Το περασμένο Σάββατο σηματοδοτεί μια σημαντική ημέρα μνήμης για την σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Πρόκειται για την ημέρα της ιαπωνικής επίθεσης της αμερικανικής, ναυτικής και αεροπορικής, βάσης στο Pearl Harbor της Χαβάης, όπου περίπου 2.400 άνθρωποι από την αμερικανική πλευρά έχασαν την ζωή τους, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν. Φυσικά οι απώλειες από την πλευρά την Ιαπώνων ήταν αισθητά λιγότερες (64 νεκροί).
Ο ιαπωνικός στόλος ξεκινάει από την Ιαπωνία στις 2 Δεκεμβρίου του 1941. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες έχει αποφασιστεί ο στόλος να ακολουθήσει πορεία από την βόρεια πλευρά του Ειρηνικού καθώς η επιτυχία του όλου εγχειρήματος ήταν βασισμένη στην μυστικότητα. Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου τα αμερικανικά ραντάρ γεμίζουν μαύρες κουκκίδες αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας τα αγνοεί. Με γρήγορους ρυθμούς τα ιαπωνικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τον αμερικανικό στόλο. Δεν συναντούν μεγάλη αντίσταση καθώς ένα μέρος τους προλαβαίνει να καταστρέψει τα αεροπλάνα του αντιπάλου, που ήταν όλα στοιβαγμένα στο έδαφος, το ένα δίπλα από το άλλο.
Τι οδήγησε όμως στην επίθεση στο Pearl Harbor και τι σκοπό είχαν οι Ιάπωνες; Ήδη πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας ήταν ταραγμένες. Στην Ιαπωνία είχε καλλιεργηθεί αντιπάθεια προς την Αμερική λόγο της υποτιμητικής στάσης που έδειχνε να κρατά απέναντι της. Η Αμερική, από την πλευρά της, προσπαθούσε να βάλει τέλος στις επεκτατικές βλέψεις της Ιαπωνίας προχωρώντας σε εμπορικούς αποκλεισμούς. Έτσι, για να εξασφαλίσει η Ιαπωνία τις πρώτες ύλες της, ήθελε να στραφεί προς την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, κάτι που οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν. Στόχος του Τόκιο, λοιπόν, ήταν να με μια αιφνίδια επίθεση στην κεντρική βάση της κυρίαρχης δύναμης του Ειρηνικού, να κερδίσουν τον χρόνο ώστε να επεκταθούν στις πλουτοπαραγωγικές περιοχές που θα καθιστούσαν τη χώρα αυτόνομη.
Οι πολιτικές συνέπειες της επίθεσης ήταν σημαντικότερες από τις στρατιωτικές. Το περιστατικό έλυσε τα χέρια του Φραγκλίνου Ρούζβελτ και οδήγησε στην συμμετοχή των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, είχε δεσμευθεί απέναντι στον αμερικανικό λαό και είχε υποσχεθεί ότι δεν θα σταλθεί κανείς να πολεμήσει «σε ξένους πολέμους», παρότι γνώριζε ότι τα ευρωπαϊκά δρώμενα δεν θα αργούσαν να επηρεάσουν την χώρα του. Μετά τα γεγονότα στο Pearl Harbor, η αντιπολεμική διάθεση και ο απομονωτισμός των προηγούμενων ετών αντικαταστάθηκαν από μια εκδικητική επιθυμία. Έτσι, οι ΗΠΑ κηρύσσουν πόλεμο στην Ιαπωνία, χωρά-σύμμαχο της Γερμανίας.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η 78η επέτειος αυτής της «ημέρας ντροπής» (όπως την χαρακτήρισε ο Ρούσβελτ) τιμήθηκε με ειδική εκδήλωση την Παρασκευή.
Πηγές:
World War II in Color, Netflix, ep.3
https://gr.euronews.com/2019/12/08/pearl-harbor-timithike-i-thliveri-epeteios
https://en.wikipedia.org/wiki/Attack_on_Pearl_Harbor
0 Comments