To Cowboy Bebop (カウボーイビバップ) πρόκειται για ένα εκπληκτικό anime του σκηνοθέτη Sinichiro Watanabe, γνωστός για το επίσης φανταστικό του έργο Samurai Champloo. Η παραγωγή της σειράς έγινε από το στούντιο Sunrise. Προβλήθηκε για πρώτη φορά σε κανάλι της Ιαπωνίας στις 3 Απριλίου, όμως έπαιξε μόνο μέχρι τις 26 Ιουνίου 1998, καθώς η προβολή του σταμάτησε λόγω ασυμφωνίας σχετικά με το αν το περιεχόμενό του ήταν κατάλληλο για ανηλίκους. Συνολικά αποτελείται από 26 υπέροχα επεισόδια ή “συνεδρίες” όπως ονομάζονται από τη σειρά.

Το Cowboy Bebop είναι επίσης από τα λίγα anime τα οποία πρώτα προβλήθηκαν στην τηλεόραση και ύστερα κυκλοφόρησε και manga για αυτά. Για το συγκεκριμένο anime, δημιουργήθηκαν δύο σειρές manga καθώς και μία ταινία που προβλήθηκε σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, το Netflix δήλωσε πως θα γυριστεί και live adaptation σειρά, χωρίς όμως να αποκαλύψει πολλά για το περιεχόμενο της.

Πηγή: www.consent.yahoo.com

Η υπόθεση εξελίσσεται το 2071 στο διάστημα, αφού η Γη έχει σχεδόν καταστραφεί και αποτελεί μια αμυδρή ανάμνηση για τον περισσότερο πληθυσμό, που πλέον κατοικεί σε όλες τις γωνιές του διαστήματος. Η νέα αυτή μεγάλη “αυτοκρατορία” της ανθρωπότητας όμως, έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση της εγκληματικότητας. Γι’ αυτό το λόγο η αστυνομία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με “Κυνηγούς Κεφαλών”, οι οποίοι συλλαμβάνουν τους εγκληματίες με αντάλλαγμα αμοιβές.

Η ιστορία μας λοιπόν, ακολουθεί δύο Κυνηγούς Κεφαλών, τον Spike Spiegel και τον Jet Black στις περιπέτειές τους με το διαστημόπλοιό τους, το Bebop. Πολύ σύντομα όμως, και μέσω γεγονότων που δε θα αποκαλύψω για λόγους σπόιλερ, θα καταλήξουν με άλλους τρεις συνεπιβάτες που ανήκουν στις κατηγορίες που όπως αναφέρει ο Spike, δεν του αρέσουν καθόλου: τα παιδιά, τα ζώα και οι γυναίκες με άποψη. Έτσι λοιπόν έχουμε την Edward Wong, που είναι κορίτσι παρά το όνομά της και επίδοξη χάκερ, τον Ein, ένα σκύλο ράτσας Κόργκι και την Faye Valentine, μια ελκυστική αλλά και πανούργα γυναίκα.

Πηγή: www.looper.com

Αυτή η πενταμελής παρέα, λοιπόν, θα συνεχίσει μαζί το ταξίδι της μέσα στα 26 επεισόδια με διαφορετική για κάθε επεισόδιο πλοκή. Γενικότερα, υπάρχει μια “βασική” ιστορία και αυτή είναι του Spike. Συγκεκριμένα μέσα από κάθε επεισόδιο, ακόμα περισσότερα κομμάτια από το παρελθόν του συμπληρώνουν το παζλ και όταν πλέον η εικόνα έχει ολοκληρωθεί ο Spike αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο τους φόβους του. Δε θα αναφέρω περισσότερα πάνω σε αυτό για να μην σας χαλάσω όλα τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι η εμβάθυνση στους υπόλοιπους χαρακτήρες δεν είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή επίσης. Το αντίθετο μάλιστα. Ο καθένας από αυτούς έχει τη δική του προσωπικότητα (ακόμα και ο σκύλος), στην οποία δίνεται κάθε πιθανή λεπτομέρεια, αλλά με λιτό τρόπο ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι όχι μόνο η ταύτιση του θεατή με τους χαρακτήρες, αλλά και η θεώρησή τους από αυτόν ως πρόσωπα υπαρκτά που, όπως όλος ο κόσμος, έχουν πάθη που μπορεί κανείς να γνωρίσει ως ένα βαθμό.

