Μία από τις anime ταινίες που άφησαν το στίγμα τους σε όλη τη βιομηχανία παραγωγής ταινιών, είτε στην Ιαπωνία είτε στο εξωτερικό ήταν, φυσικά, το Akira. Πρόκειται για μία ταινία μου μας φέρνει στο κοντινό για εμάς παρελθόν του 2019 (και ίσως μια χρονιά που θα θέλαμε να ξεχάσουμε), αλλά μακρινό μέλλον για την ταινία, καθώς η παραγωγή της έγινε μόλις το 1988. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να μείνει επίκαιρη όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα να…προβλέψει και το μέλλον! Γι’ αυτό δέστε τις ζώνες σας ή μάλλον, φορέστε τα κράνη σας και ας ξεκινήσουμε το ταξίδι στον κόσμο και τα μυστικά του Akira.
Η ταινία είναι μια παραγωγή του Katsuhiro Otomo, Ryohei Suzuki και Shunzo Kato. Το σενάριο βασίζεται στο 2000 σελίδων manga με το όνομα Akira. Πρόκειται για μία από τις ακριβότερες παραγωγές animation για την εποχή του, ξεπερνώντας σε προϋπολογισμό ακόμα και τις ταινίες του Hayao Miyazaki. Στην ταινία εργάστηκαν πολλά γνωστά ονόματα του χώρου, όπως η Makiko Futaki και ο Yoshiji Kigami. Τη μουσική της ταινίας επιμελήθηκε ο Geinoh Yamashirogumi και ο Shōji Yamashiro.
Η ιστορία της ταινίας κινείται γύρω από τον Shotaro Kaneda, τον αρχηγό μιας συμμορίας μοτοσυκλετιστών, που μοιάζουν με τις Bosozoku συμμορίες, και τον φίλο του, σε ένα φουτουριστικό Τόκιο, που πλέον ονομάζεται Νέο-Τόκιο, αφού καταστράφηκε το 1988 και ξαναφτιάχτηκε από την αρχή, τη χρονολογία 2019. Ο φίλος του Kaneda, λοιπόν, ονόματι Tetsuo Shima, εμπλέκεται σε ένα τροχαίο ατύχημα και μετά από αυτό αποκτά τηλεπαθητικές ικανότητες. Αυτό θα φέρει τα πάνω κάτω τόσο μέσα στην ίδια τη συμμορία, όσο και στο κράτος, αφού ο Tetsuo αποτελεί πλέον απειλή.
Η δύναμη του Tetsuo θα τραβήξει επίσης το ενδιαφέρον της μυστικής Ιαπωνικής Ομάδας Άμυνας, οι οποίοι θα φυλακίσουν όλη την ομάδα. Έτσι, όλοι αυτοί, που με κάποιο τρόπο θα βρεθούν να αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον, θα ξεκινήσουν ένα κυνηγητό, οι μεν για να αποδράσουν, οι δε για να κρατήσουν τον έλεγχο. Θα τα καταφέρουν άραγε; Και ποιος ή τι είναι ο/το Akira και πώς συνδέεται με όλα αυτά τα γεγονότα;
Η ταινία βασίζεται όπως ανέφερα παραπάνω στο manga Akira, παρ’ όλα αυτά το τέλος της ταινίας είναι διαφορετικό. Ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της Ιαπωνίας μέσα και έξω από τα σύνορά της, φτάνοντας τα 750 εκατομμύρια γεν και περίπου ένα εκατομμύριο από τις πρώτες προβολές της στην Αμερική, με τα έσοδα να αυξάνονται χρονιά με χρονιά. Ακολούθησαν και πολλές επανακυκλοφορίες της ταινίας σε Blu-ray, DVD, LazerDisk, και VHS. Η ταινία προβλήθηκε και στην τηλεόραση της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και μάλιστα περισσότερο από μία φορές.
