Το eva foam είναι ένα συμπολυμερές που έχει λύσει τα χέρια των cosplayers και συντελεί στην κατασκευή όμορφων στολών. Αν και η χρήση του στην αρχή φαίνεται δύσκολη, με λίγη εξάσκηση μπορεί να δώσει πολύ καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς γίνεται σωστά το βάψιμο του eva foam αλλά και πώς να αποκτήσει σκληράδα.

Πριν αρχίσετε να βάφετε, πρέπει να σκληρύνετε το eva. Αφότου δώσετε το σχήμα που θέλετε, με ένα πινέλο και υγρή κόλλα της επιλογής σας (ξυλόκολλα ή ατλακόλ), περάστε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σκληρύνει. Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει καλά.

Ξυλόκολλα εμπορίου.

Μια ακόμα καλύτερη λύση είναι η χρήση plastidip. Στεγανοποιεί, μονώνει και σκληραίνει το eva foam πολύ αποτελεσματικά. Ψεκάζετε μερικά στρώματα και στη συνέχεια, με λίγο αφρώδες υλικό, απλώνετε ένα-δύο στρώματα ακόμα για να εξομαλυνθεί.

Plastidip.
Τελικές πινελιές με plastidip.
Το τελικό στρώμα plastidip.

Ξεκινήστε το βάψιμο αφού βεβαιωθείτε ότι το προηγούμενο υλικό έχει στεγνώσει. Η επιλογή των χρωμάτων είναι προσωπική υπόθεση. Ευρέως διαδεδομένα είναι τα ακρυλικά, είτε υγρά είτε σπρέι. Στην περίπτωση των υγρών, ανακατέψτε τα με λίγο νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε να αποκτήσει μεταλλική εμφάνιση το foam, επιλέγετε το αντίστοιχο μεταλλικό ακρυλικό.

Διάφορα ακρυλικά.
Ακρυλικά χρώματα.
Μεταλλικό ακρυλικό χρώμα.

Μπορείτε να βάψετε με διάφορα πινέλα, ανάλογα την επιφάνεια. Μετά το βασικό χρώμα, μπορείτε να προσθέσετε και σκιάσεις ή σχέδια πάνω στο αρχικό.

Διάφορα πινέλα.
Ποικιλία πινέλων.

Τέλος, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε και μια στεγανωτική ουσία. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να έχει στεγνώσει πρώτα η μπογιά.
Φυσικά, πρέπει πάντα να φοράτε μάσκα όταν βάφετε και είναι προτιμότερο να το κάνετε σε εξωτερικό χώρο. Το βάψιμο του eva foam μπορεί να διαρκέσει αρκετά, όμως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον χρόνο που αφιερώσατε!


Πηγές:
https://www.instructables.com/
https://www.thefoamcave.com/


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.