Τα τελευταία χρόνια οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται από ολοένα και περισσότερο κόσμο. Είναι βολικοί για αθλητικές δραστηριότητες, προσφέρουν καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα και οι έγχρωμοι φακοί δίνουν ξεχωριστό στυλ. Για τους cosplayers αποτελούν απαραίτητο εργαλείο ώστε να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο cosplay. Πώς όμως επιλέγει κάποιος φακούς επαφής και τι πρέπει να προσέχει;

Αρχικά οι φακοί κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το χρώμα σε απλούς και έγχρωμους, βάσει της διάρκειας ζωής σε ημερήσιους, μηνιαίους, τριμηνιαίους και ετήσιους και σε διοπτρικούς ή μη σύμφωνα με το αν διορθώνουν την όραση.

Διάφορα cosplay με φακούς.
Φακοί επαφής για cosplay.
Φωτογραφία από την Kleiner Pixel

Ας δούμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας:

 • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τα καλά με ένα καθαρό πανί πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής σας κάθε φορά.
 • Μην κοιμάστε με τους φακούς επαφής σας, εκτός εάν έχετε διαφορετική οδηγία από το γιατρό σας.
 • Κρατήστε το νερό μακριά από τους φακούς επαφής σας.
 • Αποφύγετε το ντους σε φακούς επαφής και αφαιρέστε τους πριν χρησιμοποιήσετε μπανιέρα ή το κολύμπι.
 • Χρησιμοποιείτε μόνο διάλυμα απολύμανσης φακών επαφής – μην αναμιγνύετε ποτέ φρέσκο ​​διάλυμα με παλαιό ή χρησιμοποιημένο διάλυμα.
 • Αντικαταστήστε την θήκη φακών επαφής τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες.
 • Να αλλάζετε το υγρό των φακών περιστασιακά, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε τους φακούς.
 • Μην κάνετε υπέρβαση του ορίου ζωή των φακών.
 • Την πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε τους φακούς, προσπαθήστε να μην τους φορέσετε για περισσότερες από έξι ώρες.
Τοποθέτηση φακού.
Βάζοντας φακό επαφής.

Η τοποθέτηση των φακών συνήθως παίρνει χρόνο αν δεν υπάρχει εμπειρία. Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να τους τοποθετήσετε:

 • Καθαρίστε καλά τα χέρια σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν είναι ανάποδα. Για να το κάνετε αυτό, απλά τοποθετήστε τον φακό στην άκρη του δαχτύλου σας και κρατήστε τον στο φως. Εάν τα άκρα του ανοίγουν προς τα έξω, είναι ανάποδα. Εάν μοιάζει σαν ένα κύπελλο με ομαλά άκρα, είναι έτοιμος για χρήση.
 • Κρατήστε το μάτι σας ανοιχτό. Με το ελεύθερο χέρι σας, κρατήστε απαλά το πάνω βλέφαρο για να μην το ανοιγοκλείσετε. Με τον φακό στην άκρη του δαχτύλου σας, χρησιμοποιήστε τα άλλα δάχτυλα του χεριού που κάνει την εφαρμογή για να τραβήξετε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρό σας.
 • Εισαγωγή φακού: Κρατήστε το χέρι σας σταθερό και κοιτάξτε προς τα πάνω καθώς  εφαρμόζετε τον φακό στο μάτι σας. Στη συνέχεια απελευθερώστε αργά το βλέφαρό σας και κλείστε το μάτι σας στιγμιαία για να μπει ο φακός στη θέση του. Επαναλάβετε για το άλλο μάτι.
Cosplay διάφορους φακούς.
Φωτογραφία από την Avada Cosplay ( https://www.facebook.com/avadacosplay/ )

Φυσικά καλό είναι να συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο πριν τοποθετήσετε πρώτη φορά στη ζωή σας φακούς επαφής, καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση. Ειδικά αν νιώσετε ενόχληση όπως τσούξιμο μετά την τοποθέτηση, βγάλτε τους αμέσως Επίσης, ο γιατρός θα σας πει το κατάλληλο μέγεθος διαμέτρου φακού που ταιριάζει στο μάτι σας. Σε γενικές γραμμές όμως είναι ασφαλείς τόσο οι φακοί επαφής των φαρμακείων, όσο και αυτοί που πωλούνται online από διαπιστευμένα καταστήματα εφόσον τηρείτε τους προαναφερθέντες κανόνες.

Για το cosplay κυκλοφορούν διοπτρικοί και μη έγχρωμοι φακοί ή με σχέδια. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή κατά την επιλογή τους, ιδιαίτερα αν φοράτε γυαλιά. Πωλούνται συνήθως σε πακέτα των 2 φακών, οπότε αν δεν χρειάζεστε φακούς μυωπίας εξοικονομείτε χρήματα με αυτόν τον τρόπο.

Καταστήματα για online παραγγελίες φακών που χρησιμοποιούνται από τους cosplayers είναι τα εξής:

https://www.alensa.gr
https://www.lentiamo.gr
https://www.pastel-dreams.com
https://www.otakustore.gr
http://www.animehouse.gr


Πηγές:
http://www.emanousakis.gr/el/arxiki/
https://www.onmed.gr
https://www.alensa.gr
https://www.acuvue.gr


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.