Το Akira θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας και έδωσε ώθηση στην cyberpunk κουλτούρα, αναθεωρώντας τον ορισμό της. Ήταν μια ταινία που άνοιξε τα σύνορα της Ιαπωνίας στον κόσμο. Δέχτηκε πολλές καλές κριτικές (ακόμα και από το New York Times). Τα περισσότερα άτομα κάνουν λόγο για το φανταστικό animation της ταινίας, που σε συνεπαίρνει, κάνοντάς σε να νιώθεις πως βρίσκεσαι όντως σε μια πόλη που θα μπορούσε να είναι το Τόκιο στο μέλλον. Και δεν έχουν και άδικο. Το Akira αποτελείται από 160.000 εικόνες, ενώ συνήθως ο αριθμός τους είναι ο μισός ή λιγότερος και όλες, φυσικά, ζωγραφισμένες το χέρι. Περιέχει επίσης τον εκπληκτικό αριθμό 327 χρωμάτων, 50 από τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την ταινία. Ο αριθμός των χρωμάτων είναι τόσο μεγάλος, καθώς το περισσότερο μέρος της σειράς εξελίσσεται τη νύχτα, κάτι που αποφεύγεται συνήθως από τους animators για αυτόν ακριβώς το λόγο.
Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Η λεπτομέρεια βρίσκεται σε ένα άλλο επίπεδο, τα χρώματα είναι ζωντανά και η κίνηση κυλάει τρομακτικά ομαλά (λόγω την περισσότερων καρέ ανά σκηνή). Η μουσική από την άλλη πλευρά, συνδέει την παράδοση της Ιαπωνίας, κυρίως από Βουδιστικούς ψαλμούς, με την μοντέρνα ηλεκτρονική μουσική και συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο την ταινία.
To γεγονός επίσης πως η ταινία προσπαθεί να καλύψει ένα τόσο μεγάλο μέρος του manga μέσα σε 2 μόνο ώρες, εμπεριέχει κινδύνους, τους οποίους όμως κατάφερε να ξεπεράσει. Όλα τα θέματα που αναδύονται μέσα από την ταινία μπορεί να μην έχουν τον ίδιο ή τον απαιτούμενο χρόνο να αναλυθούν και να εξελιχθούν μέσα σε αυτήν, παρ’ όλα αυτά όλα αναφέρονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είτε μέσω του background, όπως για παράδειγμα το κατεστραμμένο Τόκιο που αντικατοπτρίζει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων είτε με τη συμπεριφορά των ίδιων των χαρακτήρων.
Η ταινία περιέχει επίσης τεχνικές υιοθετημένες από την Αμερική. Για παράδειγμα, οι φωνές των χαρακτήρων ηχογραφήθηκαν πριν από την ταινία και προστέθηκαν πάνω στις σκηνές όταν αυτές τελείωσαν. Στην Ιαπωνία συνήθως γίνεται το αντίθετο. Το ίδιο έγινε και με τη μουσική, η οποία επίσης ηχογραφήθηκε πολύ πριν αρχίσει η παραγωγή της ταινίας.
Φυσικά, μετά από μια τέτοια μεγάλη επιτυχία, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για ένα live-adaptation. Όμως ένα αριστούργημα όπως το Akira, δύσκολα μεταφέρεται (τουλάχιστον όχι χωρίς υψηλό κόστος) σε live adaptation και η πίεση για όποιον αναλάβει το έργο θα είναι μεγάλη, ώστε να αφήσει ευχαριστημένο το κοινό. Όσες προσπάθειες έγιναν πήγαν χαμένες, όχι μόνο λόγω προβλημάτων με το σενάριο, αλλά και με το κόστος που, τουλάχιστον στην πρώτη εκτίμηση που έγινε στην πρώτη προσπάθεια το 1992 από τη Sony, έφτασε τα 300 εκατομμύρια δολάρια.
Η τελευταία ανάθεση έγινε στον σκηνοθέτη Taika Waititi, ο οποίος δηλώνει φαν της ταινίας από τότε που την είδε όταν ήταν ακόμα δεκατριών. Μάλιστα είχε συμφωνήσει να ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στην ταινία, όμως τα σχέδια δυστυχώς αναβλήθηκαν όταν του ζήτησαν να αναλάβει την ταινία «Thor». Ας ελπίσουμε ότι το αποτέλεσμα θα μας συναρπάσει.
