Μετά το Athenscon τo Anime Portal είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την cosplayer και εκθέτρια Abyss για μία αποκλειστική συνεντευξη!

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Λέγομαι Μαρουσώ, έχω σπουδάσει γραφιστική και τουριστικά, (δύο αντικείμενα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους), και πλέον ασχολούμαι κυρίως με το σχέδιο που είναι η αγάπη μου. Από εκεί και πέρα γνώρισα και το cosplay που συνδυάζει πολλές τέχνες μαζί και έβαλα και αυτό στην ζωή μου.

Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου με 1 λέξη;

Φαντασιόπληκτη. Γιατί έχω υπερβολικά πολλά πράγματα στο μυαλό μου τα οποία θέλω να κάνω πραγματικότητα ακόμα κι αν πολλά από αυτά δεν ανήκουν στην πραγματικότητα, όπως στο cosplay. Γενικά έχω πολλές ιδέες που θα ήθελα να δώ να υλοποιούνται .

Μοιράσου μαζί μας ένα από τα όνειρά σου.

Λοιπόν, όνειρο δικό μου είναι να μπορώ να ταξιδεύω κάθε μήνα σε μία χώρα του εξωτερικού και να εκθέτω τις δημιουργίες μου. Σίγουρα δυο μεγάλοι δρόμοι για εμένα θα ήταν η Ιαπωνία και η Αμερική που αποτελούν και τους μεγαλύτερούς μου στόχους σαν ταξίδι. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο συγκεκριμένο μέρος σε αυτά καθώς έχουν μια πληθώρα εκθέσεων και όπου και να πας θα είναι κάτι μεγάλο.

Μοιράσου μαζί μας έναν στόχο σου για το άμεσο μέλλον.

Δεν έχω κάτι πολύ άμεσο. Συνήθως έχω μακρινούς στόχους. Αυτό που σας ανέφερα πριν εκτός από όνειρο είναι και στόχος. Δηλαδή να το κάνω πράξη. Αυτό που έχω σα στόχο είναι να κάνω cosplay επαγγελματικά, και να ζω από αυτό. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλεύω και αλλού για μια μερική απασχόληση.

Θέλεις να μας διηγηθείς κάποιο παράξενο ή ντροπιαστικό γεγονός που αντιμετώπισες σε κάποιο από τα event που πήγες;

Γενικά υπάρχουν πολλά ατυχήματα όταν φοράς μια στολή, απ’ το να σου φύγουνε κομμάτια, να συμμετέχεις σε ένα διαγωνισμό και να πάνε όλα λάθος και να πρέπει να αυτοσχεδιάσεις για να το σώσεις μπροστά σε πολύ κόσμο. Αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους όσους ασχολούνται με το cosplay και όχι μόνο. Επίσης ένα άλλο γεγονός είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που για προσωπικούς λόγους ή γιατί έχουνε πρόβλημα μαζί μου, έχουν δημιουργήσει θέμα μέσα σε εκδήλωση. Μιλάω για κάποια παρενόχληση, συνήθως σωματική ή λεκτική. Δεν έχω κινηθεί ως τώρα νομικά εναντίoν κάποιου αλλά παραμένει ένα πρόβλημα κάποιες φορές.

Ας πούμε κάτι πιο ευχάριστο. Βλέπεις anime; Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Βλέπω ναι γενικά. Από εκεί ξεκίνησα κιόλας να κάνω cosplay. Τώρα λόγω δουλειάς αναγκαστικά βλέπω πιο σπάνια. Γενικά μου αρέσουν τα λίγο πιο παλιά, θεωρώ ότι είμαι λίγο της ‘’παλιάς σχολής’’. Θα έλεγα για παράδειγμα το one piece γιατί έχει μια πληθώρα συναισθημάτων, βγάζει γέλιο, συγκίνηση, λίγο απ’ όλα. Ένα καλοκαίρι κάθησα και είδα σχεδόν τετρακόσια επεισόδια και το προχώρησα γρήγορα. Ακόμα το παρακολουθώ. Το Full Metal Alchemist είναι τρομερό κατ’ εμέ, το Βrotherhood για εμένα ήταν το καλύτερο, και παρότι και τα δύο μου άρεσαν πολύ, αυτό είχε το κάτι παραπάνω. Προφανώς σαν κλασικό αξίζει να αναφέρω και το Deathnote, λόγω πλοκής.

