Έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο (μπορείτε να το τσεκάρετε εδώ), ότι ο χριστιανικός πληθυσμός της Ιαπωνίας δεν ξεπερνάει το 1%. Κι όμως, απ’ ότι φαίνεται, η Ιαπωνία συνδέεται με τον Χριστιανισμό με μία πολύ…ιδιαίτερη ιστορία. Στην πόλη Shingo (新郷村) λοιπόν, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά της λίμνης Towada, υπάρχει ο τάφος του Ιησού Χριστού με δύο σταυρούς. Ο πρώτος ανήκει στον ίδιο, ενώ ο δεύτερος στον αδερφό του.

Η πινακίδα στο χωριό Shingo
Πηγή:www.messynessychic.com

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Είμαι σίγουρη ότι προέκυψαν πολλές απορίες, τις οποίες θα σας λύσω αμέσως.

Όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του Sajiro Sawaguchi, οικογένεια απόγονος του Ιησού Χριστού, ο Χριστός, στην ηλικία των 21 ετών, ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου και παρέμεινε για 12 χρόνια. Όταν επέστρεψε στην Ιουδαία, στην ηλικία των 33 ετών, οι Ιουδαίοι δεν αποδέχτηκαν τα κηρύγματά του και μάλιστα τον συνέλαβαν, καταδικάζοντάς τον σε σταύρωση. Δεν σταυρώθηκε όμως ποτέ, καθώς τη θέση του πήρε ο αδερφός του, ο Isukiri. Αντίθετα, αυτός, ταξίδεψε στη Σιβηρία, βρέθηκε στην περιφέρεια Mutsu της Ιαπωνίας και εγκαταστάθηκε στο χωριό που σήμερα ονομάζεται Herai.

Επίσης, αφού εγκαταστάθηκε στο χωριό, έγινε αγρότης καλλιεργώντας ρύζι, άλλαξε το όνομά του σε Torai Tora Daitenku και παντρεύτηκε μια εικοσάχρονη Γιαπωνέζα, ονόματι Miyuko. Μαζί της απέκτησε τρεις κόρες. Αφού ταξίδεψε σε αρκετά μέρη της Ιαπωνίας, πέθανε τελικά σε ηλικία 106 ετών. Τα κόκαλά του συλλέχθηκαν και είναι θαμμένα σε ένα ύψωμα που υποτίθεται ότι είναι ο τάφος του Ιησού Χριστού. Στο άλλο ύψωμα, απέναντι από τον τάφο, λέγεται πως είναι θαμμένα το αυτί του αδερφού του, καθώς και μία τούφα από τα μαλλιά της Παναγίας.

Πηγή:www.nippon.com

Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, οργανώνεται ένα φεστιβάλ για τον Χριστό, με τον παραδοσιακό χορό Nanyadoyara και προσευχές από ιερείς. Υπάρχει ακόμα και ένα μουσείο, όπου κάποιος θα διαβάσει για την ιστορία του Χριστού και θα κατανοήσει και άλλα έθιμα του χωριού, όπως το σχεδιασμό ενός σταυρού στο μέτωπο των μωρών που θα βγουν από το σπίτι τους για πρώτη φορά, κάτι που, μαζί με άλλα τέτοια παραδείγματα, αποτελούν μάλλον απόδειξη ότι έζησε εκεί ο Χριστός.

Όλη αυτή η ιστορία, βασίζεται σε κάποιες πηγές που βρέθηκαν γύρω στη δεκαετία του 1930. Οι πηγές αυτές που είναι γραμμένες, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, σε μια διάλεκτο που μοιάζει με τα Εβραϊκά, μιλούν για τη ζωή και το θάνατο του Χριστού στην Ιαπωνία και αποτελούν διαθήκη του. Παρόλα αυτά, τα έγγραφα αυτά κατασχέθηκαν από τις αρχές της Ιαπωνίας, γύρω στο 1935 και δεν τα έχει ξαναδεί κανείς από τότε.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται παράξενα, όμως ακόμα πιο παράξενο είναι το γεγονός ότι ο πρέσβης του Ισραήλ, το 2004, αφιέρωσε μια πλάκα γραμμένη στα Εβραϊκά, ως σύμβολο φιλίας μεταξύ της πόλης του Ισραήλ και της πόλης Shingo, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το μέρος αυτό.

Το πιο πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι οι τάφοι ανήκουν σε ιεραποστόλους από τον 16ο αιώνα. Ο χριστιανισμός είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την Ιαπωνία μέχρι την απαγόρευσή του το 1614. Τότε πολλοί χριστιανοί σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν. Αρκετοί όμως κατάφεραν να κρυφτούν και κάπως έτσι ο χριστιανισμός διατηρήθηκε για περίπου 200 χρόνια, έως ότου επανήλθε η ανεξιθρησκία. Το γεγονός ότι η πόλη Shingo βρίσκεται σε ένα αρκετά απομονωμένο μέρος, μπορεί ίσως να εξηγήσει το πως διατηρήθηκαν όλα αυτά τα χριστιανικά στοιχεία, καθώς μπορεί να αποτέλεσε κρυψώνα πολλών χριστιανών.

Όποια και να είναι η πραγματικότητα, η ιστορία αυτή αποτελεί πραγματικά κάτι αξιοπερίεργο και κάτι διαφορετικό σχετικά με τη ζωή του Χριστού. Αποδεικνύεται όμως για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η επιρροή της θρησκείας στον πολιτισμό μιας χώρας και ότι η πίστη των ανθρώπων μπορεί να είναι τόσο βαθιά, ώστε να διατηρηθεί για πολλά χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες, ακόμα και εάν αποτελεί τη μικρότερη μειονότητα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει το χορό Nanyadoyara κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ για τον Χριστό:

Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Shing%C5%8D,_Aomori 
https://soranews24.com/2013/05/19/shingou-town-claims-spiritual-enlightenment-for-many-of-the-worlds-mysteries/ 
https://www.japan-guide.com/e/e3781.html 
https://www.youtube.com/watch?v=1Lt6DEnFYuA


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.