Ένα από τα πιο σημαντικά, τουλάχιστον για εμένα, κομμάτια μιας κουλτούρας είναι το φαγητό. Τα παραδοσιακά πιάτα, τα γλυκά, ο τρόπος μαγειρέματος, όλα αυτά μπορούν να μας πουν πολλά για τον τρόπο που “λειτουργεί” ένας συγκεκριμένος πολιτισμός και τις διατροφικές του συνήθειες. Έτσι λοιπόν και, μπαίνοντας “κατευθείαν στο ψητό”, θα ασχοληθούμε με ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Ιαπωνίας, το Ramen.

Το Ramen, παρότι παραδοσιακό Ιαπωνικό φαγητό, προέρχεται από την Κίνα. Είναι γνωστό ότι η Ιαπωνία έχει υιοθετήσει πολλά Κινεζικά στοιχεία με ένα από αυτά να είναι και η κουζίνα. Ετυμολογικά λοιπόν, η λέξη Ramen αποτελεί την ιαπωνική μετάφραση του Κινεζικού Lamian (拉麺). Μέχρι το 1950 περίπου, επίσης, είχε και τις ονομασίες Chuba Soba (支那そば) και Shina Soba (中華そば) που σημαίνει “Kινεζικά Σόμπα”. Έχει πάρα πολλές εκδοχές: τα νούντλς μπορεί να είναι μακριά, κοντά, πιο λευκά, χοντρά ή λεπτά. Μαγειρεύονται σαν σούπα με πάρα πολλές επιλογές (κοτόπουλο, χοιρινό, κάρι κ.τ.λ.) όπως και toppings. Σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας υπάρχουν ακόμα και παραλλαγές του ίδιου πιάτου.

Πάγκος μαγαζιού Ramen
Πηγή: en.yelp.com.ph

Ως Κινεζικό πιάτο, σερβίρονταν από Κινέζους σε όλη την Ιαπωνία. Οι πάγκοι όπου σέρβιραν το φαγητό αυτό, με πολύ λιγότερες παραλλαγές, άρχισαν να πληθαίνουν μέχρι και το 1910 όταν και άνοιξε το πρώτο ρεστοράν στην Ασάκουσα (Asakusa, 浅草). Ονομαζόταν Rairaiken (来々軒) και αποτελεί το μέρος που γεννήθηκε το Shoyu Ramen, που περιέχει σος σόγιας. Παρόλο που το ρεστοράν έκλεισε το 1944, ο ιδιοκτήτης του άνοιξε ένα νέο, με το όνομα Shinraiken (進来軒) δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να μπορούν να δοκιμάσουν ακόμα τα πρώτα είδη Ramen.

Shoyu Ramen
Πηγή: www.justonecookbook.com

Δεν είναι καθόλου παράξενο γιατί τα Ramen έγιναν τόσο διάσημα στην Ιαπωνία. Ήταν φθηνά, δηλαδή καταναλώνονταν από τον “απλό” λαό που αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και τα έβρισκες παντού. Ακόμα και σήμερα οι πάγκοι που σερβίρουν Ramen βρίσκονται παντού και σε κάθε γωνία. Και φυσικά, ο λόγος για τον οποίο είναι ένα τόσο δημοφιλές φαγητό είναι γιατί είναι τόσο νόστιμα! Ακόμα και ο πιο ιδιότροπος πελάτης θα μπορέσει να βρει τη γεύση που του ταιριάζει ανάμεσα σε όλα αυτά τα υλικά και τις παραλλαγές!

Itadakimasu! いただきます!


Πηγές: https://favy-jp.com/topics/3154?fbclid=IwAR0To0aRgoRu8X6p7b4-dBI2Vo5jyXtMCKXlU9_8ClaeHtnFOr-SVpMSidg
https://en.wikipedia.org/wiki/Ramen


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.