Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη στον πολυχώρο We οι Mangatellers σε συνεργασία με το Otaku Store, διοργάνωσαν το δεύτερο σεμινάριο για δημιουργία μάνγκα “Do you know manga?”. Στο σεμινάριο καλύφθηκαν αρκετές θεματολογίες από την συγγραφή της ιστορίας μέχρι και τον σχεδιασμό των πάνελ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να μιλήσουμε για το πως ξεκίνησε η τέχνη των μάνγκα. Ένας από τους πρώτους, ίσως και ο πρώτος μανγκάκα, ήταν ο Osamu Tezuka με το πολύ επιτυχημένο του μάνγκα, το Astro Boy. Αυτός ήταν το έναυσμα για πολλούς άλλους καλλιτέχνες, μέχρι και σήμερα, να ξεκινήσουν το δικό τους έργο.
Καταρχάς το μάνγκα δεν ξεκινάει ούτε από το σχέδιο, ούτε καν από τα chat bubbles, αλλά την συγγραφή της νουβέλας. Αυτό συμβαίνει για να μπορέσουν οι δημιουργοί να έχουν μια ξεκάθαρη ιστορία στον νου τους χωρίς να ξοδέψουν χρόνο στο να ζωγραφίζουν τα ίδια πάνελ κάθε φορά που αποφασίζουν πως θέλουν να αλλάξουν κάτι στην ιστορία.

Αφού ολοκληρώσουν την ιστορία τους ξεκινάει η διαδικασία της “Επιλογής της στιγμής”. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να γίνει επιλογή διάφορων σκηνών μέσα από την νουβέλα καθώς δεν είναι εφικτό να την απεικονίσουμε εντελώς.
Εφόσον επιλέχθηκαν οι στιγμές που θα μπουν τελικά στο μάνγκα, φτάνουν στο δεύτερο στάδιο που είναι η μετατροπή των στιγμών σε πάνελ. Για την δημιουργία των πάνελ είναι πολύ σημαντική η προοπτική. Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες μπορούν να κάνουν την ιστορία μας πολύ πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Το βάθος, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την δραματοποίηση μιας σκηνής. Τέλος, μια προοπτική που είναι σχετικά καινούρια στα μάνγκα, είναι το POV (Point of View). Επιγραμματικά, οι δημιουργοί βάζουν τον αναγνώστη στα μάτια του χαρακτήρα. Έτσι επιτυγχάνουμε μια ιδιαίτερη ένταση στην σκηνή η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί διαφορετικά.
Το τρίτο στάδιο είναι η εικόνα και με αυτό εννοούμε τα χαρακτηριστικά του πάνελ. Πιο συγκεκριμένα είναι ο σχεδιασμός του χαρακτήρα και του κόσμου γύρω του. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον σχεδιασμό του χαρακτήρα. Η σιλουέτα είναι το πρώτο πράγμα που απομνημονεύουμε όταν βλέπουμε για πρώτη φορά έναν χαρακτήρα. Συνεπώς τα υπόλοιπα αξεσουάρ ενός χαρακτήρα που αλλάζουν την σιλουέτα του, όπως ένα σπαθί στην πλάτη του, μας βοηθούν να τον θυμόμαστε. Όμως τα πολλά χαρακτηριστικά που προσθέτουμε δημιουργούν προβλήματα στον καλλιτέχνη λόγο αυξημένης δυσκολίας σχεδιασμού. Κλείνοντας με αυτό το στάδιο, άλλα χαρακτηριστικά όπως οι εκφράσεις του προσώπου, η γλώσσα σώματος και η θέση του χαρακτήρα δίνουν ένα διαφορετικό συναίσθημα ανάλογα με την χρήση τους.

Τέταρτο και τελευταίο βήμα είναι η εισαγωγή “ήχου” ο οποίος περιλαμβάνει διάλογο και εφέ ήχων. Όσο αναφορά τον διάλογο, απεικονίζεται μέσα σε φούσκες συνομιλίας (chat bubbles) όπου ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος εκφέρεται διαφορετικά το μήνυμα που θέλουν να περάσουν. Σχετικά με τα εφέ ήχων, πρωτοεμφανίστηκαν στο Dragon Ball και από τότε έχουν γίνει αναγκαία για κάθε είδους μάνγκα. Δίνουν στον αναγνώστη την αίσθηση του ήχου μέσα από την υφή τους, ζωντανεύοντας το έργο.
Τα μάνγκα είναι μια μορφή τέχνης η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Παρόλα αυτά, στην μοντέρνα κοινωνία το μάνγκα έχει γίνει επίσης και βιομηχανία. Υπολογίζεται πως κάθε μήνα τα μάνγκα επιφέρουν γύρω στα 502.3 δισεκατομμύρια γεν Ιαπωνίας τον μήνα. Αυτό είναι περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πάνελ όπου φαίνονται διαφορετικές προοπτικές των χαρακτήρων Πάνελ με chat bubbles και εφέ ήχων

Ομιλητής ήταν ένας από τους δύο ιδρυτές των Mangatellers, ο Χρήστος Καριοφίλης Χατζόπουλος τον οποίο είχαμε και την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε σχετικά με την δουλειά και το έργο του.
Από νεαρή ηλικία είχε μια αγάπη για τα άνιμε και τα μάνγκα με αγαπημένο του μάνγκα το Hajime no Ippo (はじめの一歩) και μαζί με τον καλό του φίλο, τον Ραφαήλ Βουτσίδη, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την συγγραφή του πρώτου τους μάνγκα και έβαλαν θεμέλια στην δημιουργία των Mangatellers.
Το όνομα του μάνγκα είναι το R.u.N., ένα άνιμε που σχετίζεται με την άθλημα του παρκούρ. Η συγγραφή του ξεκίνησε το 2008 και μετά από πολύ έρευνα για το παρκούρ, την Ιαπωνική κουλτούρα, την καθημερινότητα των ανθρώπων και με πολύ δουλειά, την άνοιξη του 2012 εκδόθηκε το πρώτο κεφάλαιο του R.u.N.. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2019 φημολογείτε πως θα βγει το 14ο κεφάλαιο του R.u.N..

Τέλος το μήνυμα του Χρήστου Καριοφίλη Χατζόπουλου είναι “Να κυνηγάς τα όνειρα σου και να μην τα παρατάς ποτέ όσο και αν μεγαλώσεις”.
Ευχαριστούμε πολύ τον Κ. Χρήστο Καριοφίλη Χατζόπουλο για τον χρόνο του και για την ενδιαφέρουσα παρουσίασή του.
Πηγές: http://www.mangatellers.gr
https://www.reddit.com/r/manga (Character with Katana)
https://www.reddit.com/r/manga (One Piece Manga Page)
0 Comments