Ένα μεγάλο μέρος της ιαπωνικής μυθολογίας αποτελείται από πλάσματα που ονομάζονται Υokai. Αν και το Υokai με μια λέξη θα μεταφραζόταν ως φάντασμα, ο όρος αναφέρεται ευρύτερα σε υπερφυσικές οντότητες, τέρατα, δαίμονες και πνεύματα. Κάποιες φορές τα Υokai έχουν την μορφή άψυχων αντικειμένων, άλλες είναι τελείως άμορφα, ενώ άλλες έχουν χαρακτηριστικά ζώων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης αποτελούν τα χελωνόμορφα Kappa.

Τα Kappa (= river/water child) είναι από τους πιο διάσημους δαίμονες/Υokai. Πρόκειται για μικρόσωμα αμφίβια, με δέρμα που θυμίζει ερπετό, κέλυφος που θυμίζει χελώνα και μυτερό ράμφος. Λέγεται ότι ζουν σε λίμνες και ποταμούς και είναι δεινοί κολυμβητές. Το χρώμα τους είναι συνήθως πρασινοπό και ανάμεσα στο τρίχωμα του κεφαλιού τους βρίσκεται ένα δισκίο γεμάτο με νερό. Αν το νερό αυτό χυθεί, τότε το Kappa χάνει όλη την δύναμη του και μπορεί και να οδηγηθεί στο θάνατο.

Kappa
(Πηγή: http://yabai.com/p/2722)

Τα πλάσματα αυτά φημίζονται για την σωματική τους δύναμη. Μάλιστα τους αρέσει να οργανώνουν και να συμμετέχουν σε αγώνες σούμο. Είναι όμως και αρκετά έξυπνα. Διαθέτουν ιατρικές γνώσεις και λέγεται ότι αυτά δίδαξαν στους ανθρώπους το πως να επιδιορθώνουν τα σπασμένα οστά.

Δυστυχώς, τα Kappa συνήθως δεν χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για καλό. Στην καλύτερη περίπτωση θα χαρακτηρίζονταν ως κατεργάρηδες που δυσκολεύουν την ζωή των αγροτών κλέβοντας φαγητό και κάνοντας φάρσες. Σε χειρότερες περιπτώσεις, συνηθίζουν να τρώνε άλογα ή ανθρώπους, να κακοποιούν γυναίκες και να απαγάγουν παιδιά. Και για να δώσω ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, τα Kappa συνήθως αναζητούν το shirikodama, ένα φανταστικό εσωτερικό όργανο σε μορφή σφαίρας. Πιστεύουν ότι η σφαίρα αυτή αποτελεί πηγή μεγάλης δύναμης και βρίσκεται μέσα στο… Βασικά το που βρίσκεται και πως θα το αποκτούσαν σας αφήσω να το φανταστείτε μόνοι σας.  

Παρόλα αυτά, τα Kappa είναι μεγάλοι υποστηρικτές της ανθρώπινης παράδοσης και ευγένειας. Αυτό αποτελεί και την μεγαλύτερη αδυναμία τους. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από ένα Kappa είναι να υποκλιθεί μόλις το συναντήσει. Αυτό θα υποχρεωθεί να ανταποδώσει την υπόκλιση και κάνοντας το ενδέχεται να ρίξει το νερό απ’ το κεφάλι του και συνεπώς να χάσει την πηγή της δύναμης του. Εάν αυτός ο κάποιος επιλέξει να το σώσει ξαναγεμίζοντας με νερό το κεφάλι του, το πλάσμα θα του είναι αιωνίως ευγνώμον και θα κάνει ότι του ζητήσει.

Ένας άλλος τρόπος προστασίας είναι η προσφορά τροφίμων στο μέρος κατοικίας του. Τα Kappa έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στο αγγούρι. Σε πολλές περιοχές, έγραφαν τα ονόματα ολόκληρης της οικογένειας σε φέτες αγγουριού και τις έριχναν στο ποτάμι πριν κάνουν μπάνιο πιστεύοντας ότι αυτό θα τους εξασφάλιζε προστασία. 

Kappa/Γιγάντια ιαπωνική σαλαμάνδρα
(Πηγή: http://animalia-life.club/other/japanese-giant-salamander-kappa.html)

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του μύθου. Μια από τις πιο ρεαλιστικές εξηγήσεις είναι το ότι οι ιαπωνικές οικογένειες ήθελαν να απομακρύνουν τα παιδία τους από τα επικίνδυνα και δυνατά ρεύματα των ποταμών. Μια άλλη λογική εξήγηση είναι ο φόβος για την γιγάντια ιαπωνική σαλαμάνδρα, η οποία μοιάζει υπερβολικά με τις περιγραφές των Kappa.

Σήμερα, ο θρύλος των Kappa εξακολουθεί να “στολίζει” πολλές περιοχές της Ιαπωνίας. Προειδοποιητικές πινακίδες για αποτροπή πνιγμού, διαφημιστικές καμπάνιες/μασκότ και αγάλματα έξω από ναούς αποτελούν μερικά παραδείγματα.


Πηγές: https://mythology.net/japanese/japanese-creatures/kappa/
https://en.wikipedia.org/wiki/Kappa_(folklore)
http://yabai.com/p/2722


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.