Το Afro Samurai είναι ένα manga και αργότερα anime του mangaka Takashi Okazaki. Το manga αρχικά κυκλοφόρησε διάσπαρτα, στο περιοδικό «Nou Nou Hau», το οποίο δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Takashi και τους φίλους του, από το Νοέμβριο του 1988 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2002, ενώ από το Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι τον Οκτώβριο του 2000, είχε κυκλοφορήσει και ως κανονικό πλέον manga. Υπήρξε, επιπλέον, μια επανέκδοση του manga μετά από τη δημιουργία του anime.

Πηγή: www.comicbookmovie.com

Όλη η ιδέα του Afro Samurai, ξεκίνησε ουσιαστικά από την αγάπη του Takashi για τη χιπ χοπ και soul μουσική και γενικότερα τα Αμερικανικά media. Παίρνοντας ιδέες από τους Samurai και τον τρόπο που περιγραφόταν η Ιαπωνία από τους δυτικούς και, συνδυάζοντας στοιχεία και από τις δύο κουλτούρες, δημιούργησε τον βασικό ήρωα του manga, έναν αφροαμερικανό Samurai με το όνομα Afro. Συγκεκριμένα ο Afro δανείζεται στοιχεία και από υπαρκτά πρόσωπα, όμως τον Yasuke, που ήταν Samurai κατά την περίοδο Sengoku. Ποια είναι, όμως, η ιστορία του Afro;

Βασική πλοκή του Afro Samurai είναι το ταξίδι του Afro, για να βρει τον άνθρωπο που σκότωσε τον πατέρα του και να εκδικηθεί για το θάνατό του. Φορώντας το no. 1 headband του πατέρα του, Rokutaro, στο κεφάλι για να του υπενθυμίζει το στόχο του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια και πολλούς αντιπάλους σε μία φεουδαρχική, αλλά και ταυτόχρονα φουτουριστική Ιαπωνία. Ο τελικός του αντίπαλος, που ονομάζεται Justice, είναι κάτοχος του no.2 headband.

Ας προχωρήσουμε λίγο πιο βαθιά στην πλοκή, όμως, καθώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι σχέσεις μεταξύ των τριών αυτών αντρών είναι πιο περίπλοκες και όλα κινούνται γύρω από τα νούμερα των headbands. Στην πραγματικότητα, ο κάτοχος του no.1 heandband, θεωρείται ο καλύτερος πολεμιστής και κατέχει ακόμα και θεϊκές δυνάμεις. Για να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει τον καλύτερο πολεμιστή και να πάρει τον τίτλο του, όμως, πρέπει να είναι κάτοχος του no.2 headband.

Πηγή: www.netflix.com

Έτσι, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, όπου ο καλύτερος περιμένει μέρα με τη μέρα κάποιον που θα τον καλέσει σε μονομαχία για να του πάρει τον τίτλο, ενώ ο δεύτερος πρέπει να προστατέψει τον τίτλο του από όλους τους υπόλοιπους, που θα θελήσουν να τον σκοτώσουν για να του πάρουν το headband, μέχρι να βρει τον καλύτερο και να τον νικήσει. Όταν ο Justice σκότωσε τον Rokutaro, του πήρε τον τίτλο. Έτσι ο Afro πρέπει να φτάσει στη θέση του δεύτερου καλύτερου πολεμιστή και στη συνέχεια να σκοτώσει και τον Justice. Και αυτό ακριβώς κάνει. Η ιστορία, λοιπόν, ξεκινάει με τον Afro να κατέχει το nο.2 headband και συνεχίζει με το ταξίδι και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει μέχρι να βρει τον Justice.

Η ιστορία της δημιουργίας του anime είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρουσα. Συγκεκριμένα, ένας από τους φίλους του Takashi έφτιαξε φιγούρες του Afro. Αυτές οι φιγούρες τράβηξαν την προσοχή του σκηνοθέτη Gonzo, ο οποίος τους πρότεινε να δημιουργήσουν μια σειρά με 5 επεισόδια. Το τρέιλερ μάλιστα της σειράς, δημιουργήθηκε από τον πολύ γνωστό ηθοποιό Samuel L. Jackson, ο οποίος, μάλιστα, χάρισε και τη φωνή του στον Afro. Έχουμε λοιπόν, μια πολύ περίεργη θα έλεγα, αλλά ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνεργασία, η οποία απέδωσε πολλούς καρπούς, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η σειρά. Τα δικαιώματα για τη σειρά, αγοράστηκαν από τη Funimation.

