Από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου στην Ιαπωνία έλαβε μέρος η εκθρόνιση του Αυτοκράτορα Ακιχίτο και αντίστοιχα, η ενθρόνιση του γιου του, Αυτοκράτορα Ναρουχίτο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γεγονός εδώ. Όμως στο παρόν άρθρο θα ασχοληθώ με ένα άλλο γεγονός που συνδέεται με την άνοδο του νέου Αυτοκράτορα και δεν είναι άλλο από την αλλαγή της εποχής για την Ιαπωνία. Έτσι στις 1 Μαΐου 2019 εγκαινιάστηκε η νέα εποχή Reiwa (令和).
Οι εποχές στην Ιαπωνία αλλάζουν μαζί με τον Αυτοκράτορα ανά 30 χρόνια και ταυτίζονται με αυτόν. Η προηγούμενη περίοδος, η περίοδος Heisei (平成), άφησε δυνατά το στίγμα της στην Ιαπωνία με καλό, αλλά και με κακό τρόπο. Τώρα όμως, η χώρα βαδίζει στην εποχή Reiwa αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα (δημογραφικά, οικονομικά κτλ.) με αισιοδοξία.
Το όνομα της νέας εποχής (ή gengo, 元号, στα ιαπωνικά) μεταφράζεται, όπως συμφώνησαν να μεταφραστεί Aγγλόφωνες και Ιάπωνες μεταφραστές, “όμορφη αρμονία”. Συγκεκριμένα, το πρώτο κάντζι, “rei”, μεταφράζεται ως “σειρά” και το κάντζι wa ως “αρμονία”.
Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την επιλογή του ονόματος. Το όνομα παραμένει κρυφό από όλους μέχρι την αναγγελία του από τον πρωθυπουργό. Αποτελείται μόνο από δύο κάντζι, τα οποία πρέπει να είναι εύκολα στη γραφή και να αναγνωρίζονται από όλους. Η επιλογή των κάντζι γίνεται από μια εννιαμελή ομάδα πανεπιστημιακών. Για την εποχή Reiwa η ομάδα αποτελούνταν από 2 γυναίκες και 7 άντρες. Συνήθως το όνομα προέρχεται από κάποιο κινεζικό ποίημα, με εξαίρεση τη νέα εποχή που πήρε το όνομά της από ιαπωνικό, κάτι που “σπάει” την πολύχρονη αυτή παράδοση για πρώτη φορά.
Όμως τα ονόματα των εποχών δεν είναι απλά κάτι συμβολικό, αλλά είναι και κάτι αρκετά πρακτικό στην καθημερινή ζωή. Τα ιδεογράμματα της εποχής εμφανίζονται πάνω σε νομίσματα, σε επίσημα έγγραφα, σε εφημερίδες, σε άδειες οδήγησης ακόμα και στα ημερολόγια. Σε σχετικές έρευνες μάλιστα, φαίνεται πως οι Ιάπωνες προτιμούν να μετράνε το χρόνο με βάση την εποχή, παρά με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Για παράδειγμα, ο πρώτος χρόνος της εποχής Reiwa αναφέρεται επίσημα ως Reiwa 1, ο δεύτερος ως Reiwa 2 και πάει λέγοντας.
Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανέφερε σχετικά με την εποχή Reiwa πως “Σημαίνει ότι μια κουλτούρα γεννιέται και μεγαλώνει όταν οι άνθρωποι ενώνονται και νοιάζονται ο ένας για τον άλλον αρμονικά”. Παρόλα αυτά, δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που δεν ένιωσαν χαρά με το νέο όνομα. Η ένστασή τους βασίζεται στο πρώτο κάντζι, του οποίου η σημασία, “σειρά” ή “τάξη”, σημαίνει κατά την κρίση τους πως το κράτος επιθυμεί από τους πολίτες του να το ακολουθούν πιστά, με την κακή φυσικά έννοια, σαν στρατιωτάκια, χωρίς να προσπαθούν να ξεχωρίσουν με κάποιο τρόπο.
Ελπίζουμε πως η νέα εποχή θα βρει την Ιαπωνία σε καλύτερη κατάσταση από το τέλος της προηγούμενης. Ίσως η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2020 να είναι ένας καλός οιωνός για τα επόμενα 30 χρόνια που θα ακολουθήσουν μέχρι την ενθρόνιση του επόμενου Αυτοκράτορα και την αλλαγή της εποχής Reiwa.
Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Reiwa
https://www.independent.co.uk/life-style/reiwa-era-japan-meaning-emperor-naruhito-akihito-abdication-a8848601.html
https://www.theguardian.com/world/2019/apr/01/reiwa-how-japans-new-era-name-is-breaking-tradition
https://www.britannica.com/event/Reiwa-period
https://www.kathimerini.gr/1021877/gallery/epikairothta/kosmos/3ekinhse-sthn-iapwnia-h-epoxh-reiwa–epishmws-ston-8rono-o-neos-aytokratoras-naroyxito-fwtografies
0 Comments