Ένα από τα συγκροτήματα που έχει καταφέρει να κερδίσει το μεγάλο κοινό της Ιαπωνίας, είναι οι Sakanaction. Το ιαπωνικό αυτό συγκρότημα, δημιουργήθηκε στο Sapporo, στη νήσο Hoikaido το 2005. Αποτελείται από πέντε μέλη και το τελευταίο και έβδομο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019 με τίτλο «834.194».

Το όνομα του συγκροτήματος αποτελεί τη μίξη δύο λέξεων, της ιαπωνικής λέξης sakana (さかな), που σημαίνει ψάρι και της αγγλικής action, δηλαδή δράση. Η εξήγηση που δίνει το συγκρότημα για το όνομά του είναι να κινείσαι όπως το ψάρι στο νερό, με ευελιξία και ευκινησία, χωρίς να φοβάσαι τις αλλαγές. Αυτό αντανακλάται στη μουσική τους, όπου δε φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα ή και να αλλάξουν το ίδιο τους το στιλ και να περιπλανηθούν σε διαφορετικά μονοπάτια ήχου.

Πηγή: https://kansaifinder.com/event/sakanaction/

Η μουσική τους έχει στοιχεία της εναλλακτικής ροκ, new wave, pop, ηλεκτρονικής μουσικής και, όπως αναφέρεται και στο επίσημο site τους, ορισμένα κομμάτια τους θεωρούνται μουσική για κλαμπ. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όλων των τεχνών και μάλιστα ανήκουν και σε άλλη μία δισκογραφική εταιρεία, με την οποία δημιουργούν μουσικές και προσπαθούν να αναμείξουν διάφορες κουλτούρες.

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι ο Ichiro Yamaguchi (山口一郎), τραγουδιστής και κιθαρίστας, ο Iwadera Motoharu (岩寺基晴) επίσης κιθαρίστας, η Kusakari Ami (草刈愛美), η οποία είναι μπασίστρια, η Okazaki Emi (岡崎英美) υπεύθυνη για τα πλήκτρα και ο Ejima Keiichi (江島啓一), ο ντράμερ του συγκροτήματος.

Πηγή: https://deep-dive.jp/en/t/153068/amp

O Ichiro Yamaguchi γεννήθηκε το 1980. Από μικρός είχε εξοικειωθεί με διάφορα είδη μουσικής και καθώς ο πατέρας του ζούσε στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, είχε και πολλά ακούσματα από τη Δύση, κάτι που τον οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου του συγκροτήματος με το όνομα Dutchman, το 1998, με τραγούδια επηρεασμένα από την Αγγλική ροκ μουσική. Όμως 6 χρόνια αργότερα, το συγκρότημα διαλύθηκε, λόγω διαφωνίας μεταξύ των μελών για το στυλ της μουσικής.

Μετά από αυτό, ο Yamaguchi συνέχισε να δημιουργεί μόνος του μουσική, ως DJ, αυτή τη φορά όμως ασχολούμενος με την ηλεκτρονική μουσική. Στόχος του ήταν να ενώσει δύο διαφορετικά είδη, την ηλεκτρονική και την ιαπωνική μουσική, με τις “παραδοσιακές” μελωδίες της. Χρειαζόταν όμως βοήθεια και γι’ αυτό απευθύνθηκε στον κιθαρίστα του Dutchman, Iwadera Motoharu. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα των Sakanaction. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ichiro, το 2010 και πριν από το ξεκίνημα της περιοδείας του, Sakanaquarium, έχασε τελείως την ακοή του από το δεξί αυτί του.

Δυστυχώς για τα υπόλοιπα μέλη δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. O Iwadera Motoharu γεννήθηκε το 1981 και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, γνωριζόταν με τον Ichiro από το συγκρότημα Dutchman. Η Kurasaki Ami γεννήθηκε το 1980 και είναι παντρεμένη με μία κόρη. H Okazaki Emi είναι γεννημένη το 1983, είναι η νεότερη του συγκροτήματος και ξεχωρίζει με το ιδιαίτερο και εκκεντρικό της στιλ και ο Ejima Keiichi γεννήθηκε το 1981.

To συγκρότημα έκανε το ντεμπούτο του το 2007 με το άλμπουμ «Go To The Future». Αργότερα μετέφεραν την έδρα τους στο Τόκιο και άλλαξαν τη δισκογραφική εταιρεία με την οποία συνεργάζονταν. Από τότε ακολούθησαν βραβεία, υψηλές θέσεις στα chart της Ιαπωνίας, πολλές συναυλίες και περιοδείες. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ και 8 singles. Τα βίντεο κλιπ τους (ιδιαίτερα τα τελευταία) απολαμβάνουν πολλά views, όπως για παράδειγμα το τραγούδι «忘れられないの» (μετάφραση: Δεν Μπορώ Να Ξεχάσω), που έφτασε τα 19.200.000 views.

Γενικότερα, η μουσική τους συνδέει πολλά είδη και δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Δε θα έλεγα πως είναι μουσική που θα άκουγε ο οποιοσδήποτε, αλλά για όσους ενδιαφέρονται για τους Ιάπωνες καλλιτέχνες, αξίζει να τους ψάξουν λίγο περισσότερο. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε, ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:



Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Sakanaction 
https://sakanaction.jp/feature/profile  https://en.wikipedia.org/wiki/Ichiro_Yamaguchi
https://www.generasia.com/wiki/Iwadera_Motoharu
https://www.generasia.com/wiki/Ejima_Keiichi
https://www.generasia.com/wiki/Kusakari_Ami


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.