Καθώς βρισκόμαστε στον απόηχο του Halloween και οδεύουμε προς την “αντίστοιχη”, ιαπωνική γιορτή, το Yokai Matsuri, θεωρώ πρέπον να γίνει μια αναφορά στην ίσως γνωστότερη, ιαπωνική ιστορία φαντασμάτων. Το The Ghost Story of Yotsuya ή Yotsuya Kaidan (四谷怪談) είναι μια, πλέον διαχρονική, ιστορία που γράφτηκε το 1825.

Αρχικά, επρόκειτο για θεατρική παράσταση που παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την περίοδο (Edo) συγγραφής της. Από την διαφθορά των άλλοτε δοξασμένων samurai ως και την θέση της γυναίκας της εποχής, το έργο προσφέρει μια γενικότερη αλλά και καθαρή εικόνα για το τότε, παρά τα υπερφυσικά και δραματικά στοιχεία που το διακατέχουν.

Ταινία του 1949, βασισμένη στην ιστορία αυτή

Σήμερα έχουν ήδη γίνει πολλές ταινίες βασισμένες στην αρχική παράσταση και η ιστορία της παραμένει ζωντανή στην ιαπωνική λαογραφία. Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου, η αρχική ιστορία συνεχώς αλλάζει και κάθε νέα εκδοχή αντικαθιστά ή συμπληρώνει την προηγούμενη. Σε γενικές γραμμές, η ιστορία έχει ως εξής:

Στην περιοχή Yotsuya, της τότε πρωτεύουσας, Edo, της Ιαπωνίας, ζούσε ένας ronin (πρώην samurai), o Tamiya Iemon. O Iemon ήταν σύζυγος της Oiwa και η σχέση τους χαρακτηριζόταν από πολλούς καυγάδες. Μια μέρα, ο πατέρας της Oiwa αντιμετώπισε τον Iemon και του ζήτησε να αφήσει την κόρη του στην ησυχία της. Η διαμάχη που ακολούθησε οδήγησε τον Iemon στην δολοφονία του πεθερού του. Εκμεταλλευόμενος την άγνοια της Oiwa και προσπαθώντας να την κρατήσει κοντά του, της είπε ότι κάποιος δολοφόνησε τον πατέρα της και είναι σε θέση να τον βρει και να τον εκδικηθεί μόνο εάν εκείνη παραμείνει μαζί του. Η Oiwa δέχτηκε.

Εικονική αναπαράσταση του πνεύματος της Oiwa να βγαίνει από ένα φανάρι

Παράλληλα, η Oume, η εγγονή ενός αριστοκράτη, ήταν τρελά ερωτευμένη με τον Iemon, ξέροντας όμως ότι ποτέ δεν θα έφτανε σε ομορφιά την Oiwa. Ο παππούς της για να βοηθήσει την αγαπημένη του εγγονή, στέλνει στην Oiwa ένα καυστικό δηλητήριο, “μεταμφιεσμένο” ως κρέμα προσώπου. Όταν εκείνη το βάζει, χωρίς να το αντιληφθεί, της σημαδεύει φριχτά το πρόσωπο. Όταν, πάλι χωρίς να το αντιληφθεί, αντικρίζεται από τον άντρα της, εκείνος αηδιάζει. Ξαφνικά η Oume (και το χρήμα και το κύρος της οικογένειας της) τον δελεάζει περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Πρέπει, όμως, να βρει έναν καλό λόγο ώστε να διακόψει τον δεσμό του με την Oiwa.

Έτσι, ζητά από έναν φίλο του να την βιάσει! Εκείνος όμως, βλέποντας το πρόσωπο της, δεν εκτελεί το αρχικό σχέδιο του Iemon και αντί αυτού, ίσως από οίκτο, της εκμυστηρεύεται όλη την αλήθεια, ακόμα και για τον θάνατο του πατέρα της, και της δείχνει το πρόσωπο της σε έναν καθρέφτη. Η Oiwa, γεμάτη οργή, παίρνει ένα σπαθί και τρέχει προς τα έξω, όταν ξαφνικά σκοντάφτει και πέφτει πάνω στην λεπίδα. “Κολυμπώντας” μέσα στο ίδιο της το αίμα ρίχνει κατάρα στον άντρα της.

Εικονική αναπαράσταση του πνεύματος της Oiwa να στοιχειώνει τον Iemon

Και κάπως έτσι ξεκινάει το μαρτύριο του Iemon. Το θύμα γίνεται θύτης και αντιστρόφως. Το εκδικητικό πνεύμα της Oiwa δεν αφήνει τον Iemon σε ησυχία. Το στοιχειώνει όπου και αν κοιτάξει. Τον οδηγεί μέχρι και στο να σκοτώσει την νέα σύζυγο και πεθερό του. Προσπαθώντας να ξεφύγει απομονώνεται στα βουνά. Ακόμα και εκεί όμως δεν καταφέρνει να σωθεί…


Πηγές:
https://www.youtube.com/watch?v=esHwqz6n-KI&list=PLOWnSFzV-C9bJha1hcfoF5jXZP4qTTEVM
https://en.wikipedia.org/wiki/Yotsuya_Kaidan


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.