Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ιαπωνία μας έχει εκπλήξει και σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η μουσική. Προσωπικά, θεωρώ πως η Ιαπωνία έχει έναν ιδιαίτερο ήχο στη μουσική που παράγει, είτε αυτή είναι Jpop (ιαπωνική ποπ μουσική, δηλαδή), είτε είναι ροκ. Έναν ιδιαίτερο ήχο, λοιπόν, έρχονται να μας δώσουν οι BABYMETAL.

Το συγκρότημα BABYMETAL απαρτίζεται από…αρκετά μέλη θα έλεγα (θα εξηγήσω παρακάτω και αναλυτικότερα τι εννοώ με αυτό) και ειδικεύεται στο είδος της μουσικής που ιδρύθηκε από το ίδιο το συγκρότημα και αποκαλείται Kawaii Metal. Και εδώ οι Ιάπωνες παραγωγοί έκαναν τη διαφορά για άλλη μία φορά. Διότι Kawaii Metal σημαίνει «Γλυκιά Metal», εννοείται μουσική και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μίξη της ιαπωνικής ποπ και της heavy metal μουσικής. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή για να ξεκαθαρίσουν ένα ένα τα πράγματα.

Αρχικά, το συγκρότημα ήταν ιδέα του Koba-metal ή Key Kobayashi (小林啓), όπως είναι το αληθινό του όνομα, ο οποίος είναι μουσικός παραγωγός στην εταιρία Amuse. Τα τρία βασικά μέλη του συγκροτήματος προέρχονται από ένα κλαμπ ή sub unit, το οποίο ονομάζεται Sakura Gakuin (さくら学院). Αποτελεί ένα γκρουπ ποπ μουσικής που έχει ως στόχο να προετοιμάσει τα μέλη για τη μελλοντική τους καριέρα στον τομέα της ψυχαγωγίας. Οι ηλικίες των κοριτσιών είναι από 10 μέχρι 15 χρονών. Μόλις γίνουν 15, αποφοιτούν από την «ακαδημία» (gakuin σημαίνει σχολείο/ακαδημία) και μπορούν να επιλέξουν τον τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιηθούν, όπως της μουσικής, της ηθοποιίας ακόμα και του voice acting.

Η τάξη του Sakura Gakuin του 2010 από την οποία επιλέχθηκαν τα τρία μέλη της μπάντας Babymetal
Πηγή: https://alchetron.com

Εφόσον λοιπόν το γκρουπ Sakura Gakuin είναι πρακτικά ένα σχολείο για ανερχόμενους καλλιτέχνες, αποτελείται από άλλα sub units ή αλλιώς μικρότερες ομάδες και project. Ένα από αυτά τα sub units, λοιπόν, ήταν και οι BABYMETAL. Τα τρία (πλέον δύο) βασικά μέλη του, είναι η Suzuka Nakamoto (中元 すず香) ή αλλιώς Su-metal, η Moa Kikuchi (菊地最愛) ή αλλιώς Moa-metal και η Yui Mizuno (水野由結) ή αλλιώς Yui-metal. Κανένα από τα κορίτσια δεν είχε σχέση με τη metal μουσική πριν τη δημιουργία του συγκροτήματος. Η Suzuka επιλέχθηκε για τη σταθερή φωνή της και οι Yui και Moa, διότι είχαν το ίδιο περίπου παρουσιαστικό και παρόμοιες φωνές.

Το ντεμπούτο του συγκροτήματος έγινε στις 28 Νοεμβρίου του 2010, στο show του Sakura Gakuin, με το τραγούδι «Doki Doki Morning» (ド・キ・ド・キ モーニング). Μετά από αυτό συνέχισαν τα live events για ακόμα δύο χρόνια περίπου, ώσπου το 2012 ανακοίνωσαν τις πρώτες τους σόλο συναυλίες, ανεξάρτητα πλέον από το Sakura Gakuin και με συνοδεία της επίσημης πλέον μπάντας τους. Η μπάντα τους ονομάζεται Kami Band, όπου Kami σημαίνει θεός ή πνεύμα και γι’ αυτό μερικές φορές αποκαλούνται και «θεοί της metal».

