Το anime «Πλανήτες» (Planetes, プラネテス), που προέρχεται από το manga του Makoto Yukimura, θεωρώ πως είναι ένα μαργαριταράκι χαμένο στη θάλασσα των anime, κυρίως για τους λάτρεις του διαστήματος και της επιστημονικής φαντασίας. Αποτελείται από 26 επεισόδια και είναι μια παραγωγή της εταιρίας Sunrise (εταιρία που μας πρόσφερε άλλο ένα καταπληκτικό anime, το Cowboy Bebop). Προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση τον Οκτώβριο του 2003.

Το anime είναι επεισοδιακό, κάθε επεισόδιο δηλαδή ασχολείται με διαφορετικά γεγονότα, αν και από τη μέση περίπου και μετά, η ιστορία αρχίζει να έχει μία ροή. Βρισκόμαστε στο 2075 και οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι το πλήρωμα ενός διαστημόπλοιου με το όνομα «Toy Box». Το πλήρωμα αποτελεί το «Τμήμα Ερειπίων« της εταιρίας Technora. Σκοπός τους είναι να συλλέγουν τα γνωστά «απορρίμματα του διαστήματος» (κομμάτια από διαστημόπλοια, παλιούς δορυφόρους, βίδες κ.λ.π), τα οποία μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τις πτήσεις των αεροσκαφών.

Πηγή: www.recommendmeanime.com

Το σενάριο αυτό δεν αποτελεί καθαρή επιστημονική φαντασία, καθώς βασίζεται στο «Σύνδρομο Κέσλερ» που διατυπώθηκε από τον Ντόναλντ Κέσλερ το 1978. Σύμφωνα με αυτό, εάν υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση αντικειμένων σε τροχιά στο διάστημα, μπορεί να προκληθούν πολλές συγκρούσεις που θα αυξήσουν δραματικά τα απορρίμματα με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να καθιστούν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν. Η ιδέα για το manga μάλιστα, προήλθε από ένα βιβλίο που διάβασε ο Makoto Yukimura, με τίτλο «A Garbage Problem in Space: Space Debris».

Παρόλο που αυτή φαίνεται να είναι η βασική πλοκή της σειράς, χρησιμοποιείται κυρίως για το ξεδίπλωμα των χαρακτήρων. Πολλά επεισόδια αφορούν στη συλλογή των απορριμμάτων, όμως τα περισσότερα αφιερώνουν επίσης χρόνο στην εμβάθυνση στους χαρακτήρες, στα όνειρα και τις αξίες τους καθώς και στη ζωή τους πριν βρεθούν να δουλεύουν στο διάστημα και μετά. Επίσης εκτός από αυτήν την πλοκή, συντρέχουν ταυτόχρονα και άλλες δύο (κυρίως από τη μέση και μετά), που αφορούν στην εξερεύνηση του Δία και στις ενέργειες μίας οργάνωσης. Δε θα αναφέρω περισσότερα για λόγους spoiler. Φυσικά όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Το anime όμως δεν παραμένει εκεί. Οι θεματικές του είναι αρκετές και καταφέρνει να τις παρουσιάσει όλες, χωρίς να κουράσει ή να σε κάνει να βαρεθείς. Εκτός από τα συνηθισμένα θέματα, όπως η μοναξιά και η αγάπη, ασχολείται και με θέματα, τα οποία σε βάζουν σε σκέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως την έλλειψη πηγών ενέργειας και την άνιση κατανομή τους, τα μονοπώλια των μεγάλων πολυεθνικών, τη φτώχεια και την απληστία των ανθρώπων που τους οδηγεί στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντός τους και των ανθρώπων. Φαίνεται λες και η μεταφορά της ανθρωπότητας στο διάστημα, εκεί όπου δεν υπάρχουν, υποτίθεται, σύνορα, δεν άλλαξε και πολύ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και οργανώνονται οι άνθρωποι.

Πηγή:www.flickr.com

Όλα αυτά συνδυάζονται με μία δόση μεγάλης ρεαλιστικότητας, καθιστώντας το anime ίσως ένα από τα πιο ρεαλιστικά anime επιστημονικής φαντασίας. Ακούγεται κάπως αντιθετικό, όμως ο σκηνοθέτης Goro Taniguchi μαζί με τον σεναριογράφο Ichiro Okouchi, έκαναν καταπληκτική δουλειά στη μεταφορά του ρεαλισμού του διαστήματος, κάτι που, για εμένα τουλάχιστον, το καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το θέμα της σειράς βασίστηκε σε υπαρκτά δεδομένα και θεωρίες. O Taniguchi μάλιστα, ομολόγησε πως για να δημιουργήσει τη σειρά, είδε πολλά DVD σχετικά με την αστροδυναμική, έτσι ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κινήσεις των αστροναυτών και των αεροσκαφών.

