Η Okinawa είναι μια νομαρχία (prefecture) που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ιαπωνίας και περιλαμβάνει το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της. Η περιοχή είναι κυρίως γνωστή στο δυτικό κόσμο ως η γενέτειρα του karate. Πέρα από αυτό, διαθέτει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, λιγότερο γνωστά σε εμάς αλλά εξίσου ενδιαφέροντα. Ένα παράδειγμα αποτελεί η φιλοσοφία, ο τρόπος σκέψης και δράσης που αποκαλείται ikigai.

Πριν προσπαθήσω να εξηγήσω το ikigai θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τα ακόλουθα. Στην Okinawa, ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν τα 100 τους χρόνια είναι πενταπλάσιος σε σχέση με αυτόν των κατοίκων της υπόλοιπης Ιαπωνίας. Το γεγονός είναι αρκετά εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι η Ιαπωνία είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο (σύμφωνα με το CIA World Factbook)! Με ποιον τρόπο λοιπόν καταφέρνουν οι Ιάπωνες και συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Okinawa να νικούν την μάχη με τον χρόνο;

Το 2009 ο Dan Buettner υποστήριξε σε TED talk ότι, σύμφωνα με την έρευνα του, η μακροζωία των ντόπιων οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι έχουν βρει έναν σκόπο στην ζωή τους, ακόμα και μετά την συνταξιοδότηση (λέξη κυριολεκτικά ανύπαρκτη στο λεξιλόγιο τους). Κατάφεραν να απαλλαγούν από το άγχος και να είναι ευτυχισμένοι. Με ποιον τρόπο κατάφεραν κάτι τέτοιο; Ανακαλύπτοντας το ikigai τους.

Η ομιλία του Buettner, όπου περιλαμβάνεται και η αναφορά στην Okinawa (μεταξύ 7:16-11:36)

Η λέξη “ikigai” σημαίνει “το νόημα της ζωής” (iki=ζωή, kai=νόημα). Εναλλακτικά μεταφράζεται ως “ο λόγος που σηκώνεσαι κάθε πρωί”, “ο λόγος για τον οποίο είσαι ζωντανός”. Ο καθένας έχει το δικό του ikigai, ανάλογα με τις προτιμήσεις, τις αξίες και τα προσωπικά του πιστεύω. Δεν είναι κάτι που επιβάλλεται στο άτομο από κάποιον άλλο, αλλά το ίδιο το άτομο με συνειδητή επιλογή οδηγείται σε αυτό. Αναζητά και επιδιώκει να βρει τον σκοπό του ώστε να είναι ευτυχισμένο.

Και κάπου εδώ έρχεται το δύσκολο κομμάτι. Το πως δηλαδή κάποιος μπορεί να βρει τον σκοπό του. Το πρώτο βήμα για να βρεις το ikigai σου είναι να προσπαθήσεις να βρεις απάντηση σε τέσσερα ερωτήματα:

  • Τι είναι αυτό που αγαπάς (να κάνεις);
  • Σε τι έχεις ταλέντο;
  • Από τι μπορείς να πληρώνεσαι;
  • Τι χρειάζεται ο κόσμος;

Όπως γίνεται αντιληπτό και απ’ την παρακάτω εικόνα, για να οδηγηθείς στο ikigai πρέπει να έχεις απάντηση και στα τέσσερα ερωτήματα και όχι μόνο σε κάποια από αυτά.

(Πηγή: https://medium.com/org-hacking/about-this-publication-1e4fa93b6db4)

Επίσης, 10 κανόνες που πρέπει να θυμάσαι για να έχεις μια ολοκληρωμένη και ουσιώδης ζωή, σύμφωνα με την φιλοσοφία αυτή, είναι:

  1. Να παραμένεις πάντα δραστήριος. 
  2. Να ζεις με αργό και ήρεμο τρόπο. 
  3. Να τρως με μέτρο. 
  4. Να βρίσκεσαι ανάμεσα σε καλούς φίλους. 
  5. Να φροντίζεις την φυσική σου κατάσταση. 
  6. Να χαμογελάς.
  7. Να έρχεσαι σε επαφή με την φύση. 
  8. Να είσαι ευγνώμων και να λες συχνά ευχαριστώ.
  9. Να ζεις την στιγμή.
  10. Να ακολουθείς το δικό σου ikigai. 

Έτσι, κατά τον Buettner, οι κάτοικοι της Okinawa έχοντας αναπτύξει αποτελεσματικά αυτή την φιλοσοφία, έχοντας βρει το δικό τους σκοπό στην ζωή, θέλουν να ασκούν αυτό που αγαπούν για όσο περισσότερο μπορούν. Έχουν όρεξη για ζωή και έχουν ανακαλύψει τους εαυτούς τους και τον σκοπό τους.

Αρκετά σας κούρασα όμως. Προτείνω να ακούσετε κάποιον που τα γνωρίζει καλύτερα από εμένα (και σίγουρα είναι πιο διασκεδαστικός):

Ο Tim Tamashiro περιγράφει την έννοια του ikigai

Πηγές: https://www.thriveglobal.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/32407
https://www.youtube.com/watch?v=Zxj3P0enJNQ
https://www.youtube.com/watch?v=ff40YiMmVkU&t=180s
https://www.youtube.com/watch?v=pk-PcJS2QaU
https://en.wikipedia.org/wiki/Ikigai
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2102rank.html


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.