Τα cons είναι μια μεγάλη γιορτή για πολλούς, ένα μέρος να διασκεδάσουν, να ψωνίσουν αλλά και να φωτογραφηθούν με cosplayers. Κάποιες φορές, όμως, οι επισκέπτες προβαίνουν σε συμπεριφορές που φέρνουν σε δύσκολη θέση τόσο τους cosplayers όσο και τους καλλιτέχνες με το να μην τηρούν ορισμένους κανόνες.
Δυστυχώς υπάρχουν αναφορές παρενόχλησης, ακόμα και επίθεσης σε con, παρά τις προσπάθειες της διοργανώτριας αρχής να αποθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές.

New York comicon
Εικόνα από το New York comicon

Συμβάντα παρενόχλησης θλίβουν ολόκληρη την κοινότητα του cosplay και γίνεται προσπάθεια ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και να σταματήσουν τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί η ευρυθμία του con.

Βασικός κανόνας είναι οι επισκέπτες πάντα να ζητάνε την άδεια να φωτογραφίσουν τόσο τους cosplayers όσο και τους καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στη στολή βρίσκεται ένας απλός άνθρωπος που μπορεί να νιώσει άβολα αν τον τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή του. Οι cosplayers συνήθως ανταποκρίνονται με χαρά αν κάποιος τους ζητήσει φωτογραφία. Οπότε καλό είναι πάντα να ζητάμε άδεια.

Cosplayers,Athenscon
Cosplayers στο Athenscon
φωτογραφία από https://www.facebook.com/CassielCosplayPhotography/

Σε συνέχεια του προηγούμενου, δεν πρέπει κάποιος να παίρνει προσωπικά συμπεριφορές που έχουν σχέση με κούραση, φόβο ή αδιαθεσία. Οι cosplayers συνήθως βρίσκονται μεγάλο χρονικό διάστημα στο con. Επομένως αν αντιδράσουν σε κάτι που είπατε καλό είναι να απολογηθείτε ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Σημαντικός κανόνας είναι επίσης, σε περίπτωση που δείτε κάποιον σε δυσάρεστη ή επικίνδυνη για αυτόν κατάσταση να δοκιμάσετε να τον βοηθήσετε. Αν δεν θέλετε να εμπλακείτε άμεσα, καλό είναι να ενημερώσετε το προσωπικό για το τι συμβαίνει.

London comicon(MCM).
To comicon του Λονδίνου.

Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να καταναλώνετε ποτά και φαγητά στο χώρο της έκθεσης, διότι είναι πιθανό να λερώσετε κάποια στολή ή κάποιον πάγκο.

Τα cons είναι μια γιορτή της τέχνης. Ας μεριμνήσουμε όλοι λοιπόν ώστε να διεξαχθούν ομαλά!


Categories: CosplayEvent

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.