Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και για δύο ώρες, από τις 19:00 μέχρι τις 21:00, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το 9 Dojo, εδώ και 4 χρόνια περίπου, το ετήσιο Ninjutsu open class. Για όσους δεν γνωρίζετε τι είναι το Ninjutsu, μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

Ομιλία του Δασκάλου μετά τον χαιρετισμό

Στο συγκεκριμένο γεγονός, έγινε μια εισαγωγή στην τέχνη του Νinjutsu. Είδαμε βασικές τεχνικές, κυρίως για να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο κινείται το σώμα και μιλήσαμε γενικότερα για θέματα αυτοάμυνας και διαφοράς της τέχνης από τις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες.

Συζητήσαμε επίσης και με τον Δάσκαλο Σταύρο Ταραμπατζίδη, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο 5ο Dan και φέρει τον τιτλο ”Bujinkan Shidoshi’ (武神館 士道師), ύστερα από 14 περίπου χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη, που μας αποκάλυψε πως θεωρεί την τέχνη έναν τρόπο ζωής που θα τον βοηθούσε να εξασφαλίσει μια ζωή χωρίς ανησυχίες. Είναι ένας τρόπος για να μπορεί κάποιος να είναι χαλαρός, να μην εκνευρίζεται ποτέ και να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέται για τίποτα. Είναι ένας τρόπος επιβίωσης.

Τεχνική Ura Gyaku

Γενικότερα, όμως, το Ninjutsu είναι η τέχνη των Σάμουραι και Νίντζα. Είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες με πάνω από 1500 χρόνια ιστορίας, ενώ οι ρίζες της παραμένουν ακόμα άγνωστες. Αποτελεί ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο πολεμούσαν στην Ιαπωνία, γι’ αυτό και η εκπαίδευση περιέχει και άλλα στοιχεία όπως παραδοσιακά όπλα, μετεωρολογία, μεταμφίεση κ.τ.λ. Για τον ίδιο επίσης λόγο δεν αποτελεί άθλημα, δεν έχει δηλαδή αγώνες και μετάλλια, αλλά η “ιεραρχία” των τριών μόνο ζωνών (άσπρη, κόκκινη για τις γυναίκες, πράσινη για τους άντρες και μαύρη) και των Dan, γίνονται για πρακτικούς λόγους και για προσωπική επιβράβευση των ασκούμενων που δηλώνουν την αφοσίωση τους στην τέχνη και την προσφορά τους προς αυτήν.

Σύμφωνα με τον Δάσκαλο επίσης, το Ninjutsu δεν είναι κάτι εύκολο. Όχι μόνο στην αρχή, όπου κανείς θα πρέπει να “ξεχάσει” ό,τι γνωρίζει, κυρίως σε θέματα κινησιολογίας, και να τα μάθει από την αρχή, αλλά και πολύ αργότερα. Κανείς δεν πρέπει να ξεκινάει το ταξίδι του στην τέχνη, περιμένοντας ότι θα έχει συνεχώς επιβραβεύσεις με μετάλλια και ζώνες και ύστερα από κάποια χρόνια θα φτάσει στη μαύρη ζώνη και το ταξίδι του θα τελειώσει. “Το ταξίδι ξεκινάει από εδώ” είπε μάλιστα, δείχνοντας τη ζώνη του. “Οι δυσκολίες ήταν πάρα πολύ μεγάλες και πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά ήταν σκέψη της στιγμής. Με το που ήρθε, έφυγε”, συμπλήρωσε.

Μιλήσαμε ακόμα και για το θρησκευτικό υπόβαθρο μέσα στην τέχνη. Το Ninjutsu έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από θρησκευτικές παραδόσεις. Όμως, όπως μας ξεκαθάρισε ο Δάσκαλος, η αναφορά της θρησκείας γίνεται καθαρά για την ολοκλήρωση της κουλτούρας, της φιλοσοφίας και της “ύλης” της τέχνης και κανείς δεν εξαναγκάζεται να την ακολουθήσει ή να την υιοθετήσει για να προχωρήσει.

Δοκιμάζοντας τεχνικές

Κλείνοντας, ζητήσαμε από τον Δάσκαλο μερικά λόγια για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν το Ninjutsu. “Άδειασμα. Να υπάρχει χώρος για νέα πράγματα. Πρέπει να αδειάσεις τον εαυτό σου για να τον γεμίσεις με καινούργια πράγματα. Αν το κάνεις τότε είσαι έτοιμος ώστε να έχεις τη θέληση για να κάνεις το πρώτο βήμα”. Μεγάλη σημασία έδωσε επίσης, όπως και σημείωσε πολλές φορές τόσο στο open class, όσο και στη συνέντευξη, στο “εγώ” και γενικότερα στον εγωισμό. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παραμείνει έξω τόσο από το Dojo, για να μπορέσει κάποιος να δεχτεί την τέχνη χωρίς να προκύψουν τραυματισμοί, αλλά και έξω από τη ζωή του. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει.

Αυτό που σίγουρα αντιληφθήκαμε όλοι, είναι πως η τέχνη είναι μεν δύσκολη και ο δρόμος για να φτάσεις σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο μεγάλος, όμως σίγουρα θα ανταμειφθείς. Θα διδαχθείς πολλά πράγματα τα οποία θα σε ακολουθήσουν και θα σε βοηθήσουν στη ζωή σου, όχι μόνο σε θέματα αυτοάμυνας, αλλά και στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους γύρω σου καθώς και με τον εαυτό σου. “Η τέχνη είναι ολιστική”, όπως ανέφερε ο Δάσκαλος, “και πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια που την υπηρετώ, έχει αρχίσει να με υπηρετεί και αυτή”. Το γεγονός έκλεισε με τον καθιερωμένο χαιρετισμό.

Ευχαριστούμε πολύ το 9 Dojo και φυσικά τον Δάσκαλο Σταύρο Ταραμπατζίδη για τον χρόνο του.


Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενδιαφέρον για μαθήματα επικοινωνήστε με τον Σταύρο Ταραμπατζίδη εδώ.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.