Γενικότερα η μπάντα αποτελείται από πολλά μέλη και, όταν λέω πολλά, το εννοώ. Με μία απλή έρευνα εμφανίστηκαν πάνω από 20 ονόματα. Όμως παρ’ όλες τις αλλαγές, τα βασικά μέλη της Kami Band είναι ο Bohte Daisuke ή πιο γνωστός ως Boh που παίζει μπάσο, ο Takayoshi Ohmura που παίζει ηλεκτρονική κιθάρα, o Leda Cygnus που παίζει επίσης κιθάρα και o Hideki Aoyama που παίζει ντραμς. Όλοι τους ξεκίνησαν να παίζουν στο συγκρότημα από το 2013. Από το 2019 και μετά συμμετέχουν και άλλοι μουσικοί και από το 2013 μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, έχουν περάσει και άλλα μέλη. Φυσικά πρέπει να γίνει και αναφορά σε ένα ακόμα μέλος της μπάντας, τον Mikio Fujioka, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε το 2018.

Πηγή: https://metalshockfinland.com

Έτσι λοιπόν, παρόλο που τα κορίτσια αποφοίτησαν από το Sakura Gakuin, η Suzuka to 2013. ενώ η Yui και η Moa το 2015, συνέχισαν να συμμετέχουν ως μέλη του συγκροτήματος. Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν.

Η Suzuka γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1997. Είναι η βασική τραγουδίστρια και χορεύτρια των BABYMETAL και βρίσκεται πάντα στη μέση της σκηνής. Ξεκίνησε την καριέρα της από πολύ μικρή ηλικία ως μοντέλο και τραγουδίστρια, ενώ έκανε και μαθήματα ηθοποιίας. Το 2007 υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία Amuse και το πρώτο γκρουπ στο οποίο συμμετείχε ονομαζόταν Karen Girls. Όμως ύστερα από ένα χρόνο το γκρουπ διαλύθηκε καθώς προοριζόταν να τραγουδάει μουσική μόνο για το anime «Fly To The Future».

H Yui Mizuno γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1999. Μαζί με τη Moa-metal συνοδεύουν τη Su-metal με φωνητικά και είναι οι βασικές χορεύτριες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Yui-metal αποφάσισε πως θέλει να ακολουθήσει την καριέρα της τραγουδίστριας, αφότου είδε τη Su-metal στο συγκρότημα Karen Girls. Ακόμα, όταν έδινε οντισιόν για να μπει στο Sakura Gakuin τραγούδησε ένα τραγούδι του γκρουπ μαζί με τη Moa-metal. Ύστερα από λίγα χρόνια λοιπόν, η Υui-metal κατέληξε στο ίδιο πετυχημένο συγκρότημα με το είδωλό της!

Τέλος, η Moa Kikuchi γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1999. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, συνοδεύει, μαζί με τη Yui-metal, τη Su-metal στα φωνητικά και χορεύει μαζί με τη Yui-metal. Το χαρακτηριστικό της πάνω στη σκηνή είναι η ενέργειά της καθώς και η επικοινωνία της με το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Yui-metal και η Moa-metal αποτελούν ένα δικό τους sub unit, το Black BABYMETAL, λόγω του ότι η Su-metal είχε ήδη σόλο τραγούδια. Το τραγούδι τους «SIS Anger» είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια της δισκογραφίας τους. Όταν παρουσιάζονται στο κοινό, τα κορίτσια χρησιμοποιούν ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη “desu” (που για λόγους απλότητας θα το μεταφράσουμε εδώ ως “είμαι”) και κάνοντας το “σ” του desu να ακούγεται λίγο σαν “θ”, τα ψευδώνυμά τους ακούγονται ως Su-metal death, Moa-metal death και Yui-metal death.

Πηγή: https://www.bbc.co.uk

Αν μέχρι τώρα ό,τι διαβάσατε δε σας φάνηκε ήδη αρκετά παράξενο, ώρα να μπούμε σε πιο βαθιά νερά. Διότι μέσα σε όλο αυτό που ονομάζεται Babymetal, υπάρχουν πολλά μυστικιστικά στοιχεία. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο Θεός Αλεπού ή αλλιώς Kitsune Sama. Όπως αναφέρει το συγκρότημα, δέχεται οδηγίες από τον Kitsune Sama για διάφορα θέματα. Το πιθανότερο είναι ότι όλη η ιδέα ξεκίνησε για την προστασία των κοριτσιών, καθώς ξεκίνησαν την καριέρα τους σε πολύ μικρή ηλικία. Η φράση «Only the Fox God knows», δηλαδή «Μόνο ο Θεός Αλεπού γνωρίζει», χρησιμοποιείται συχνά στις συνεντεύξεις τους, όταν δε γνωρίζουν κάτι ή δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση που τους τέθηκε.