Διαβάζεις και τα manga από αυτά τα anime;

Όχι, όχι, δυστυχώς και λόγο δουλειάς δεν έχω τόσο χρόνο οπότε βλέπω κατευθείαν τα επεισόδια.

Ασχολείσαι με ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Ασχολούμαι αλλά όχι ενεργά. Δεν είμαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού ούτε περνάω άπειρες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, παίζω μια στο τόσο όταν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον. Και εδώ προτιμώ τα παλιά, σαν το Lineage 2 και παιχνίδια τύπου Aion και Blade and Soul, τέτοια μου αρέσουν.

Από αυτά που μας ανέφερες, anime και παιχνίδια, έχεις εμπνευστεί κάποιο cosplay;

Έχω κάνει ναι, κυρίως από τα anime. Έχω κάνει και κάποιους από One Piece σε θηλυκή έκδοση και τώρα ετοιμάζω και από το Lineage. Πιο συγκεκριμένα ένα Kamael.

Ποια είναι η πιο περίεργη ερώτηση που σου έχουν κάνει σε μια συνέντευξη;

Δεν έχω κάτι πολύ περίεργο στο μυαλό μου. Ίσως έχει γίνει κάποια παράξενη αλλά δεν την θυμάμαι.

Τι σε έκανε να θέλεις να μπεις στον χώρο του cosplay;

Ξεκίνησα βλέποντας anime και ξεκίνησα μη γνωρίζοντας τι είναι cosplay. Εκείνη την εποχή έβλεπα Naruto και έκανα έναν χαρακτήρα από εκεί για τις Απόκριες. Όσο ήμουν έξω κάποια παιδία μου μίλησαν και μου εξήγησαν ότι αυτό που έκανα λέγεται cosplay και ότι ξεκίνησε από την Ιαπωνία και ότι υπάρχει ένα εντελώς άλλο επίπεδο γενικά. Τότε ήταν που είπα “ουαου κοίτα τι γίνεται στον κόσμο και που ζούμε εμείς”. Ξέροντας ότι κάνω cosplay, επίσημα πια, το πρώτο μου ήταν η LeBlanc, RavenBorn LeBlanc, από LoL.

Όταν ξεκίνησες να κάνεις cosplay, αντιλήφθηκες ότι θέλεις να ασχοληθείς με αυτό πιο επαγγελματικά;

Ξεκινώντας το είδα σαν απλό χόμπι, δεν μου περνούσε καν από το μυαλό. Ακόμα ανακάλυπτα στην αρχή τα όρια, τους ανθρώπους στον χώρο και δεν είχα κάποια ιδιαίτερη γνώση. Τότε έλεγα ότι θέλω να ακολουθήσω μια καριέρα στην τέχνη, ειδικά στην ζωγραφική με την οποία ασχολούμουν από πολύ μικρή. Τότε βέβαια δεν ήξερα που να το κατευθύνω και ποιες είναι οι επιλογές μου οπότε ήμουν ανοιχτή.

Τώρα πια βλέπω το cosplay πιο επαγγελματικά, αλλά ακόμα απολαμβάνω την δημιουργία όπως στην αρχή. Αν γινόταν επάγγελμα και μπορούσα να το κάνω σε πλήρη απασχόληση θα το έκανα. Σχετικά και με αυτό όμως, από την μέχρι τώρα εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι δύο χέρια δεν φτάνουν, πρέπει να έχεις μια ομάδα από πίσω σου για να παράγεις σε ρυθμούς δουλειάς. Μια τέτοια ομάδα θα πρέπει να έχει κάποιον να ράβει, να κόβει τα πατρόν, να δουλεύει με το ηλεκτρονικό μαγαζί ή με κάποιο φυσικό κατάστημα αν υπάρχει… για ένα άτομο είναι πολλά για να διαχειριστεί.

