Κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Οκτωβρίου, ένα πολύ εντυπωσιακό φεστιβάλ λαμβάνει μέρος στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα το Nanso Satomi Matsuri. Το φεστιβάλ διοργανώνεται στην πόλη Tateyama του νομού Chiba. Η πρώτη φορά που διοργανώθηκε ήταν το 1972.

Πηγή: www.japanbyweb.com

Το φεστιβάλ αυτό είναι επηρεασμένο από το βιβλίο του Kyokutei Bakin (曲亭 馬琴), ο οποίος έζησε την περίοδο Edo, με τίτλο «Nanso Satomi Hakkenden». Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 106 τόμους και χρειάστηκαν 28 χρόνια, από το 1814 μέχρι το 1842, για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα, ο Kyokutei Bakin τυφλώθηκε λίγο πριν τελειώσει το έργο του και τα τελευταία κεφάλαια τα υπαγόρεψε στη νύφη του, ώστε να τα γράψει εκείνη.

Το βιβλίο μεταφράζεται ως «Η Ιστορία των Οχτώ Σκύλων». Η υπόθεση έχει να κάνει με 8 αδέρφια σαμουράι, οι οποίοι κατάγονται από έναν σκύλο και τη γυναίκα του, τη Fuse Hime (μεταφράζεται ως «Πριγκίπισσα Fuse») και φέρουν τη λέξη «σκύλος» στο επίθετό τους. Αυτοί, μαζί με τον αρχηγό τους τον Satomi, κατέκτησαν το Awanokuni, τη σημερινή δηλαδή πόλη Tateyama.

Συγκεκριμένα ο σκύλος, που ονομαζόταν Yatsufusa, κατάφερε να επιστρέψει το κεφάλι του αρχιστράτηγου των εχθρών, όπως του ζητήθηκε από το αφεντικό του, τον Yoshizane. Έτσι λοιπόν, αυτός κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στο σκύλο του και πάντρεψε την κόρη του, τη Fuse, με τον σκύλο και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι 8 σαμουράι. Από εκεί και πέρα, όλες τους οι περιπέτειες έχουν να κάνουν γύρω από διάφορα θέματα, όπως τον δρόμο του πολέμου, την οικογένεια, την πίστη και τον Βουδισμό. Η ιστορία αυτή είναι πολύ γνωστή στην Ιαπωνία και έχει μεταφερθεί στη σκηνή (στο θέατρο Kabuki), καθώς και στην τηλεόραση, σε anime (με τίτλο «The Hakkenden») και σε manga.

Πηγή: www.bibliodyssey.blogspot.com

Γνωρίζοντας, λοιπόν, την αγάπη των Ιαπώνων για τα φεστιβάλ, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο έργο αυτό. Συγκεκριμένα, 200 περίπου άτομα συμμετέχουν σε μια μεγάλη παρέλαση, ντυμένοι με στολές σαμουράι και άλλες παραδοσιακές φορεσιές. Η παρέλαση σταματάει στην παραλία Hojo, όπου και ξεκινάει μια αναπαράσταση μαχών του πολέμου.

Η μέρα στο φεστιβάλ αρχίζει με την παρέλαση από το σταθμό Tateyama στο δρόμο Kagamigaura. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την αναπαράσταση των μαχών, στις οποίες συμμετέχουν ακόμα και ηθοποιοί, οι οποίοι, όντας εκπαιδευμένοι σε σκηνές μάχης, δημιουργούν πολύ ρεαλιστικές σκηνές. Στις μάχες χρησιμοποιούνται παλιά όπλα, δόρια και σπαθιά. Πολλές γυναίκες και κορίτσια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, είναι επίσης ντυμένες ως Fuse Hime. Ακόμα, θα εντοπίσει κανείς αρκετούς σκύλους, προφανώς λόγω της ιστορίας. Φυσικά, από όλα αυτά δε θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή μουσική, τα φανάρια και φυσικά τα πυροτεχνήματα, τον καλύτερο τρόπο για να κλείσει το φεστιβάλ, αφήνοντας όμορφες αναμνήσεις.

Το Nanso Satomi Matsuri είναι ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ, καθώς είναι ένα από τα λίγα φεστιβάλ στα οποία μπορεί κανείς να δει τόσους πολλούς σαμουράι συγκεντρωμένους και, όπως όλα τα φεστιβάλ, αποτελεί έναν πολύ όμορφο τρόπο για να έρθει κανείς σε επαφή με τον Ιαπωνικό πολιτισμό, καθώς και την Ιαπωνική κουλτούρα και τις παραδόσεις της.


Πηγές: https://www.city.tateyama.chiba.jp/en/page100034.html 
https://festivalgo.huber-japan.com/events/events/nanso-satomi-festival-chiba 
https://www.iaponia.gr/oi-samurai-stin-tateyama/?fbclid=IwAR1rJ1VEg4DlsrAglKmgBaQAZhP3Ca6icsmS-d1iKEJaRgaukHLbZAF_7Z4 
https://tateyamacity.com/en/archives/1206 
https://www.iaponia.gr/oi-samurai-stin-tateyama/?fbclid=IwAR0jTK7saP2f-OlHD0vxsaCMDei9QDQmrHnQGzYC-2tn7SlHmq_A-g3fyA0 

https://legendofeightdogs.wordpress.com/story-summary-2/


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.