Χριστούγεννα. Μια τεράστια γιορτή που γιορτάζεται από τους χριστιανούς σε όλον τον πλανήτη. Πού βρίσκεται το παράξενο; (εξού και το ερωτηματικό στον τίτλο του άρθρου). Στο γεγονός πως στην Ιαπωνία ο αριθμός των χριστιανών είναι λιγότερος από 1%, κι όμως, τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία είναι μία από τις πιο αγαπητές γιορτές και γιορτάζονται σε όλο τους το μεγαλείο.

Καταρχήν, το έθιμο των Χριστουγέννων προήλθε από τους Ισπανούς και Πορτογάλους ιεραπoστόλους στα μέσα του 16ου αιώνα. Συγκεκριμένα τα πρώτα καταγεγραμμένα Χριστούγεννα είναι το 1552. Το 1910 έκανε την εμφάνισή του το πρώτο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ιαπωνία. Στην αρχή τα στολίδια ήταν συνήθως οριγκάμι, αργότερα όμως αντικαταστάθηκαν από τα γνωστά στολίδια και λαμπάκια που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι αργία για την Ιαπωνία, δηλαδή τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτά, όμως τα σχολεία κλείνουν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην 24η Δεκεμβρίου. Τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία αποτελούν έναν ακόμα τρόπο διασκέδασης από την καθημερινή πίεση και μία ευκαιρία για να περάσουν χρόνο με τους αγαπημένους τους. Μοιάζει περισσότερο με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς είναι μια ξεχωριστή γιορτή, που τα ζευγάρια βγαίνουν ραντεβού και δίνουν ακριβά δώρα ο ένας στον άλλο.

Δώρα όμως ανταλλάσσονται και στις επιχειρήσεις και στα σχολεία ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές. Τέτοιου είδους δώρα ονομάζονται Oseibo (お歳​暮) και έχουν χαμηλή τιμή ώστε να υπάρχει εύκολη ανταπόδοση. Αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα και με την ηθική αξία του “On” και “Giri” που υπάρχει στην Ιαπωνία, ένα είδος υποχρέωσης και αμοιβαιότητας ανάμεσα σε κάποιον ανώτερο σου και εσένα, όπως για παράδειγμα ο γονιός και το παιδί, ο δάσκαλος και ο μαθητής κλπ.

Όσον αφορά το “παραδοσιακό” φαγητό των Χριστουγέννων (γιατί, ας μη γελιόμαστε, το φαγητό είναι το σημαντικότερο πράγμα τα Χριστούγεννα), αυτό αποτελείται από το Kurisumasu Keiki (クリスマスケーキ), όπως λέγεται, και φαγητό από…τα KFC!

Το πρώτο, είναι ουσιαστικά μια τούρτα με επικάλυψη λευκής κρέμας με φράουλες για διακόσμηση και έναν Άγιο Βασίλη για το Χριστουγεννιάτικο mood. Το δεύτερο, είναι αποτέλεσμα μιας πολύ έξυπνης και επιτυχημένης καμπάνιας των KFC, που ονομαζόταν “Kurisumasu nii wa Kentaki: Kentucky for Christmas”, τη δεκαετία του ’70. Συγκεκριμένα, η διάσημη αυτή αλυσίδα καταστημάτων άνοιξε το 1974 στην Ιαπωνία και από τότε έχει πείσει τους Ιάπωνες πως στη Δύση το τηγανητό κοτόπουλο (και όχι η γαλοπούλα), είναι το παραδοσιακό γεύμα των Χριστουγέννων. Έτσι οι κρατήσεις για ένα τραπέζι για το Χριστουγεννιάτικο μενού των KFC ξεκινούν μία με δύο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Ποιο είναι όμως το παγκόσμιο σύμβολο των Χριστουγέννων; Ο Άγιος Βασίλης φυσικά ή Santa San (サンタさん), όπως αποκαλείται στα Ιαπωνικά. Βέβαια και αυτός είχε τις ιδιαιτερότητες του. Συγκεκριμένα όταν πρωτοεμφανίστηκε ήταν ντυμένος σαμουράι και ονομαζόταν Santakuro, ενώ υπήρξε και ρομπότ!

Για να κλείσουμε, ένα fun fact: η Ιαπωνία βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ακριβοστολισμένα δέντρα στον κόσμο! Συγκεκριμένα το πιο ακριβό της δέντρο στολίστηκε το 2013 και η αξία του φτάνει τα 8 εκατομμύρια δολάρια! Το δέντρο είχε τοποθετηθεί στο εμπορικό κέντρο Takashimaya.

Τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία είναι ένα μαγικό “φαινόμενο”: φώτα και διακόσμιση των δρόμων σε ένα άλλο επίπεδο, Χριστουγεννιάτικη μουσική και κόσμος σε κάθε γωνιά να ψωνίζει, να τρώει σε μαγαζιά και να βγαίνει ρομαντικά ραντεβού. Θεαματικές είναι και οι μεγάλες Χριστουγεννιάτικες παρελάσεις των Αγιοβασίληδων που δημιουργoύν μια πολύ ζεστή και γλυκιά ατμόσφαιρα.

Εύχομαι λοιπόν και σε εσας Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές!

Πηγές: http://www.animecast.gr/japanese-x-mas-13571
https://thedot.gr/lifestyle-travel/article/4916/big-japan-ta-giaponezika-hristoygenna
https://www.cnn.gr/style/psyxagogia/story/200180/xristoygenna-2019-giortazontai-me-ton-pio-lampero-tropo-sti-xora-poy-den-exei-xristianoys
https://www.gr.emb-japan.go.jp/portal/gr/country/cal_dec.htm
https://www.queen.gr/quiz/story/32736/pos-giortazoyn-ta-xristoygenna-stin-iaponia
https://kasseta.gr/entertainment/christmas-in-japan/?fbclid=IwAR25TvS5No-5NzRzeOSVLPIw4HoIIE34eQ196UkoXNiygb8znNHXeLO4kdY
https://www.thoughtco.com/giri-moral-obligation-2028017


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.