Πιστεύω ότι και σε μη επαγγελματικούς ρυθμούς οι περισσότεροι έχουν κάποιον να τους βοηθάει με το ηλεκτρονικό κατάστημα, τουλάχιστον ένα άτομο. Προσωπικά ακόμα και τώρα χρειάζομαι βοήθεια με τις παραγγελίες μου , αλλά δεν έχω κάποιον να με βοηθήσει σε χειρονακτική εργασία. Τις φωτογραφίες ας πούμε δεν μπορείς να τις κάνεις εύκολα μόνος σου αν δεν ξέρεις πως. Εγώ τυχαίνει να έχω εμπειρία στην επεξεργασία εικόνας.

Πιστεύεις πως η βιομηχανία του cosplay μεγαλώνει στην Ελλάδα; 

Ναι μεγαλώνει. Καμία σχέση πως είναι τώρα με όταν ξεκίνησα. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και έχουν αυξηθεί οι εκθέσεις στην Ελλάδα πράγμα που μου αρέσει πολύ.

Εφόσον ναι, κατά την άποψή σου μεγαλώνει με υγιή τρόπο;

Και ναι και όχι. Υπάρχουν πολλοί και πολλές που έχουν πάει αυτή την βιομηχανία σε άλλο τομέα. Τι σημαίνει αυτό: σημαίνει ότι αντί να κάνουν cosplay με στολή επιλέγουν να βάλουν εσώρουχα, να βγάλουν άλλου είδους φωτογραφίες που τις πουλάνε και βγάζουν λεφτά. Θέλω να πω ότι έχει παρερμηνευτεί η έννοια του cosplay και πέφτουν παραπάνω χρήματα εκεί. Για εμένα είναι λίγο άδικο να δίνεται η ίδια ή μικρότερη βαρύτητα σε κάποιον που φτιάχνει μια στολή από το μηδέν και ξοδεύει μήνες απο τη ζωή του, με κάποιον που ψωνίζει εσώρουχα από γνωστές εταιρίες του εμπορίου και το ονομάζει cosplay, να βγάζει τα τετραπλάσια χρήματα. Δεν με πειράζει σαν κατηγορία, με πειράζει το αποτέλεσμα, και μου φαίνεται περίεργο και από την μεριά του κόσμου που επιλέγει αυτό αντί να στηρίζει καλλιτέχνες που βάζουν όλη τους την τέχνη, την έμπνευση και την ενέργεια στο να φτιάξουν μια στολή.

Βλέποντας την βιομηχανία της Ελλάδας θεωρείς ότι είναι ή δεν είναι κοντά στα επίπεδα της διεθνούς σκηνής;

Έχουμε ανέβει πολύ και σαν κοινότητα και σαν cosplayers. Έχουμε βελτιωθεί πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σε ρυθμούς εξέλιξης και αποτελέσματος και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό. Θα ήθελα να δω κι άλλους διαγωνισμούς, κι’ αλλες ευκαιρίες για παιδιά σαν εμάς. Για εμένα είναι σημαντικό να υπάρχουν χρηματικά έπαθλα για να βοηθιούνται και τα νέα παιδιά που πολλές φορές ξεκινούν και απογοητεύονται και λένε ότι δεν αξίζει και πρέπει να δουλεύουν αλλού για να στηρίξουν αυτή τους την ασχολία. Πάντα πιστεύω ότι ακόμα μια έκθεση δεν θα μας χάλαγε, φτάνει να είναι σε υγιή ρυθμό και σε καλή απόσταση απο τις υπόλοιπες, έτσι ώστε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να προετιμαστούμε, 2 μήνες απόσταση είναι καλά.

Μπορεί κάποιος να ζήσει και να βιοποριστεί από το cosplay;

Όχι, αυτή την στιγμή όχι μόνο από αυτό. Χρειάζεται να έχεις και άλλο εισόδημα. Ίσως σαν μερική απασχόληση. Ήξερα μια κοπέλα που το έκανε πλήρη απασχόληση στην Ελλάδα και νομίζω ότι έφυγε εξωτερικό τελικά.

