Η ιαπωνική παράδοση χιλιάδων χρόνων κάνει αισθητή την παρουσία της στην καθημερινότητα της χώρας. Μία από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της επιρροής της, είναι ο ιαπωνικός μινιμαλισμός που φαίνεται σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική και ο καταναλωτισμός. Για ένα διάστημα όμως,υπήρχε μια τάση μίμησης του Δυτικού τρόπου ζωής. Το πρόσφατο ρεύμα του μινιμαλισμού, έντονα επηρεασμένο και από τον Βουδισμό, ξεκίνησε το 1960. Τελευταία, όλο και περισσότεροι νέοι επαγγελματίες θέλησαν να επανασυνδεθούν με την παράδοσή τους και να επενδύσουν σε αυτό.

Minimalistic house, Japan.
Ένα μινιμαλιστικό σπίτι.

Κεντρική θέση στον ιαπωνικό μινιμαλισμό έχει η ιδέα του Ma (maah). Αυτή αφορά την σημασία όχι των αγαθών, αλλά του χώρου ανάμεσά τους. Σε ένα σπίτι με υπερβολικά πολλά πράγματα, τίποτα δεν έχει ξεχωριστή θέση.

Ο ιαπωνικός μινιμαλισμός όσον αφορά την οικία, περιλαμβάνει χώρους με τα απολύτως απαραίτητα. Η κομψότητα κυριαρχεί και το κάθε τι έχει την θέση του. Μικρά ράφια, λίγα έπιπλα και συσκευές, καθώς και τοίχοι βαμμένοι με ουδέτερα χρώματα. Κάποια σπίτια δε διαθέτουν καν κρεβάτια. Ακόμη, ενσωματώνει και την θεματολογία του Danshari (断捨離): αρνήσου-απομάκρυνε-διαχώρισε. Κυρίως, να απομακρύνεις το 80% των υλικών αγαθών και να αγαπάς αυτά που μένουν.

Minimalistic decoration.
Μινιμαλιστική διακόσμηση.
Minimalistic bathroom.
Μινιμαλιστικό μπάνιο.
Φωτογραφία: REUTERS/Thomas Peter
Katsuya Toyoda in his bedroom.
Ο μινιμαλιστής Katsuya Toyoda στο υπνοδωμάτιό του.
Φωτογραφία: REUTERS/Thomas Peter

Στον τρόπο ντυσίματος έχουμε επίσης ουδέτερα χρώματα, σε λιτά και κομψά ρούχα. Χρησιμοποιούνται ρούχα από μαλλί, βαμβάκι ή μετάξι και τα συνθετικά αποφεύγονται αν είναι δυνατό. Φυσικά, η ποσότητα των ρούχων είναι η μικρότερη δυνατή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιορίζονται οι στυλιστικές επιλογές.

Minimalistic female clothes style.
Οδηγός για γυναικείο μινιμαλιστικό στυλ ντυσίματος.
Minimalistic male clothes style.
Οδηγός για μινιμαλιστικό ανδρικό στυλ ντυσίματος.

Αντίστοιχα και στη μαγειρική, ο ιαπωνικός μινιμαλισμός γίνεται αισθητός με την απομάκρυνση περιττών σκευών και την επιλογή απλών και φυσικών υλικών. Περιλαμβάνει και την νοοτροπία του να τρως όταν είναι απαραίτητο μόνο, συμβάλλοντας έτσι και σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζεται κανείς, ώστε να μην καταναλώνει τροφές στην παραμικρή πείνα που θα νιώσει.

Pumpkin seed tofu.
Pumpkin seed tofu.
Japanese minimalistic meal.
Ένα μινιμαλιστικό ιαπωνικό γεύμα.

Η φιλοσοφία του ιαπωνικού μινιμαλισμού, αλλά και του μινιμαλισμού γενικότερα, φαίνεται να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος και κάνει ισχυρή αντίθεση στην σημερινή κοινωνία του υπερκαταναλωτισμού. Σίγουρα αξίζει να προσπαθήσουμε να την υιοθετήσουμε. Παρ’ όλο που στην αρχή μοιάζει δύσκολο να εφαρμοστεί, το πιθανότερο είναι πως στο τέλος θα σας κερδίσει!


Πηγές:
https://japanahome.com/
https://www.insider.com/
https://www.sapporo.co.uk/
https://www.treehugger.com/


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.