Ένα πολύ “τρομακτικό”, αλλά ταυτόχρονα πολύ όμορφο φεστιβάλ, λαμβάνει μέρος στην Ιαπωνία στα τέλη Νοεμβρίου. Ονομάζεται Yokai Matsuri και συνδέεται άμεσα με την παράδοση της Ιαπωνίας μέσω παραμυθιών που ξεπερνούν κάθε φαντασία, αλλά και γενικότερα της πίστης σε πνεύματα.

Οι Ιάπωνες έχουν μια μεγάλη παράδοση σε ό,τι αφορά τα πνεύματα. Από πολύ παλιά συνέδεαν διάφορα φαινόμενα με την παρουσία τους και συγκεκριμένα με αυτή των Yokai (妖怪). Τα Yokai είναι μια κατηγορία πνευμάτων που εμφανίζονται πολύ συχνά στα παραμύθια. Yokai σημαίνει “φάντασμα” ή “παράξενη παρουσία”, ενώ τα κάντζι με τα οποία είναι γραμμένη η λέξη σημαίνουν “ελκυστικός, μαγεία, πανωλεθρία” για τη συλλαβή “Yo” και “μυστήριο, ύποπτο” για τη συλλαβή “kai”. Μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές (ζώων, ανθρώπων) ή μπορεί να μην έχουν κάποια διακριτή μορφή, όπως τα φαντάσματα. Κάποια πνεύματα φέρνουν καλή τύχη, ενώ άλλα διασκεδάζουν με το να κάνουν φάρσες στους ανθρώπους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για ένα είδος Yokai, τα Kappa, εδώ.

Οι Ιάπωνες, χρησιμοποιούσαν τις ιστορίες των Yokai για να αποτρέπουν τα παιδιά να πηγαίνουν σε επικίνδυνα μέρη και παράλληλα, με την αφήγηση των παραμυθιών, απέδιδαν σεβασμό προς τους θεούς, οι οποίοι τους έσωζαν από καταστροφές.

Έτσι λοιπόν, κάθε Νοέμβριο και σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται και διοργανώνουν ένα φεστιβάλ, το Yokai Matsuri, προς τιμήν των πνευμάτων για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη τους. Συγκεκριμένα, όποιος βρεθεί στο φεστιβάλ θα θαυμάσει την μεγάλη παρέλαση των κατοίκων οι οποίοι ντύνονται σαν Yokai πνεύματα. Τα κοστούμια τους είναι χειροποίητα και σκοπός των κατοίκων είναι να δείξουν στους επισκέπτες τη φύση των πνευμάτων αυτών. Σε κάποιες περιοχές η παρέλαση γίνεται στη φύση, κάτι το οποίο δίνει μια πιο παραμυθένια και ρεαλιστική εικόνα για τον τρόπο ζωής τους.

Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου στo Kyoto και 17 Νοεμβρίου στην Tokushima.

Πηγές: https://ohmatsuri.com/en/articles/tokushima-yokai-maturi
https://japancheapo.com/events/tokushima-yokai-festival/
https://en.japantravel.com/tokushima/yokai-festival-2018/50490
https://en.wikipedia.org/wiki/Y%C5%8Dkai


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.