Η επίδραση και η επιρροή του Akira, συνεχίζεται μάλιστα ακόμα και σήμερα. Πολλές σειρές ή και ταινίες, όπως το Stranger Things, το Star Wars, το Matrix, το Kill Bill κάνουν αναφορές στην ταινία ή έχουν επηρεαστεί από αυτήν και βιντεοπαιχνίδια όπως το Cyberpunk 2077 περιέχουν την πασίγνωστη μηχανή του Kaneda. Το στίγμα της άφησε και στη μουσική βιομηχανία, με το βίντεο κλιπ του Kanye West «Stronger» να αναπαριστά σκηνές της ταινίας, καθώς ο τραγουδιστής δηλώνει μεγάλος φαν της. Ακόμα, το βίντεο κλιπ του Michael Jackson και της Janet Jackson «Scream», περιέχει σκηνές από την ταινία.
Ας αναφερθούμε, όμως, σε τρία πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για το Akira. Πρώτον, η ταινία κόστισε 10 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που την καθιστά μία από τις πιο ακριβές παραγωγές anime. Για την παραγωγή της συνεργάστηκαν 7 εταιρείες. Δεύτερον, το 2001 η ταινία επανακυκλοφόρησε με καινούργιο soundtrack και μεταγλώττιση, ανεβάζοντας το κόστος κατά ακόμα ένα εκατομμύριο δολάρια.
Τρίτον, ανέφερα στην πρώτη παράγραφο ότι η ταινία προέβλεψε το μέλλον. Ε λοιπόν, τη χρονολογία 2019, το Νέο-Τόκιο χτίζει το Ολυμπιακό Στάδιο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα στην αρχή της ταινίας, υπάρχει ένα μεγάλο banner, που αναφέρεται στη διεξαγωγή τους σε 147 μέρες, με ένα γκράφιτι κάτω από την πινακίδα που λέει «Ακυρώστε τους». Φτάνουμε λοιπόν 147 μέρες πριν τους Ολυμπιακούς του 2020, όταν ένα μεγάλο trend ξεκίνησε στο διαδίκτυο, με ποστ να αναφέρονται στην ταινία και να ζητούν την ακύρωση των Ολυμπιακών, κάτι που φυσικά συνέβη, καθώς οι Ολυμπιακοί θα πραγματοποιηθούν το 2021, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Το Ολυμπιακό Στάδιο που χτίστηκε, μάλιστα, φρόντισε να κάνει μια αναφορά στο banner από την ταινία.
Tο Akira κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και φράγμα ανάμεσα, στο δυτικό και ανατολικό animation. Κατάφερε να διεισδύσει στη δύση και να στρέψει το ενδιαφέρον στην ανατολή πολύ πριν τα anime γίνουν παγκοσμίως γνωστά. Για την ακρίβεια, το Akira είναι ο λόγος που τα anime τράβηξαν την προσοχή του κόσμου, σε μια εποχή (τη δεκαετία του 1980), όταν και η Ιαπωνία σημείωνε τρομερούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στη βιομηχανία ταινιών/σειρών. Το Akira είναι ο λόγος που βλέπετε σήμερα anime και διαβάζετε manga.
Προκάλεσε ένα σοκ στους θεατές, καθώς αποτελούσε ένα animation για ενήλικες, με πολιτικά και κοινωνικά, ψυχολογικά και ανθρωπιστικά μηνύματα και διέφερε κάθετα σε σχέση με τις δυτικές ταινίες animation που προορίζονταν κυρίως για παιδιά (σκεφτείτε τις ταινίες της Disney). Το σοκ γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι η ταινία θεωρήθηκε αρχικά δύσκολη για προώθηση, λόγω της βίας και της καταστροφής που περιείχε. Κι όμως, το Akira τα κατάφερε, φορώντας τα γυαλιά σε πολλούς animators στη Δύση και στον υπόλοιπο κόσμο.
Είναι μια ταινία που σίγουρα αξίζει να δείτε και θα ανεβάσει τα στάνταρ σας.
Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Akira_(1988_film
The Impact of Akira: The Film that Changed Everything
https://geektyrant.com/news/10-fun-facts-about-akira
https://www.cbr.com/akira-facts-nobody-knows/
0 Comments