Το όρος Fuji είναι το πιο ψηλό όρος της Ιαπωνίας και απ’ τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της χώρας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ηφαίστειο, ακόμα και σήμερα ενεργό, που φτάνει τα 3.776 μέτρα. Βρίσκεται γύρω στα εκατό χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο και ο σχεδόν συμμετρικός κώνος που σχηματίζει η κορυφή του είναι ορατός από την πρωτεύουσα, αν ο καιρός είναι καθαρός.

Απόσταση Fuji από Tokyo
(Πηγή: https://www.smithsonianmag.com/travel/mount-fuji-endures-powerful-force-japan-180962782/)

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές σχετικά με το πως προέκυψε η ονομασία Fuji και το τι ακριβώς σημαίνει. Μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες προέρχεται απ’ τον “μύθο του ξυλοκόπου των μπαμπού”, γνωστό και ως “Πριγκίπισσα Kaguya”. Σύμφωνα με αυτή την η ιστορία, όταν η Kaguya εγκατέλειψε τον σύζυγο της, τον αυτοκράτορα, για να επιστρέψει στην κατοικία της στην σελήνη του άφησε ένα γράμμα μαζί με το ελιξίριο για την αθανασία. Ο αυτοκράτορας, μη θέλοντας να ζήσει χωρίς την σύζυγο του, διέταξε τους άντρες του να κάψουν το ελιξίριο στην πιο ψιλή κορυφή ώστε ο καπνός να φτάσει μέχρι την αγαπημένη του. Λέγεται ότι ο καπνός φαίνεται μέχρι και σήμερα, ενώ η κορυφή πήρε το όνομα της (Fuji) από το όνομα της αθανασίας (fushi). 

Η σχεδόν συμμετρική κορυφή του Fuji
(Πηγή: https://japan-magazine.jnto.go.jp/en/1306_fuji.html)

Από το Fuji και την γύρω από αυτό περιοχή προέκυψαν πολλοί άλλοι μύθοι καθώς και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πίνακες του, φανατικού με το βουνό ζωγράφου, Katsushika Hokusai. Ποιος δεν έχει δει άλλωστε έστω και μια φορά το “Μεγάλο Κύμα”, έναν απ’ τους πιο γνωστούς του πίνακες και μέρος της συλλογής του με όνομα: τριάντα-έξι όψεις του όρους Fuji.

Το “Μεγάλο Κύμα” και άλλοι πίνακες με το βουνό ως κοινό παρανομαστή

Το ηφαίστειο προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο, ειδικότερα από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, που είναι και η επίσημη περίοδος αναρρίχησης καθώς τον υπόλοιπο χρόνο οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Αν και φαίνεται πιο όμορφο από μια καλή, μακρινή οπτική παρά από μια πιο κοντινή, η πεζοπορία στο Fuji αποτελεί μια αξέχαστη (ασφαλής αν και κουραστική) εμπειρία.

Πέρα απ’ το ίδιο το βουνό, η γύρω από αυτό περιοχή προσφέρει μια πληθώρα δραστηριοτήτων σε κάθε επισκέπτη. Από πανέμορφες λίμνες, ιαματικές πηγές και ναούς μέχρι τουριστικές ατραξιόν, μαγαζάκια και λούνα παρκ, η περιοχή έχει κάτι για τον καθένα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το δάσος Aokigahara στα νοτιοδυτικά του Fuji, γνωστό και ως Δάσος των Αυτοκτονιών. Πρόκειται για ένα μείγμα σκληρυμένης λάβας που χρονολογείται απ’ το 864 μ.Χ., από την τελευταία δηλαδή μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου.

Πέντε απ’ τις καλύτερες δραστηριότητες της περιοχής

Τέλος, το όρος αποτελεί ένα από τα τρία ιερά βουνά της Ιαπωνίας και σήμερα έχει πλέον προστεθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αν ενδιαφέρεστε για κάποιο απ’ τα υπόλοιπα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ιαπωνία, πατήστε εδώ.


Πηγές:
https://www.japan-guide.com/e/e2172.html
https://japan-magazine.jnto.go.jp/en/1306_fuji.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Fuji
https://en.wikipedia.org/wiki/Aokigahara


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.