Ένα από τα είδωλα τα οποία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σκηνή της χιπ χοπ μουσικής και συγκεκριμένα του είδους του lo-fi στην Ιαπωνία αλλά και σε όλο τον κόσμο, ήταν ο Nujabes (ヌジャベス) ή, όπως είναι το αληθινό του όνομα, ο Jun Seba. Ήταν μουσικοσυνθέτης και DJ. Μάλιστα, συμμετείχε και στην παραγωγή soundtrack για ένα anime. Ας τα δούμε όλα αναλυτικότερα.

Ο Jun Seba (瀬葉 淳) γεννήθηκε στο Τόκιο, στις 7 Φεβρουαρίου του 1974. Πριν γίνει γνωστός για τη μουσική του ήταν ένας αρκετά επιτυχημένος επιχειρηματίας δύο δισκοπωλείων, του T Records και του Guiness Records, στην περιοχή Shibuya. Φαίνεται πως οι δουλειές του πήγαιναν καλά, καθώς το 1998 ίδρυσε και τη δισκογραφική εταιρία Hydeout Productions, που φιλοξένησε πολλά διάσημα ονόματα της Ιαπωνίας και μη.

Παράλληλα με όλα αυτά και μέσα από την εταιρεία του, άρχισε να παράγει και τη δική του μουσική, υιοθετώντας το ψευδώνυμο Nujabes (που δεν είναι τίποτα άλλο από το όνομά του γραμμένο ανάποδα). Παίρνοντας έμπνευση από την underground χιπ χοπ μουσική της Ιαπωνίας και της Αμερικής, που τότε βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, από Ιαπωνία και Αμερική, όπως τον Fat Jon και μάλιστα η δουλειά του με τον Ιάπωνα Shing02 στο άλμπουμ 6 κομματιών Luv(sic) ήταν αυτό που ανέδειξε κατά πολύ τον διαφορετικό ήχο του.

Πηγή: www.intermissionbristol.com

Ακόμα, ο Nujabes συμμετείχε και στην παραγωγή της μουσικής του anime Samurai Champloo, ενός anime στη φεουδαρχική Ιαπωνία, αλλά με στοιχεία της ραπ μουσικής και της αναρχίας, κάνοντας μία καταπληκτική δουλειά. Αποκορύφωσε τη σειρά και ταίριαξε απόλυτα τη μουσική με την ατμόσφαιρα. Σας προτρέπω να ακούσετε τα δύο άλμπουμ της σειράς «Departure» και «Impression». Θα σας δώσουν μία πολύ καλή εικόνα για το στυλ στο οποίο κινείται ο Nujabes.

Η μουσική που δημιούργησε ο Nujabes ήταν μια μίξη από ραπ, χιπ χοπ και τζαζ μουσικής. Είναι δύσκολο να τον κατηγοριοποιήσει κανείς σε ένα συγκεκριμένο είδος γι’ αυτό και αποτελεί κάτι δικό του, το είδος Nujabes. Πολλοί αναφέρονται στο είδος της chill pop για να χαρακτηρίσουν το στυλ του και δε θα διαφωνήσω. Το σίγουρο είναι πως η μουσική του σε χαλαρώνει, σε ταξιδεύει και δίνει έναν άλλο χαρακτήρα στον χιπ χοπ και ραπ ήχο που τον καθιστά πιο «εύπεπτο» για κάποιον που δεν είναι φαν. Είναι μια πολύ ατμοσφαιρική μουσική και θεωρώ πως ακούγεται ευχάριστα από όλους.

Δυστυχώς η ιστορία του δεν είχε αίσιο τέλος. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2010 και σε ηλικία μόλις 36 χρόνων, ο Nujabes σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Ξεψύχησε λίγες ώρες μετά από την διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Παρόλο που μέχρι το θάνατό του δεν είχε προλάβει να κυκλοφορήσει πολλά δικά του άλμπουμ, (συγκεκριμένα μόνο δύο, το «Metaphorical Music» το 2003 και το «Modal Soul» το 2005) η απώλειά του ήταν τεράστια από τη μουσική σκηνή και αυτό λόγω της συνεργασίας του με πολλούς καλλιτέχνες και του είδους της μουσικής που, ουσιαστικά, ο ίδιος δημιούργησε και ώθησε.

Πηγή: www.youtube.com

Αναφέρθηκα πιο πάνω στο άλμπουμ του Luv(sic). Μόνο 3 κομμάτια είχαν κυκλοφορήσει μέχρι το θάνατό του. Λίγο καιρό αργότερα όμως, κυκλοφόρησαν και τα κομμάτια 4 και 5, καθώς είχε καταφέρει να τα ολοκληρώσει. Το 6ο κομμάτι, το οποίο βρέθηκε στο κινητό του, κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά, στην επέτειο του θανάτου του. Όλα μαζί πλέον, αποτέλεσαν το άλμπουμ «Luv(sic) Hexalogy» που κυκλοφόρησε το 2015 ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη για την προσφορά του. Ακόμα, μετά το θάνατό του κυκλοφόρησαν και κάποια άλλα τραγούδια τα οποία είχε τελειώσει, αλλά ποτέ δεν είχε δημοσιοποιήσει. Πολλοί ακόμα καλλιτέχνες, κυκλοφόρησαν άλμπουμ για να τον τιμήσουν, όπως το άλμπουμ «25 Nights for Nuhabes», του μουσικού Ta-ku.

Ο Nujabes είναι ένας μουσικός που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο, μέχρι τότε, βλέπαμε (ή μάλλον ακούγαμε) τη τζαζ και χιπ χοπ μουσική. Η ποιότητά του και της μουσικής του γίνεται φανερή από το γεγονός πως μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, απέκτησε τόση δημοσιότητα και σεβασμό για το έργο του από πάρα πολύ κόσμο. Η μουσική του σε χαλαρώνει, σου προκαλεί αισθήματα νοσταλγίας, μελαγχολίας, χαράς και αποτελεί ένα πανέμορφο ταξίδι.


Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Nujabes 
https://theculturetrip.com/asia/japan/articles/nujabes-the-japanese-icon-who-shaped-the-future-of-hip-hop/ 
https://www.youtube.com/watch?v=UWXr6AXtiRw&ab_channel=STEVEM


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.