οι παίκτες πρέπει να περάσουν από μια σειρά δοκιμασιών, οι οποίες κάνουν και το παιχνίδι τόσο ενδιαφέρον. Οι προκλήσεις συνήθως περιέχουν λάσπη ή νερό και πολλές φορές ακόμα και ανθρώπους ντυμένους με στολές και βαμμένους, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν την προσπάθεια των παικτών δυσκολότερη.
Υπάρχουν πολλών επιπέδων δοκιμασίες. Από το “Δαγκωτό” που οι παίκτες προσπαθούν να πιάσουν ένα ντόνατ με το στόμα τους ενώ τα χέρια τους είναι δεμένα, τον “Λαβύρινθο” όπου προσπαθούν να βρουν την έξοδο ενός κυψελοειδούς λαβυρίνθου χωρίς να πέσουν θύματα των δύο φυλάκων, μέχρι και το “Σούμο”, που οι παίκτες κυριολεκτικά προσπαθούν να βγάλουν νοκ-αουτ έναν αθλητή του Σούμο. Οι δοκιμασίες ήταν τόσες πολλές που τα γυρίσματα κρατούσαν από το πρωί έως το βράδυ και στην τηλεόραση δε βλέπαμε ποτέ όλες τις προσπάθειες. Το σίγουρο είναι όμως ότι σε όλες τις δοκιμασίες χρησιμοποιούνται πολλά σκηνικά και κοστούμια για τους ηθοποιούς-αντιπάλους που μας κάνουν να γελάμε πολύ.
Και οι παίκτες, όμως, δε φαίνεται να πηγαίνουν πίσω όσον αφορά στην ενδυμασία. Κάπες, εσώρουχα, στολές υπερ-ηρώων ή αθλητών συνθέτουν την πλούσια γκαρνταρόμπα τους.
Υπάρχει επίσης μια ακόμη έκδοση του παιχνιδιού για γονείς και παιδιά (ένας γονιός με ένα παιδί κάθε φορά), που του δίνει έναν πιο “γλυκό”, παρ’ όλα αυτά ίδιου επιπέδου δυσκολίας, χαρακτήρα.
To Κάστρο του Τακέσι έγινε γρήγορα αρκετά δημοφιλές σε πάρα πολλές χώρες. Έχει κανει σχεδόν το γύρο του κόσμου. Και είναι φυσικό, εξάλλου, καθώς είναι ένα πραγματικά διασκεδαστικό παιχνίδι είτε γι’ αυτούς που το παρακολουθούν, είτε γι’ αυτούς που συμμετέχουν. Στην Ελλάδα προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ με τους παρουσιαστές Κώστα Παπαγεωργίου και Ακίνδυνο Γκίκα.
Και ήρθε η στιγμή να ανακοινώσουμε τα καλά νέα. Το “Κάστρο του Τακέσι” λοιπόν, αυτό το αθάνατο παιχνίδι (αληθινής) επιβίωσης, επιστρέφει στις οθόνες μας! Για την ακρίβεια, όχι στις δικές μας οθόνες, αλλά στις οθόνες της Μεγάλης Βρετανίας, με νέα επεισόδια που θα γυριστούν στην Ταϊλάνδη, με παρουσιαστή τον Άγγλο Jonathan Ross. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα κάνει και μια βόλτα από τα δικά μας κανάλια!
Πηγές: https://www.neopolis.gr/epistrefei-to-kastro-tou-takesi/
https://el.wikipedia.org/wiki/Το_κάστρο_του_Τακέσι
0 Comments