Τι γίνεται όταν οι Ιάπωνες παίζουν με σπίθες και χρώματα; Θα σας πω εγώ: ένα φανταστικό υπερθέαμα! Τα πυροτεχνήματα στην Ιαπωνία δεν είναι όμως κάτι σύγχρονο. Από πολύ παλιά οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν πυροτεχνήματα είτε για γιορτές είτε για θρησκευτικές τελετές και πρακτικές, όπως για να διώξουν τα κακά πνεύματα ή τους δαίμονες.
Συνήθως τα πυροτεχνήματα στην Ιαπωνία αποτελούν μέρος κάποιου φεστιβάλ που εξελίσσεται. Οι δρόμοι γεμίζουν από ανθρώπους ντυμένους σε yukata (浴衣), παραδοσιακές καθημερινές φορεσιές που φοριούνται συνήθως το καλοκαίρι, και σε κάθε γωνία υπάρχουν stand παιχνιδιών ή φαγάδικων. Τα πυροτεχνήματα εκτοξεύονται μετά τη δύση του ηλίου είτε ανοργάνωτα είτε σε “ομάδες” με τη μεγαλύτερη ομάδα να σκορπίζει τα φώτα και τα χρώματά της στο τέλος. Tα περισσότερα φεστιβάλ πυροτεχνημάτων πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακόμα, η Ιαπωνία κρατάει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη “βόμβα” πυροτέχνημα. Συγκεκριμένα, αυτού του είδους οι βόμβες ονομάζονται Yon Shaku Dama (四尺ダマ), ζυγίζουν 420 κιλά, έχουν διάμετρο 1.2 μέτρα και εκτοξεύονται από ένα σωλήνα 12 μέτρων. Όπως φαντάζεστε, το θέαμα είναι μαγευτικό.
Δύο είναι τα σημαντικότερα φεστιβάλ πυροτεχνημάτων τα οποία αξίζει κανείς να παρακολουθήσει. Το πρώτο, διοργανώνεται στην πόλη Ομαγκάρι (Omagari, 大曲市) και ονομάζεται Tsuchiura All Japan Fireworks Festival. Η πόλη αυτή ξεχωρίζει στα πυροτεχνήματα, διότι δίνει το δικαίωμα στους πυροτεχνουργούς να εκφραστούν όπως αυτοί επιθυμούν. Μπορούν δηλαδή να κατασκευάσουν πυροτεχνήματα οποιασδήποτε μορφής, σχήματος, χρωμάτων και μεγέθους. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία του φεστιβάλ. Δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των “Πυροτεχνημάτων Ημέρας”. Kαι οι δύο κατηγορίες υπάρχουν μόνο σε αυτό το φεστιβάλ.
Το δεύτερο φεστιβάλ ονομάζεται Gion Festival (祇園祭). Στη διάρκεια του, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα που ονομάζονται Tezutsu Hanabi (手筒花火). Πρόκειται για κυλινδρικούς σωλήνες από μπαμπού, περίπου 80 εκατοστών, το βάρος των οποίων προέρχεται από τα 1.5 με 3 κιλά πυρίτιδα. Αρχικά, τα πυροτεχνήματα αυτά ήταν τρόπος επικοινωνίας για μεγάλες αποστάσεις. Οι συμμετέχοντες προσεύχονται μέχρι το βράδυ, όταν και θα εκτοξεύσουν τα πυροτεχνήματα που οι ίδιοι έφτιαξαν. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε στις περιοχές Aichi και Shizuoka και κρατάει εδώ και 400 περίπου χρόνια.
Το εντυπωσιακό κομμάτι του φεστιβάλ, εκτός από το υπερθέαμα που δημιουργούν τα πυροτεχνήματα, είναι το γεγονός πως οι κατασκευαστές τους τα κρατούν στα χέρια τους την ώρα που εκτοξεύονται! Πρόκειται, φυσικά, για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φεστιβάλ, καθώς τα πυροτεχνήματα όχι μόνο εκτοξεύονται δίπλα τους, αλλά το κάτω μέρος του κυλίνδρου εκρήγνυται όταν αυτά καούν εντελώς. Όμως αυτό δε φαίνεται να πτοεί καθόλου τους συμμετέχοντες που κάθε χρόνο συμμετέχουν με ζήλος, φορώντας και τις παραδοσιακές φορεσιές τους και δημιουργώντας ένα υπερθέαμα.
Πηγές: https://www.odditycentral.com/events/japans-hand-canon-fireworks-look-insanely-dangerous.html
http://www.perfectreader.net/εντυπωσιακό-φεστιβάλ-πυροτεχνημάτων/
https://www.ant1news.gr/World/article/449088/to-pio-entyposiako-festibal-pyrotexnimaton-foto-binteo-
https://www.japan-guide.com/e/e2267.html
https://jisho.org/search/%22yukata%22
https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%8Cmagari,_Akita
https://www.lifo.gr/articles/photography_articles/143540
https://www.japantimes.co.jp/culture/2014/05/22/events/events-outside-tokyo/aichi-prefecture-is-firing-on-all-cylinders/#.XZTBYUYzbcs
0 Comments