Η πρεμιέρα του Afro Samurai έγινε στην ιστοσελίδα της Paramount Pictures, τον Ιανουάριο του 2007, ενώ η πρώτη προβολή στις Ιαπωνικές οθόνες, έγινε 4 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Μάιο του 2007. Το 2008, η σειρά προβλήθηκε στο Γερμανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

To anime είχε αρκετά μεγάλη επιτυχία και προτάθηκε για δύο βραβεία Emmy. Μάλιστα, φαίνεται ότι κέρδισε τόσο το κοινό, ώστε ο Takashi ανακοίνωσε μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 2008, μία δεύτερη σεζόν για τη σειρά με το όνομα Afro Samurai: Resurrection, με τη συμμετοχή και άλλων γνωστών ηθοποιών. Αυτή τη φορά, φαίνεται πως η δουλειά της παραγωγής ανταμείφθηκε ακόμα περισσότερο. Το sequel προτάθηκε ξανά για τα βραβεία Emmy και μάλιστα το βραβείο κέρδισε ο καλλιτεχνικός σκηνοθέτης της σειράς, Shigemi Ikeda, καθιστώντας το Afro Samurai: Resurrection, το πρώτο anime που προτάθηκε και κέρδισε Emmy και γενικότερα, την πρώτη βραβευμένη Ιαπωνική παραγωγή animation.

Και οι επιτυχίες δεν τελείωσαν εκεί. Το 2009 κυκλοφόρησε βιντεοπαιχνίδι, βασισμένο στη σειρά, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Το 2015 κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο βιντεοπαιχνίδι, που όμως δεν είχε την ίδια επιτυχία.

Πηγή: www.nefariousreviews.com

Το animation της σειράς είναι αρκετά εντυπωσιακό και ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα anime, πλησιάζοντας σε στιλ αυτό του Cowboy Bebop ή, μιας και μιλάμε για Samurai, του Samurai Champloo. Οι χαρακτήρες, αν και αρκετά περίεργοι, έχουν πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η μουσική επίσης, μια δημιουργία του RZA από το χιπ χοπ γκρουπ Wu-Tang Clan, έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει αυτήν την ιαπωνο-αμερικανική ατμόσφαιρα και να την αναδείξει περισσότερο. Εξάλλου, μία τέτοιου είδους μουσική δε θα ταίριαζε περισσότερο σε ένα anime που ο πρωταγωνιστής είναι ένας έγχρωμος Samurai.

Θα έλεγα πως είναι ένα αρκετά μυστήριο, σκοτεινό (σε σημείο που μερικές σκηνές φαίνονται μονόχρωμες) και gory anime, με φανταστικές σκηνές μάχης. Οι μονομαχίες είναι σκληρές και με κοφτές κινήσεις χωρίς ροή και κοφτές εικόνες. Συνήθως δε διαρκούν πολύ, κάτι που τις κάνει ακόμα πιο ρεαλιστικές. Να σημειώσουμε επίσης, πως περιέχονται και σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου.

Παρόλα αυτά και, αναγνωρίζοντας την καλή αισθητική του anime και την όλη προσπάθεια, θεωρώ πως η σειρά σταματά εκεί. Η ιστορία και η παρουσίασή της είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σίγουρα σε κρατάει μέχρι το τέλος, όμως δεν έχει αρκετά μεγάλο βάθος. Υπάρχει μόνο για να πυροδοτεί τις πολλές μάχες μεταξύ του Afro και των αντιπάλων του. Για παράδειγμα, γιατί πρέπει κάποιος να φοράει το headband έτσι ώστε όλοι να αναγνωρίζουν ποιος είναι και να μην το κρύψει; Ή ακόμα, δε μαθαίνουμε ποτέ γιατί αυτά τα heabands έχουν τέτοια δύναμη. Θα μου πείτε, γιατί έτσι είναι. Γιατί, αν έκρυβαν το headband, πολύ απλά δε θα υπήρχε η ιστορία. Παρόλα αυτά θεωρώ πως αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να μας το παρουσιάσουν και θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και ενδιαφέρον στην πλοκή.

Αν, λοιπόν, δεν σας ενδιαφέρει πολύ αν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από όλα ή αν η ιστορία αυτή αφήνει κενά, αλλά είστε εδώ για τη δράση, τις μάχες και το gore της υπόθεσης, το Afro Samurai θα σας καταπλήξει.


Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Afro_Samurai#Anime 
https://myanimelist.net/anime/1292/Afro_Samurai 
https://afrosamurai.fandom.com/wiki/Afro_Samurai_(Anime) 
https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Anime/AfroSamurai 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.