Αυτό ήταν και ένα από τα πολλά πράγματα τα οποία με εντυπωσίασαν σε αυτή τη σειρά. Υπήρχαν φορές που ενώ οι λόγοι και τα κίνητρα δεν ήταν ξεκάθαρα, αυτό δε με πείραζε ούτε με έκανε να θέλω να μάθω το γιατί, όπως με τους ανθρώπους γύρω μου, οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα “βγάλουν όλα στη φόρα” και έτσι απλά τους βλέπεις να πορεύονται μέσα στη ζωή τους. Κάτι ανάλογο λοιπόν είναι και το Cowboy Bebop, όμως με μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα καθημερινότητα για τους ήρωες.

Η σειρά αποτελεί μια μίξη τριών κύριων ειδών: της επιστημονικής φαντασίας, του νουάρ και του western. Η επιστημονική φαντασία, στην πραγματικότητα και αυτή μια μίξη του μέλλοντος, του παρόντος και του παρελθόντος που δημιουργεί μια περίεργη, αλλά και νοσταλγική θα έλεγα εικόνα, γίνεται, πιστεύω, αντιληπτή από όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Αυτοκίνητα και συσκευές περασμένης, ακόμα και της δικής μας, δεκαετίας αναμειγνύονται με βιομηχανικά μέλη σώματος, διαστημόπλοια και πλυντήρια που μοιάζουν με τηλεοράσεις και είναι πραγματικά κάτι όμορφο.

Όσον αφορά στο νουάρ, αυτό αντικατοπτρίζεται στο παρελθόν των ηρώων (και πάλι δε θα επεκταθώ για λόγους σπόιλερ). Τέλος, το western παρουσιάζεται όχι μόνο στον τίτλο, αλλά και σχεδόν στο σύνολο της σειράς. Ο Spike θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ένας μοναχικός cowboy, με το παρελθόν του να τον ακολουθεί και σε πολλές περιπτώσεις να καθορίζει το μέλλον του, όπως συνήθως γίνεται και στις περισσότερες western ταινίες.

Πηγή: www.tenor.com

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό της σειράς, το οποίο αξίζει να σημειωθεί, είναι η μουσική. Ήδη ο τίτλος της σειράς (Bebop είναι ένα είδος τζαζ το οποίο αναπτύχθηκε στις αρχές και τα μέσα του 1940), μας προϊδεάζει για το στιλ της μουσικής. Συνθέτρια είναι η εφευρετικότατη Yoko Kanno, η οποία συνέθεσε κομμάτια τζαζ, όπερας, western, blues και ethnic. Για την ηχογράφηση της μουσικής η Yoko δημιούργησε την μπάντα Seatbelts.

Είναι φανερό ότι η μουσική έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο για τη σειρά, γι’ αυτό και δόθηκε ύψιστη σημασία στην ποιότητά της. Το αποτέλεσμα είναι ένα soundtrack που στέκεται άνετα μόνο του, δηλαδή θα μπορούσε να αποτελέσει τη δουλειά και το άλμπουμ μιας μπάντας τζαζ μουσικής, χωρίς να συνδέεται με τη σειρά. Δε θυμάμαι να άκουσα το ίδιο τραγούδι δύο φορές μέσα στη σειρά. Και φυσικά αυτή η συγκλονιστική σύνθεση αποτελεί το τέλειο μουσικό χαλί που δημιουργεί τη σωστή ατμόσφαιρα για την κάθε σκηνή ή ακόμα κυριολεκτικά οδηγεί στην εξέλιξή τους. Όπως δήλωσε ο Watanabe, ακούγοντας τη μουσική του ερχόταν έμπνευση για νέες σκηνές και το ίδιο ίσχυε και για την Yoko βλέποντας τες. Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι φορές που η Yoko έφερνε νέα κομμάτια στο στούντιο χωρίς να της έχει ζητηθεί, θεωρώντας πως θα ταίριαζαν σε διάφορες σκηνές. Γίνεται λοιπόν αντιληπτή η σύνδεση μεταξύ της μουσικής με τη σειρά. Δεν είναι μόνο μια επικάλυψη του ήχου στην εικόνα ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη, αλλά είναι μία αλληλεξάρτηση των δύο.