Πάντως, η θεματική της αλεπούς είναι χαρακτηριστικό του συγκροτήματος. Στις συναυλίες τα κορίτσια εμφανίζονται συχνά φορώντας ή κρατώντας μάσκες αλεπούς, το σκηνικό αποτελείται από ένα τεράστιο άγαλμα αλεπούς, οι χορευτές είναι ντυμένοι ως αλεπούδες και φυσικά η χειρονομία τους είναι η ένωση του αντίχειρα, του μεσαίου και του παράμεσου εκτεταμένα, σχηματίζοντας το πρόσωπο μιας αλεπούς, αντί για τα συνηθισμένα σε όλους κέρατα της ροκ μουσικής.

Ακόμα αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία την οποία έχουν «χτίσει» μέσα από τα άλμπουμ τους. Για να μην κουράσω με λεπτομέρειες, θα πω συνοπτικά ότι υπάρχουν δύο πλευρές των BABYMETAL, μια φωτεινή και μια σκοτεινή. Υπάρχει επίσης μια θεότητα του φωτός, η οποία λέγεται ότι θα σταλθεί από τον Θεό Αλεπού με σκοπό να θυσιαστεί για να μπορέσει να ξαναγεννηθεί ως ο Μεσσίας. Αφού θυσιαστεί, μοιράζει το φως στους ανθρώπους, που γίνονται «ένα». Μέχρι εδώ θυμίζει λίγο την ιστορία του Ιησού Χριστού. Όταν το σκοτάδι και το φως ενωθούν, εμφανίζεται ένας νέος κόσμος με το όνομα Metal Galaxy καθώς και 7 νέες θεότητες, οι οποίες προέρχονται από αυτόν τον κόσμο και μέσα από τη συνάντησή τους με τα κορίτσια, εξηγούν πως «γεννήθηκαν» οι BABYMETAL. Υπάρχει ένα κόμικ με το όνομα «Apocrypha», στο οποίο εξιστορείται η δημιουργία των BABYMETAL. Φυσικά πίσω από όλα αυτά, βρίσκεται ο Θεός Αλεπού, αφού αυτός έστειλε τις 7 θεότητες στα κορίτσια.

Πηγή: https://www.facebook.com

Η μπάντα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την κυκλοφορία του τραγουδιού «Give Me Chocolate», το 2014, κάτι που της έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει και περιοδείες εκτός της Ιαπωνίας. Την ίδια εποχή κυκλοφόρησαν και δύο νέα άλμπουμ, το «BABYMETAL» (2014) και το «METAL RESISTANCE» (2016).

Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο ρόδινα όσο ήλπιζαν. Το 2017 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για τη μπάντα, καθώς η Su-metal έγινε 20 χρονών. Έτσι προετοιμάστηκε μία συναυλία με τίτλο Legend S ή Baptism XX, ώστε να γιορταστούν τα γενέθλιά της. Δυστυχώς όμως, λίγο πριν από την πρώτη συναυλία, ανακοινώθηκε πως η Yui δε θα συμμετείχε, λόγω προβλημάτων υγείας. Έτσι τα κορίτσια τραγούδησαν αφήνοντας κενή τη θέση της Yui.

Στη συνέχεια, το 2018 και με τα άσχημα νέα της απουσίας της Yui να έχουν ήδη στεναχωρήσει αρκετά τους φανς, ο Fujioka Mikio ένας από τους κιθαρίστες της μπάντας, σκοτώθηκε (όπως αναφέρθηκε και παραπάνω) σε ηλικία 36 ετών. Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, η μπάντα ανακοίνωσε άλλη μία μικρή περιοδεία, στις 8 Μαΐου του 2018, που θα ξεκινούσε στο Κάνσας της Αμερικής. Καθώς δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την κατάσταση της Yui, οι φανς υπέθεσαν ότι θα επιστρέψει και πάλι στη σκηνή. Όμως αυτό απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Δεν ήταν παρά μόνο μετά την πρώτη αυτή συναυλία, όταν ανακοινώθηκε η αδυναμία της Yui να συμμετέχει στην περιοδεία. Επίσης, φαίνεται πως αυτή τη φορά, η μπάντα είχε προετοιμαστεί για την απουσία της Yui, δίνοντας την αίσθηση πως δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα. Οι χορογραφίες είχαν αλλάξει, υπήρχαν εξτρά χορευτές στη σκηνή που συνόδευαν τα κορίτσια και επιπλέον η Moa τραγουδούσε πλέον και τα κομμάτια της Yui.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε μια περίεργη ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας, με τους φανς μπερδεμένους και θυμωμένους να ζητούν εξηγήσεις και τα κορίτσια να νιώθουν πως δε θα τις αποδέχονται πλέον ως duo. Παρόλα αυτά, όλα πήγαν καλά και στο τέλος της περιοδείας έγιναν δύο σημαντικές ανακοινώσεις. Η πρώτη αφορούσε μια νέα περιοδεία με τον τίτλο Dark Night Carnival και η δεύτερη αφορούσε τη Yui. Συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου του 2018, η Yui αποχώρησε οριστικά από την μπάντα για λόγους υγείας, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι μέχρι σήμερα.