Το ίδιο ισχύει και στο crafting. Χρειάζεσαι μια ομάδα για να προλάβεις να το κάνεις πλήρη απασχόληση και πάλι μάλλον θα πρέπει να έχεις και εισόδημα από αλλού.

Θα έφευγες στο εξωτερικό?

Νομίζω πως ναι, αλλά από την άλλη έχω και ένα κοινό εδώ που με ξέρει και με στηρίζει. Θα το σκεφτόμουν αν δινόταν μια καλή ευκαιρία, θα το δοκίμαζα. Έχω δει αρκετά ενεργή την Γερμανία και ακούω ότι υπάρχουν άνθρωποι που το βλέπουν πιο επαγγελματικά. Ίσως να δοκίμαζα αυτό μιας και ξέρω Γερμανικά, γιατί όχι.

Δέχεσαι προτάσεις από ιδιώτες που θέλουν κάποιο αντικείμενο ή από εταιρείες για να τους διαφημίσεις; Αν ναι, τι από τα δύο πιο πολύ;

Και τα δύο. Ξεκίνησα να δουλεύω σε εταιρίες για προώθηση μέσω του cosplay, αν και τελευταία το έχουν σταματήσει λίγο οι εταιρίες. Είχε κάνει μια καλή άνοδο, όταν εταιρίες με παιχνίδια προσλάμβαναν κόσμο για να προωθήσει τα προϊόντα τους, αλλά τώρα τελευταία μειώθηκε. Νομίζω ότι η ελληνική κρίση επηρεάζει, αλλά δεν ξέρω τον πραγματικό λόγο, ίσως απλά στραφήκανε σε άλλες μορφές προώθησης.

Πιο παλιά είχα συνεργαστεί με μεγάλες εταιρίες και από το εξωτερικό: WarnerBros, Razer, στην Ελλάδα Public, Πλαίσιο και διάφορα γνωστά ίντερνετ καφέ. Συνήθως σε προσλαμβάνουν σα μοντέλο-δημιουργό, φτιάχνεις κάποιο χαρακτήρα σχετικό με το προιόν που θέλουν να διαφημίσεις και τον παρουσιάζεις. Παράδειγμα στο e-gaming του 2017, η WarnerBros προσέλαβε αρκετό κόσμο να κάνει κοστούμια από τον κόσμο του Lord of the Rings, εκεί έκανα την Tauriel. Μακάρι να ξαναγίνει κάτι σαν αυτό, ήταν από τις μεγαλύτερες προωθητικές ενέργειες σχετικά με το cosplay και απο τις πιο αγαπημένες μου δουλειές.

Πες μας λίγα λόγια για τις δουλειές που αναλαμβάνεις.

Σχεδιάζω για τον εαυτό μου, τις κάρτες μου, τα κοστούμια μου. Δουλεύω σαν γραφίστρια περιστασιακά. Προσπαθώ να πηγαίνω σε όλες τις εκδηλώσεις όσο μπορώ με καινούργια κοστούμια. Καμιά φορά δεν βγαίνει φυσικά αυτό, κυρίως όταν υπάρχουν διαγωνισμοί, όμως προσπαθώ να πηγαίνω και να παρουσιάζω κάτι ακόμα κι αν δεν είναι τέλειο ή ικανό να κερδίσει. Φυσικά έχω κερδίσει και κάποια βραβεία. Δύο ξεχωρίζουν, σχετικά πρόσφατα, το ένα είναι στο χειμωνιάτικο GameAthlon του 2018 όπου βγήκα τρίτη με την Jaina και το άλλο το καλοκαιρινό GameAthlon 2019 όπου βγήκα πρώτη με την Riven. Ήταν η πρώτη μου πρωτιά.

Είναι το δεύτερο που μας αναφέρεις από League Of Legends. Ποια είναι η σχέση σου με το παιχνίδι;

Γενικά το συνηθίζω σαν επιλογή στα cosplay. Έχω κάνει και την BloodMoon Diana, Xayah, RavenBorn LeBlanc, Riven. Κάνω πολλά cosplay από LoL, γιατί η Riot είναι μια εταιρία που προσλαμβάνει cosplayers για προώθησή της, οπότε πολλοί cosplayers εστιάζουν σε αυτό και υπάρχει ποικιλία σε χαρακτήρες πάντα στα event.

