Όλοι μας κάνουμε τις ίδιες σκέψεις όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τις δημόσιες τουαλέτες. Θα είναι άραγε καθαρές; Θα πρέπει να περιμένω πριν τις χρησιμοποιήσω; Τι θα αντικρύσω μόλις μπω μέσα; Είναι κανείς μέσα στην τουαλέτα στην οποία πρόκειται να μπω; Ε, λοιπόν, οι Ιάπωνες βρήκαν τη λύση για ακόμα μία φορά! Γι’ αυτό και τους τελευταίους μήνες έκαναν την εμφάνισή τους δημόσιες τουαλέτες με…διάφανους τοίχους!

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο και σε 5 σημεία της περιοχής Shibuya του Τόκιο, τοποθετήθηκαν τουαλέτες με «έξυπνους τοίχους», οι οποίοι γίνονται αδιαφανείς μόλις καταλάβουν ότι είναι κατειλημμένες. Το όλο εγχείρημα, που ονομάζεται Tokyo Toilets Project, αποτελεί μια ιδέα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Nippon Foundation. Σκοπός του ιδρύματος, μάλιστα, είναι να τοποθετήσει αυτές τις τουαλέτες σε 17 σημεία του Τόκιο.

Πηγή: www.domusweb.it

Οι διαφανείς δημόσιες τουαλέτες είναι μία δημιουργία του αρχιτέκτονα Shigeru Ban, βραβευμένου το 2014 με το βραβείο Pritzker, το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό βραβείο. Επίσης, στο έργο συμμετείχαν και άλλοι δέκα ακόμα σχεδιαστές, ανάμεσά τους και ο Kengo Kuma, σχεδιαστής του Εθνικού Σταδίου που θα φιλοξενήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Ο Shigeru είναι γεννημένος στο Τόκιο το 1957 και το έργο του είναι αρκετά εντυπωσιακό. Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις του είναι η χρήση σωλήνων χαρτιού ως δομικού υλικού, καθώς το θεωρεί αρκετά καλό και προσβάσιμο από όλον τον κόσμο και το πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2015, με σκοπό να χτίσει σπίτια για τα θύματα του σεισμού που χτύπησε τότε το Νεπάλ.

Πηγή: www.nytimes.com

Πώς λειτουργούν, όμως, αυτές οι τουαλέτες; Περνώντας απ’ έξω οι τουαλέτες έχουν διαφανείς τοίχους από τους οποίους μπορεί κανείς να ελέγξει αν είναι κατειλημμένες ή καθαρές. Αν αποφασίσει ότι θέλει να τις χρησιμοποιήσει, δεν έχει παρά να μπει μέσα και να κλειδώσει την πόρτα. Με το που κλειδώσει η πόρτα, ενεργοποιείται ο όλος μηχανισμός, συγκεκριμένα κόβεται το ρεύμα και οι τοίχοι γίνονται διαφανείς. Απλό, έτσι; Μάλιστα, οι τουαλέτες έχουν και μια δεύτερη χρήση. Καθώς οι τοίχοι είναι διαφανείς και με χρώμα, το φως περνάει από μέσα τους και το βράδυ οι τουαλέτες λειτουργούν σαν πολύχρωμα φανάρια, δημιουργώντας ένα αρκετά φουτουριστικό πορτραίτο.

Οι δημόσιες τουαλέτες στην Ιαπωνία, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που μας έρχεται εμάς στο μυαλό. Οι Ιάπωνες έχουν πειραματιστεί και πιο πριν με τις τουαλέτες τους και πλέον πολλές από αυτές διαθέτουν θερμαινόμενα καθίσματα, καπάκια που ανοιγοκλείνουν αυτόματα, ακόμα και μουσική έτσι ώστε να μην ακούγονται οι…υπόλοιποι ήχοι.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Σκοπός του έργου αυτού είναι να ανατρέψει την αντίληψη ότι οι δημόσιες τουαλέτες είναι «σκοτεινές, βρώμικες, δύσοσμες και τρομακτικές», όπως ανέφερε και εκπρόσωπος του Nippon Foundation.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλοι οι πολίτες ευχαριστημένοι ή θετικοί απέναντι σε αυτήν την καινοτομία. Πολλοί εξέφρασαν το φόβο τους για δυσλειτουργία του συστήματος, η οποία θα κάνει τους τοίχους διαφανείς την ώρα που κάποιος βρίσκεται μέσα. Πολλές γυναίκες μάλιστα, θεωρούν ότι οι τουαλέτες αυτές τις κάνουν να νιώθουν ακόμα πιο άβολα. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι, όχι μόνο δεν προσφέρουν ασφάλεια, αλλά αντίθετα, γίνονται πολύ πιο επικίνδυνες, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να γνωρίζει ότι κάποιος βρίσκεται μέσα στην τουαλέτα και να τον περιμένει όταν βγει. Πώς θα νιώσει, επίσης, κάποιος όταν συνειδητοποιήσει ότι ξέχασε να κλειδώσει την πόρτα, έτσι ώστε οι τοίχοι να γίνουν αδιαφανείς;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι διαφανείς δημόσιες τουαλέτες είναι γεγονός και είναι στο χέρι του καθενός αν θα τις χρησιμοποιήσει ή όχι. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι αποτελούν μια ενδιαφέρουσα και καινοτόμα ιδέα και προσθέτουν στην εικόνα του Τόκιο, παρά αφαιρούν.


Πηγές: https://www.news247.gr/kosmos/tokio-diafaneis-dimosies-toyaletes-topothetithikan-parka-pos-leitoyrgoyn.7698626.html 
https://www.athensvoice.gr/viral/viral-now/671837_diafaneis-dimosies-toyaletes-sto-tokio-oi-protes-antidraseis 
https://sputniknews.gr/viral/202008298092603-TokyosSee-ThroughPublicToiletsLetPeopleSeeHowCleanTheyAreBeforeEntering/ 
https://english.kyodonews.net/news/2020/08/786d58230490-transparent-stalls-transform-image-of-public-toilets-in-tokyo.html 
https://edition.cnn.com/travel/article/tokyo-toilet-project-transparent-toilets/index.html 
https://www.nytimes.com/2020/08/19/world/asia/japan-transparent-toilets.html 
https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyaletes-tokio-diafanes-gyali-parko-iaponia 
https://en.wikipedia.org/wiki/Shigeru_Ban 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.