«I love you». Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η φράση; ποιο είναι το νόημα της; ποια η ουσία της; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα που περνούν απ’ το μυαλό της Violet Evergarden όταν ακούει αυτά τα λόγια απ’ τον ταγματάρχη της, Gilbert, λίγο πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους και χάσουν αμφότεροι τις αισθήσεις τους στο πεδίο της μάχης. Η αναζήτηση απάντησης στα προηγούμενα ερωτήματα αποτελεί την κινητήρια δύναμη της σειράς. Και η απάντηση αυτή δεν περιορίζεται σε μια στερεοτυπική έννοια ερωτικής αγάπης αλλά εκτείνεται σε μια μεγαλύτερη γκάμα ανθρώπινων συναισθημάτων.
Ποια είναι η Violet Evergarden όμως και ποια η σχέση της με τον Gilbert; Ας το πάρουμε από την αρχή. Η Violet ήταν ένα παρατημένο και χωρίς όνομα παιδί με εξαιρετικές ικανότητες στην μάχη. Δόθηκε στον ταγματάρχη ως ένα όπλο, ένα καταστροφικό “αντικείμενο”, που θα βοηθούσε να τερματιστεί ο μεγάλος πόλεμος που μάστιζε τη χώρα. Ο Gilbert παρόλα αυτά δεν την βλέπει σαν όπλο αλλά σαν το φοβισμένο παιδί που είναι και θέλει να την προστατέψει απ’ την σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας προσπαθώντας να της διδάξει όσο περισσότερα μπορεί. Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον ο πόλεμος έχει τελειώσει και η Violet αναζητά νέο σκοπό ζωής, κάτι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν έχει μάθει να ζει αλλά να υπακούει.
Προσπαθώντας να αποκτήσει δική της βούληση και να βρει τι εννοούσε με τα λόγια του ο ταγματάρχης, βρίσκει δουλειά ως (όπως θα λέγαμε σήμερα) συγγραφέας φάντασμα. Για να χρησιμοποιήσω και τον όρο της σειράς, εργάζεται ως Auto Memory Doll, γράφει δηλαδή ένα γράμμα εκ μέρους κάποιου προσώπου και μετά το παραδίδει σε κάποιον/α αγαπημένο/η του.
Εκμεταλευόμενοι το επάγγελμα της πρωταγωνίστριας, οι δημιουργοί της σειράς συγκροτούν την δομή του κάθε επεισοδίου (τις περισσότερες φορές) με την εξής μορφή: κάθε επεισόδιο περιγράφει και μια επαγγελματική αποστολή και η αποστολή αυτή με την σειρά της δίνει ένα νέο μάθημα στην πρωταγωνίστρια. Κάθε επεισόδιο έχει την δική του ξεχωριστή ομορφιά και ενώ όλα είναι εξαιρετικά, κάποια σε κάνουν να αγαπήσεις την σειρά περισσότερο απ’ ότι κάποια άλλα. Όντας επεισοδιακή σειρά, μέσα σε 20 λεπτά, όχι μόνο αναπτύσσει και εξελίσσει περισσότερο κάθε φορά τον βασικό χαρακτήρα και προωθεί την πλοκή, αλλά και παρουσιάζει μια ιστοριούλα που και από μόνη της σίγουρα κρατάει το ενδιαφέρον.
Στην προσπάθεια της να ενώσει ανθρώπους με τα γράμματά της, να εκφράσει και να αποτυπώσει τα πραγματικά τους αισθήματα, η Violet αρχίζει να βιώνει το νόημα της ενσυναίσθησης. Μαθαίνει ότι δύσκολα οι άνθρωποι εκφράζουν αυτό που πραγματικά πιστεύουν ο ένας για τον άλλο. Αρχίζει, κατανοώντας τα αισθήματα των άλλων, να συνειδητοποιεί ποια είναι και τα δικά της. Προσπαθεί να ερμηνεύσει τι είναι η λύπη, το κενό, οι τύψεις αλλά και η χαρά που την διακατέχουν. Οδεύει προς την λύση του ερωτήματος που την βασανίζει. Τα μαθήματα αυτά δεν είναι φυσικά μονό για εκείνη, αλλά και για τους θεατές. Και τα παραπάνω σε συνδυασμό με έντονα αντιπολεμικά μηνύματα είναι τα νοήματα που προσπαθεί να μας περάσει ή καλύτερα να μας διδάξει η σειρά.
Το “Violet Evergarden” είναι δημιούργημα του kyoto animation, το studio που έφερε στις μεγάλες οθόνες το εκπληκτικό (και αγαπημένο) “A Silent Voice”. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση το studio ξεπέρασε τα όρια του, τουλάχιστον στον τεχνικό τομέα. Το animation είναι απ’ τα ομορφότερα που έχω δει σε anime, αν όχι το ομορφότερο. Η μελωδία του βιολιού, αλλά και πιάνου, που συνοδεύει σχεδόν κάθε σκηνή προσδίδει μια ακόμα πιο απολαυστική και ολοκληρωμένη εμπειρία.
Το anime κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018, βασίζεται στην σειρά manga του Kana Akatsuki και αποτελείται από 13 επεισόδια (και ένα OVA). Με λίγα λόγια, αποτελεί ένα έντονο μάθημα συμπόνιας και ενσυναίσθησης, μια καλογραμμένη μεταπολεμική ιστορία με “δυνατούς” χαρακτήρες και ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, που αν και (εσκεμμένα) αργό δεν απογοητεύει. Δεν μπορώ να πω περισσότερα χωρίς να σας χαλάσω την εμπειρία, αν και θα ήθελα να αναλύσω με λεπτομέρειες κάποιες πτυχές της σειράς που την καθιστούν must-watch. Ελπίζω όμως να σας έπεισα με τα όσα είπα γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Καλή προβολή, λοιπόν, και πάρτε μαζί σας χαρτομάντιλα. Θα σας χρειαστούν…
0 Comments