Ακόμα, το γεγονός ότι τα διαστημόπλοια δεν ακούγονται στο διάστημα, η στολή είναι απαραίτητη σε κάθε εξόρμηση έξω από τα αεροσκάφη ή τις βάσεις στους πλανήτες και οι αστροναύτες περνούν από διάφορα τεστ προστίθενται στην εξίσωση. Επιπλέον, δεν μπορούν όλοι να αντέξουν τις αλλαγές που προκαλούνται στον οργανισμό όταν αυτός βρεθεί μακριά από τη Γη και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποφέρουν είτε από σωματικές ασθένειες, όπως καρκίνος λόγω της ραδιενέργειας, είτε από ψυχικές λόγω της παραμονής τους στο διάστημα.

Η παραγωγή ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια της JAXA, της Ιαπωνικής Διαστημικής Οργάνωσης και συνομίλησε με ειδικούς της NASA, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει με ρεαλιστικό τρόπο στην οθόνη τη ζωή στο διάστημα. Και είμαι αρκετά σίγουρη ότι εάν η ανθρωπότητα καταφέρει ποτέ να αναπτυχθεί τόσο πολύ εκτός της Γης, το μέλλον της δε θα διαφέρει πολύ από το πώς παρουσιάζεται στο anime.

Η σειρά «Πλανήτες» (Planetes) δείχνει με ρεαλιστικό και μερικές φορές τρομακτικό τρόπο, το πόσο αφιλόξενο είναι το διάστημα, πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να το εξερευνήσουν, καθώς χρειάζονται την κατάλληλη τεχνολογία και τα απαραίτητα κεφάλαια, όμως και το γεγονός ότι εξαρτώνται από αυτό για να επιζήσουν. Παρουσιάζει την ανθρωπότητα όπως ακριβώς συμπεριφέρεται τώρα και κινεί την ιστορία με βάση τις αποφάσεις που θα έπαιρνε στην πραγματικότητα.

Πηγή:wwwnefariousreviews.com

Τα προβλήματα με τα οποία επιλέγει να ασχοληθεί είναι προβλήματα που υπάρχουν και σήμερα στον πλανήτη μας ή που θα βρούμε μπροστά μας. Ήδη γύρω από τη Γη αιωρούνται περίπου 20.000 διαστημικά σκουπίδια. Στο μέλλον, και καθώς οι αποστολές στο διάστημα θα αυξάνονται και θα γίνονται με ευκολότερους τρόπους, ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Ακόμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιτίθενται στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Πιστεύω πως αυτό που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη σειρά είναι το γεγονός ότι στο τέλος των περισσότερων επεισοδίων, ο θεατής μπαίνει σε διαδικασία αναθεώρησης και σκέψης των όσων μόλις παρακολούθησε. Από το τραγούδι της εισαγωγής ακόμα, γίνεται μια αναδρομή της εξέλιξης της εξερεύνησης του διαστήματος και υπάρχουν γενικότερα αναφορές σε γνωστά διαστημόπλοια, αστροναύτες ακόμα και στον HAM και τη Λάικα (τον πίθηκο και τη σκυλίτσα) που πήραν μέρος στις πρώτες αποστολές. Έτσι ο θεατής μπαίνει στο κλίμα από την αρχή και νιώθει πως αυτό που βλέπει αποτελεί μια συνέχεια όλων αυτών των αποστολών και εξερευνήσεων και όχι απλά μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

Το anime «Πλανήτες» (Planetes) αποτελεί σίγουρα μια ευχάριστη προβολή. Ατμοσφαιρικό, με πανέμορφο animation, έξυπνο και κωμικό σενάριο, απλή παρουσίαση με βαθύ νόημα και με ακριβώς όσα επεισόδια χρειάζεται για την αρχή, την εξέλιξη και το τέλος της ιστορίας, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που έβαλαν τη σειρά στη λίστα με τα anime που θα σύστηνα ανεπιφύλαχτα.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω το τρέιλερ της σειράς:


Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Planetes 
http://www.anime.gr/forum/topic/723-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83/ 
https://m.naftemporiki.gr/story/1470941/oscar-enas-mikros-imiautonomos-diastimikos-skoupidiaris


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.