Αυτή την στιγμή απέχω λίγο απο το League Of Legends, θέλω όμως να ξαναπαίξω. Έπαιζα κυρίως τοπ αν και έχω παίξει και αρκετά adc .

Τι σε εμπνέει να διαλέξεις δουλειές;

Διαλέγω δουλειές που υπάρχουν καλοί συνεργάτες, συνεννόηση, μια λογική αμοιβή άξια του κόπου. Όσον αφορά τους χαρακτήρες, αρκεί να με εμπνέουν. Έχω διαλέξει να κάνω δύσκολους σαν πρόκληση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες που να ταιριάζουν σε εμένα, επειδή μου άρεσαν τα κοστούμια ή και τελείως διαφορετικούς από εμένα για να δοκιμάσω κι’ άλλες πτυχές του εαυτού μου.

Ποιό είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο σου;

Το Dremel θα έλεγα. Είναι πολυεργαλείο, πολύ χρήσιμο για κατασκευές με foam.

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σου δουλειά μέχρι τώρα;

Σε cosplay νομίζω ήταν η Riven. Γιατί ήταν και από τις πρώτες χαρακτήρες που έπαιξα όταν έπαιζα LoL και ήταν σαν παιδικό όνειρο. Ήθελα πολύ καιρό να την κάνω και όταν άκουσα ότι αυτό που παρουσίασα πάνω στην σκηνή άρεσε στον κόσμο και ήταν ωραίο, ένιωσα μια πραγματική ολοκλήρωση.

Τι σχεδιάζεις για το μέλλον?

Εκτός από το Kamael που είναι άμεσος στόχος, θα ήθελα να κάνω την Hawk από DC. Από anime θα ήθελα να κάνω κι’ άλλους χαρακτήρες από OnePiece, ειδικά σε αυτή τη σεζόν που διανύουμε τώρα.

Είδαμε στο προφίλ σου ότι φτιάχνεις κοσμήματα. Πες μας λίγα λόγια.

Είδα άλλους cosplayers να ασχολούνται και με κοσμήματα παράλληλα. Είπα ότι είναι μια καλή διέξοδος μιας και μου αρέσει να φτιάχνω πράγματα να φτιάχνω και κοσμήματα. Το ξεκίνησα, είδα τι μου αρέσει να φτιάχνω και τι μπορώ να κάνω. Βρήκα πράγματα που κολλάνε με τον χαρακτήρα μου και κινούμαι εκεί. Επιπλέον σχεδόν σε όλα τα cosplay χρειάζονται τέτοια πραγματάκια, ζώνες, τσαντάκια και τα λοιπά, οπότε με βολεύει και σε αυτό. Πιο πολύ όμως μου αρέσει η ιδέα του να φτιάχνω πράγματα που δεν υπάρχουν, που δεν τα έχουν κάνει άλλοι στην Ελλάδα.

Μπορείς να μας αριθμήσεις λίγα skills που πρέπει να διαθέτει κάποιος που θέλει να ξεκινήσει το cosplay;

Τα βασικά για εμένα είναι να ράβεις, ίσως να σχεδιάζεις… Να τα πας καλά με τα εργαλεία γιατί θα χρειαστούν. Όποιος ξεκινάει όμως συνήθως δεν έχει και δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερα skills, τα αποκτάς στην πορεία με την εμπειρία και ρωτόντας προχωράς.

Για να κλείσουμε, τι θα ήθελες να μείνει σε όσους διάβασαν την συνέντευξη; Κάνε μας ένα σχόλιο.

Θα ήθελα να σας μείνει ότι το Cosplay είναι μια φανταστική ασχολία, οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί και να γίνει καλύτερος σε αυτό, συνδιάζει πολλές τέχνες και αν σας αρέσουν οι τέχνες σίγουρα θα ξετρελαθείτε με αυτό. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε θελήσει να ρωτήσει κάτι πάνω στο θέμα θα ήθελα να μην διστάσετε και να με ρωτήσετε στην σελίδα μου, ευχαρίστως να βοηθήσω!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.