Το 1995 ο «Μεγάλος σεισμός Hanshin», βαθμών 7,3 ρίχτερ, χτύπησε την περιοχή Kobe. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στην Ιαπωνία. Ακόμα, το Μάρτιο του 2011 η χώρα έζησε άλλη μία βιβλική καταστροφή με τον σεισμό Sendai, 9 ρίχτερ, καθώς και το τσουνάμι που ακολούθησε. Το παράξενο κοινό και των δύο αυτών καταστροφών είναι ότι ανάμεσα στη βοήθεια των ΜΚΟ και του κράτους, πολύ έντονη ήταν και η παρουσία της Yakuza. Για την ακρίβεια, ήταν τόσο έντονη που κίνησε την περιέργεια της Δύσης και ταυτόχρονα άλλαξε και τη γνώμη πολλών πολιτών σχετικά με την Ιαπωνική μαφία.

Η Yakuza (ヤクザ ), λοιπόν, είναι η Ιαπωνική μαφία. Γνωστή και με το όνομα Gokudo (極道), που σημαίνει “ακραίος δρόμος”, απαριθμεί περίπου 39.100 μέλη διάσπαρτα στις 22 συμμορίες που την αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιαπωνικής αστυνομίας για το 2016. Ένα ακόμα όνομα που της έχει δοθεί, μετά από αίτημα της αστυνομίας προς τα media, είναι το Boryokudan (暴力団), που σημαίνει “βίαιες ομάδες”. Η Yakuza είναι γνωστή για τους σκληρούς και αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς της και τις οδυνηρές, σε πολλές περιπτώσεις, πρακτικές και ιεροτελεστίες της.

Πηγή: https://easylifejapan.com

Η λέξη Yakuza σημαίνει “8-9-3”. Είναι το χειρότερο φύλλο που μπορεί κάποιος να τραβήξει στο παιχνίδι Oicho-Kabu (おいちょかぶ). Συγκεκριμένα, το παιχνίδι αυτό μοιάζει με το Black Jack, καθώς σκοπός των παικτών είναι να τραβήξουν τρεις κάρτες με μέγιστο άθροισμα το 9. Αν το άθροισμα είναι παραπάνω από 10, τότε χρησιμοποιείται το τελευταίο ψηφίο του αριθμού ως σκορ. Για παράδειγμα, αν ο αριθμός είναι 16, ως σκορ μετράται το 6. Αν πάλι το άθροισμα είναι δέκα, το σκορ είναι 1. Γι’ αυτό λοιπόν, εάν κάποιος τραβήξει τα φύλλα 8-9-3, το άθροισμα είναι 20, άρα 0 και επομένως, έχοντας το χειρότερο φύλλο, χάνει το παιχνίδι.

Η προέλευση της Yakuza δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένη. Οι θεωρίες είναι πολλές. Μία από αυτές, θέλει τους Yakuza να είναι απόγονοι μιας ομάδας Samurai που αποκαλούνταν Κabukimono (σημαίνει τρελός/περίεργος). Κουβαλώντας μακριά σπαθιά και εκκεντρικά ντυμένοι, αυτή η ομάδα προκαλούσε πολλά προβλήματα και δε δίσταζε να σκοτώνει ακόμα και αθώους πολίτες κατά τον 17ο αιώνα. Παρόλα αυτά, η Yakuza δε δέχεται αυτήν την άποψη και μάλιστα την αντικρούει, λέγοντας πως προέρχεται από μια άλλη ομάδα, τους Machiyokko (υπηρέτες της πόλης), οι οποίοι, σαν Ρομπέν των Δασών της Ιαπωνίας, προστάτευαν τους πολίτες από τους Kabukimono.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Είναι αλήθεια πως πολλοί Samurai, οι οποίοι έχασαν τις αρμοδιότητές τους, αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε εγκληματικές πράξεις. Άλλοι πάλι κινήθηκαν προς το εμπόριο, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που έμπλεξαν με τα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκαν δύο βασικές ομάδες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα μέλη της Yakuza: οι Tekiya (πωλητές παράνομων ή κακής ποιότητας προϊόντων ) και οι Bakuto (τζογαδόροι).