Το μόνο “αρνητικό” της σειράς θα έλεγα πως είναι το στιλ animation του. Και με τη λέξη “αρνητικό” δεν εννοώ πως θα έπρεπε να έχει καλύτερο animation (για την ακρίβεια πιστεύω ότι δε θα μπορούσε να γίνει καλύτερο ή πιο ξεχωριστό από όσο ήδη είναι). Εννοώ, όμως, πως το γεγονός ότι είναι λίγο παλιό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα anime ίσως αποτρέψει κάποιους από το να το δουν. Θα παρακαλούσα, όμως, όποιον διαβάζει αυτό το άρθρο να μείνει στα παρακάτω λόγια: Αν απορρίψει κάποιος τη σειρά για αυτόν τον λόγο θα κάνει ένα τεράστιο λάθος. Και το λέω διότι βρισκόμουν και εγώ ανάμεσα σε αυτούς που έπεφταν σε αυτή την παγίδα. Αν όμως ξεκινήσει κανείς να βλέπει και πιο παλιά anime, αρχίζει να προσέχει και πολλά άλλα στοιχεία, όπως το σχεδιασμό των χαρακτήρων, την κινησιολογία, τα χρώματα και γενικότερα μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο τον κόπο αυτών που δούλεψαν για αυτό. Και το Cowboy Bebop σίγουρα δίνει απλόχερα μια τέτοια ευκαιρία.

Όλα είναι σχεδιασμένα με τόση λεπτομέρεια και ομορφιά που έπιανα πολλές φορές τον εαυτό μου να προσέχει όχι το πρόσωπο, αλλά τις γραμμές και τα χρώματα που το απαρτίζουν και όχι μόνο το κέντρο της οθόνης (που εξελίσσεται κυρίως η δράση), αλλά και τις γύρω λεπτομέρειες, το χώρο, τα αντικείμενα και το background. Γι’ αυτό και θα παρότρυνα κάποιον που δεν ενθουσιάζεται τόσο με το παλιό animation, να ξεκινήσει βλέποντας το Cowboy Bebop και είμαι αρκετά σίγουρη πως θα αλλάξει γνώμη.

Πηγή: www.popculturegroup2.wordpress.com

Το Cowboy Bebop ίσως είναι ένα από τα καλύτερα anime που έχουν ποτέ δημιουργηθεί. Πραγματεύεται θέματα όπως αυτά της μοναξιάς, του έρωτα, της αγωνίας για το μέλλον και της απαγκίστρωσης από το παρελθόν. Ουσιαστικά το Cowboy Bebop είναι μια προσπάθεια των χαρακτήρων να βρουν το παρελθόν τους, να έρθουν αντιμέτωποι με αυτό και να βρουν επιτέλους την εξιλέωση που επιθυμούν.

Ήταν και παραμένει να είναι μια μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας πολλά βραβεία και μάλιστα, κάτι σπάνιο για τα anime, έχει μία από τις καλύτερες μεταγλωττίσεις στα αγγλικά. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να δουν τη σειρά απευθείας στα αγγλικά και όχι στα ιαπωνικά (αν και εγώ προσωπικά προτιμώ πάντα την ιαπωνική). Οι κριτικές του το χαρακτήριζαν ως αριστούργημα, θεωρώντας μάλιστα πως αποτελεί μια “γέφυρα” για τις δύο πλευρές: αυτών που δεν βλέπουν anime και αυτών που βλέπουν.

Για να κλείσω λοιπόν το άρθρο, καθώς θα μπορούσα να μιλάω ώρες γι’ αυτή τη σειρά, θα αναφέρω μια φράση που τη χαρακτηρίζει απόλυτα και θα ακολουθήσει όποιον την δει μέχρι το τέλος:
This series ends with a bang.


Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/Cowboy_Bebop
https://en.wikipedia.org/wiki/Cowboy_Bebop
https://www.youtube.com/watch?v=8YR4ZrA0xeM&t=359s
https://en.wikipedia.org/wiki/Bebop


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.