Τα τελευταία χρόνια ένα υλικό έχει λύσει τα χέρια στους cosplayers. Από την κατασκευή πανοπλίας ως και διακοσμητικών, το eva foam αποτελεί σημαντικό κομμάτι του cosplay. Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να το επεξεργαστεί και πώς μπορεί να κατασκευάσει κάτι με αυτό; Ας πάμε να το δούμε.

Το eva foam κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, οπότε κάποιος δεν θα δυσκολευτεί να βρει αυτό που ψάχνει. Επιπλέον θα χρειαστεί:

  • Ψαλίδι
  • Πιστόλι σιλικόνης
  • Πιστόλι θερμού αέρα
  • Μαρκαδόρο
  • Κόφτη
  • Χάρακα
  • Κόλλα
Eva foam-χαλάκι.
Eva foam-πλακάκι.

Προαιρετικά, ανάλογα με την κατασκευή, ίσως χρειαστούν και:

  • Soldering Iron
  • Straps
  • Ηλεκτρικός τροχός

Το πρώτο βήμα είναι ο σχεδιασμός. Μία επιλογή είναι να εκτυπώσετε το σχέδιο που θέλετε σε κομμάτια. Δηλαδή 3d σχέδιο σε 2d, μέσω εφαρμογών. Στη συνέχεια, αρκεί να κολλήσετε κάθε κομμάτι πάνω στο foam και να κόψετε αντίστοιχα. Μία άλλη επιλογή είναι με χάρακα και μαρκαδόρο να φτιάξετε το σχέδιο πάνω στο foam οι ίδιοι.

Μετατροπή σε 2d.
3d σε 2d.
Οριοθέτηση στο foam.
Σχεδιασμός πάνω στο foam.

Το δεύτερο βήμα αφορά στο κόψιμο. Ανάλογα με το πάχος, απαιτείται και διαφορετικό ψαλίδι ή λεπίδες. Αυτό το μέρος είναι εύκολο, απλώς κόβετε όπως είναι το σχέδιο. Όσον αφορά τις άκρες, ίσως χρειαστούν trimming. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το ψαλίδι είτε με τον τροχό είτε κάποιο άλλο κοπτήρι.

Eva foam-κομμάτια.
Κομμάτια foam.

Για το επόμενο στάδιο, χρειάζεται το πιστόλι θερμού αέρα. Είναι καλό να ζεσταίνετε λίγο το foam, ώστε να το χειρίζεστε πιο εύκολα. Διατηρώντας μια μικρή απόσταση από αυτό για να μην καεί, το ζεσταίνετε μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια του δίνετε το σχήμα που θέλετε. Αν δεν έχετε τέτοιο πιστόλι, μπορείτε να δοκιμάσετε με σίδερο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία ή πιστολάκι μαλλιών σε υψηλή θερμοκρασία.

Το foam μετά τη χρήση θερμού αέρα.
Μετά το ζέσταμα.

Τέλος, τα κομμάτια πρέπει να ενωθούν μεταξύ τους (εκτός αν πρέπει πρώτα να τα βάψετε). Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το πιστόλι σιλικόνης (ή κόλλα) είτε με τα straps. Αφότου γίνει η συγκόλληση, αφήστε τα να στεγνώσουν. Σε μελλοντικό άρθρο, θα αναφερθούμε σε βαφή και σκλήρυνση του eva foam.

Ενωμένα κομμάτια eva foam.
Τα κομμάτια ενωμένα.

Το eva foam ξεχωρίζει ανάμεσα στα υλικά δημιουργίας κοστουμιών. Η χρήση του μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για όσους ασχολούνται πρώτη φορά με το cosplay. Ωστόσο, είναι ένας τομέας που με εξάσκηση δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα!

Για το πού μπορείτε να προμηθευτείτε eva foam, τσεκάρετε το προηγούμενο άρθρο μας.


Πηγές:
https://www.instructables.com/craft/
https://www.kamuicosplay.com/


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.