Πηγή: https://perpetual.gr

Η ιεραρχική δομή της Yakuza μπορεί να συγκριθεί με μια οικογένεια. Στην κορυφή βρίσκεται ο Oyabun (親分) που σημαίνει “αφεντικό” ή “ανάδοχος πατέρας”. Ακολουθούν οι Kobun (子分), λέξη που σημαίνει “προστατευόμενος” ή “ανάδοχο παιδί”. Η αδελφοποίηση του Oyabun με τους Kobun γίνεται μέσα από την ιεροτελεστία της πόσης σάκε από το ίδιο ποτήρι. Οι Kobun μπορούν επίσης να προσφέρουν σάκε σε κάποιον κατώτερό τους, δημιουργώντας περίπλοκες σχέσεις και διασυνδέσεις. Συνήθως οι Kobun παίρνουν όρκο αίματος μεταξύ τους και ορκίζονται πίστη μεταξύ τους, αλλά και στον αρχηγό τους. Ακόμα, σταματούν να έχουν κάθε επαφή με την οικογένειά τους. Η παραβίαση του όρκου οδηγεί σε αυστηρές τιμωρίες, με την πιο γνωστή αυτή του Yubitsume (指詰め).

Συγκεκριμένα το Yubitsume είναι η πρακτική της κοπής του μικρού δαχτύλου του αριστερού χεριού. Η πρακτική προέρχεται από πολύ παλιά και επιλέγεται το συγκεκριμένο δάχτυλο, διότι αυτό μαζί με τα δύο επόμενα κρατάει το σπαθί, ενώ αντίθετα ο δείκτης και ο αντίχειρας είναι σχετικά χαλαροί. Έτσι, αυτός που έχει τιμωρηθεί χάνοντας το δάχτυλό του, δεν μπορεί πλέον να κρατήσει καλά το σπαθί με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και να έχει περισσότερη ανάγκη τον προστατευόμενό του.

Τα χαρακτηριστικά των μελών της Yakuza έχουν ομοιότητες με τα δυτικά πρότυπα μαφίας, όπως για παράδειγμα τα μαύρα κοστούμια, αλλά ταυτόχρονα έχουν και το δικό τους ξεχωριστό τύπο. Ένα από τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν, είναι τα Irezumi (Ιαπωνικά τατουάζ). Τα τατουάζ αυτά γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο και είναι επίπονα. Καλύπτουν συνήθως όλο το σώμα (ακόμα και τα γενετικά) και δε γίνονται αντικείμενο έκθεσης παρά μόνο σε συναθροίσεις των μελών, όπως τα λουτρά ή σε παιχνίδια τζόγου, όπου μάλιστα μπορεί να ζητηθεί από τα μέλη να βγάλουν και το παντελόνι τους.

Πηγή: https://www.pinterest.es

Γενικότερα η Yakuza ασχολείται με την πορνεία, το εμπόριο λευκής σαρκός (κυρίως στην Ταϊλάνδη), τα ναρκωτικά (κυρίως μεθαμφεταμίνη), τον εκβιασμό, την προσφορά προστασίας, τον τζόγο, το εμπόριο όπλων και την τοκογλυφία. Τους ανήκουν επιπλέον πολλά μαγαζιά, μπαρ και επιχειρήσεις και ασχολούνται και με το χρηματιστήριο. Ακόμα, ισχυρή είναι η παρουσία της και στην Ιαπωνική κοινωνία τόσο με καλό όσο και με κακό τρόπο. Από τη μία η Yakuza έχει βοηθήσει πολλές φορές την αστυνομία να πατάξει την εγκληματικότητα, μειώνοντας έτσι και τους ανταγωνιστές της, από την άλλη όμως προβαίνει η ίδια σε εγκληματικές ενέργειες σαν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Yakuza δεν έχει αναμειχθεί σε πολύ βαριές εγκληματικές ενέργειες. Αυτός είναι και ο λόγος που η σχέση της με την αστυνομία φαίνεται να είναι φιλική. Οι αστυνομικοί δεν κυνηγάνε μέλη της, αφού μάλιστα το να είσαι μέλος της Yakuza δεν είναι παράνομο και τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις της είναι γνωστές στην αστυνομία.

Όπως είναι φυσικό όμως, δε θα μπορούσαν να λείπουν ποτέ από το προσκήνιο και οι γυναίκες. Έχουν γραφτεί πολλά για τους άντρες μέλη της Yakuza και τη ζωή τους, όμως η ζωή των γυναικών κρύβει ακόμα πολλά μυστικά. Πολλές πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ακόμα και από τις ίδιες τις γυναίκες της Yakuza, όπως η Shoko Tendo που αποφάσισε να αφήσει πίσω της τη ζωή στη Yakuza και έγραψε ένα βιβλίο για τα βιώματά της.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαριστεί ότι εξ ορισμού καμία γυναίκα δε θεωρείται Yakuza και μόνο οι άντρες παίρνουν αυτήν την ονομασία. Αν όμως δε θεωρούνται Yakuza, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος τους στην Ιαπωνική μαφία;