Το show Dark Night Carnival ήταν η πρώτη συναυλία με τα δύο κορίτσια επίσημα πλέον, ως duo. Η συναυλία γνώριζε για πρώτη φορά τους φανς στη σκοτεινή πλευρά των BABYMETAL, γι’ αυτό και η εμφάνιση των κοριτσιών είχε αλλάξει αρκετά. Σε κάποιες από τις συναυλίες, μία από τις backup dancers, η Saya, γέμισε το κενό της Yui, χωρίς όμως να τραγουδάει τους στίχους της. Αυτό προκάλεσε σύγχυση σε κάποιους φανς, καθώς θεώρησαν ότι η Saya αποτελούσε «απειλή» για τη θέση της Yui. Όμως τουλάχιστον, με τον ερχομό της Saya, οι χορογραφίες γύρισαν στην αρχική τους μορφή.

Πηγή: https://www.thestar.com

Μετά από όλα αυτά, και με το 2018 επιτέλους να φεύγει παίρνοντας μαζί του και όλη αυτήν την κακοτυχία που έφερε στην μπάντα, ανακοινώθηκε η κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ, καθώς και 2 νέα shows για τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2019. Ακόμα, έκαναν την εμφάνισή τους τρία νέα πρόσωπα, η Sayashi Riho, η Fujihira Kano και η Okazaki Momoko ή αλλιώς Riho-metal, Kano-metal και Momoko-metal. Τα τρία αυτά μέλη ονομάζονται Avengers και μία από αυτές θα επιλεχθεί από τον Θεό Αλεπού ως το τρίτο μέλος των BABYMETAL. Για την ώρα τα τρία κορίτσια αλλάζουν μεταξύ τους στις διάφορες εμφανίσεις.

Τέλος, τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφόρησε το άλμπουμ τους «METAL GALAXY» σε συνεργασία με πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Joakim Brodén από τους Sabaton. Η περιοδεία τους στην Ευρώπη και την Ασία για το 2020-21 ακυρώθηκε λόγω του Covid-19, όμως ελπίζουμε ότι όλα θα κυλήσουν και πάλι ομαλά για την μπάντα.

Η μουσική τους όπως προαναφέρθηκε, εντάσσεται στην κατηγορία του Kawaii Metal. Είναι μια μίξη της pop και metal μουσικής. Γι’ αυτό και πολλές φορές οι στίχοι των τραγουδιών τους φαίνεται πως δεν ταιριάζουν σε αυτό το στιλ, καθώς ακούγονται παιδικοί ή πιο soft. Όμως τα τραγούδια τους σίγουρα έχουν νόημα. Όπως ανέφερε και η ίδια η Su-metal, η μπάντα θέλει να απευθυνθεί στο γυναικείο κοινό και να γνωρίσει σε κορίτσια τη metal μουσική. Έχουν διοργανωθεί μάλιστα και συναυλίες αποκλειστικά για γυναίκες.

Γενικότερα η μπάντα έχει ένα τεράστιο fanbase σε όλον τον κόσμο που σταδιακά αυξάνεται. Αν λοιπόν, ό,τι διαβάσατε μέχρι τώρα σας ακούγεται παράξενο ή το θεωρείτε αστείο, μπορείτε να δείτε παρακάτω μερικές από τις συναυλίες τους. Είμαι σίγουρη πως θα σας αποδείξουν ότι δεν αστειεύονται.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δισκογραφία τους στους παρακάτω συνδέσμους:


Πηγές: https://www.youtube.com/watch?v=E9xRiOBG82w&t=560s
https://www.youtube.com/watch?v=c0evXZvXXJ4
https://en.wikipedia.org/wiki/Babymetal
https://en.wikipedia.org/wiki/Suzuka_Nakamoto
https://en.wikipedia.org/wiki/Moa_Kikuchi
https://en.wikipedia.org/wiki/Yui_Mizuno
https://babymetal.fandom.com/wiki/BOH
https://en.wikipedia.org/wiki/Kawaii_metal
https://www.babymetal.com/en/tour/
https://www.bandwagon.asia/articles/babymetal-asia-tour-postponed-2020-coronavirus-covid19


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.