Γενικότερα μέσα στη Yakuza κυριαρχούν οι άντρες, ενώ οι γυναίκες εκτελούν τα καθήκοντα μιας απλής νοικοκυράς. Στις άσχημες περιπτώσεις, οι κοπέλες αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα, ωθούνται στα ναρκωτικά και χρησιμοποιούνται ως ιερόδουλες. Οι κοινωνικές επαφές των γυναικών της Ιαπωνικής μαφίας περιορίζονται συνήθως μόνο με γυναίκες του ίδιου κύκλου. Οι γυναίκες των αφεντικών της συμμορίας κυκλοφορούν έξω με κάποιου είδους bodygard. Οι αρμοδιότητες των γυναικών στη Yakuza είναι συνήθως το νοικοκυριό και τα οικονομικά, ενώ η ανάμειξή τους με οποιαδήποτε δράση της μαφίας είναι μηδενική. Φυσικά, ισχύουν και για αυτές οι ίδιοι κώδικες πίστης και αφοσίωσης στη μαφία. Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει κάποιες ενδείξεις για την ύπαρξη κάποιων Onna Oyabun (女親分), δηλαδή γυναικών αφεντικών, που χρονολογούνται όμως πολύ παλαιότερα.

Πηγή: http://www.globalanalyticsmarket.com

Βέβαια όλα αυτά διαφέρουν λίγο-πολύ ανάλογα με τη συμμορία στην οποία ανήκουν και ανάλογα με το μέλος το οποίο επιλέγουν να παντρευτούν. Και να σημειωθεί εδώ, ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση να ανήκει κανείς στη μαφία για να παντρευτεί κάποιο μέλος της. Αρκεί να ερωτευτεί και να παντρευτεί κάποιον Yakuza. Δεν είναι καν παράνομος ο γάμος με μέλος της μαφίας, κάτι που φανερώνει για ακόμα μία φορά την ανοχική συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι της.

Η πατριαρχική δομή της Yakuza δε διαφέρει πολύ σε σχέση με την υπόλοιπη Ιαπωνία. Φυσικά, το μεγαλύτερο ρόλο έχει η γυναίκα του αρχηγού. «Είναι η σκιά του αφεντικού. Τον ακολουθεί παντού και γνωρίζει τα πάντα. Ο ρόλος της είναι να συμβουλεύει τα νέα μέλη και το αφεντικό. Αν αυτός φυλακιστεί ή πεθάνει, εκείνη αναλαμβάνει το ρόλο του αφεντικού», όπως αναφέρει η Chloé Jafé, φωτογράφος που κατάφερε να εισχωρήσει στην Ιαπωνική μαφία με την άδεια του αφεντικού και να φωτογραφίσει, καθώς και να αποκαλύψει λίγα πράγματα για τον τρόπο ζωής των γυναικών αυτών.

Πολλοί θεωρούν πως η Yakuza είναι ένα “αναγκαίο κακό” στην Ιαπωνία. Από τη μία, δε σταματά να αποτελεί μια εγκληματική οργάνωση που προκαλεί πολλά προβλήματα και εισχωρεί στην Ιαπωνική κοινωνία και πολιτική για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της, από την άλλη όμως, οι βαθιοί κώδικες ηθικής της έχουν οδηγήσει σε πολύ αποτελεσματικότερες δράσεις, ακόμα και από την κυβέρνηση, όπως με τα παραδείγματα του σεισμού Kobe και Sendai.

Πηγή: https://kyotojournal.org

Με τα χρόνια να περνούν και με τη στροφή της προς περισσότερα εγκλήματα «λευκού κολάρου», παρά σε δολοφονίες, ίσως ακόμα περισσότεροι να την αποδεχτούν ως κομμάτι της Ιαπωνικής κοινωνίας ή ακόμα και ως στοιχείο της κουλτούρας της. Εξάλλου, οι ταινίες και οι ιστορίες για τη Yakuza έχουν αλλοιώσει την εικόνα της, παρουσιάζοντάς την πολύ περισσότερο βίαιη, ενώ οι δράσεις της είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ένα παιχνίδι ελέγχου και άσκησης πιέσεων.


Πηγές: https://www.britannica.com/topic/yakuza 
https://people.howstuffworks.com/yakuza3.htm 
https://www.athensvoice.gr/culture/photography/467982_oi-gynaikes-tis-yakuza-i-fotografos-poy-vrethike-sta-adyta-tis-iaponikis 
https://www.huckmag.com/art-and-culture/photography-2/up-close-and-personal-with-the-women-of-the-yakuza/ 
http://www.japansubculture.com/wives-of-the-yakuza/ 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%B1
https://en.wikipedia.org/wiki/Yakuza 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.