Όπως όλες οι χώρες του κόσμου, έτσι και η Ιαπωνία έχει τα δικά της κοινωνικά προβλήματα. Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν, είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται Hikikomori. Ο όρος αναφέρεται τόσο στο φαινόμενο όσο και στα ίδια τα άτομα. Είναι η κατάσταση που βιώνουν πολλοί νέοι Ιάπωνες, κυρίως αγόρια, τα τελευταία χρόνια, κατά την οποία επιλέγουν να απομονωθούν τελείως από την κοινωνία, κλειδωμένοι στο δωμάτιό τους για μήνες (συγκεκριμένα κάποιος χαρακτηρίζεται ως Hikikomori αν παραμείνει μέσα στο σπίτι του για παραπάνω από 6 μήνες) και σταδιακά για χρόνια ολόκληρα. Τα άτομα αυτά βγαίνουν έξω σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, κυρίως για να πάνε στο κοντινότερο μαγαζί για να αγοράσουν φαγητό.

Ο λόγος που έκανα αυτόν τον πρόλογο δεν είναι για να αναλύσω αυτό το φαινόμενο, αλλά για τον χρησιμοποιήσω σα βάση για ένα anime, που όπως φαίνεται και από τον τίτλο ονομάζεται Welcome to the N.H.K., το οποίο βασίζεται σε αυτή τη ζωή που επιλέγουν όλο και περισσότεροι νέοι και για το οποίο είμαι ακόμα διχασμένη για την κατάταξη του ως anime, αλλά και σε σχέση με τα υπόλοιπα anime που έχω δει έως τώρα.

Το Welcome to the N.H.K. είναι βασισμένο τόσο στο ομότιτλο 8 τόμων manga, δημιουργημένο από τον Tatsuhiko Takimoto, αλλά και από τον Kendi Oiwa, αλλά και στην πρωτότυπη πηγή, στο ομότιτλό βιβλίο, επίσης δημιουργία του Tatsuhiko. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα τρία. Το anime αποτελείται από 24 επεισόδια.

Πηγή: www.ebay.com

Η υπόθεση της σειράς είναι σχετικά απλή. Ο Sato, ο πρωταγωνιστής, ετών 22, ζει στο Τόκιο και τα τελευταία 4 χρόνια είναι hikikomori ή NEET (Not in Education Employment or Training). Έχει παρατήσει τη σχολή του και δεν έχει δουλειά. Τον περισσότερο καιρό του τον περνάει στον υπολογιστή ή στο κρεβάτι του, συνήθως δημιουργώντας θεωρίες συνωμοσίας για τον κόσμο και νευριάζει με τη δυνατή μουσική του διπλανού διαμερίσματος. Είναι πεπεισμένος πως μια μυστική ιαπωνική οργάνωση, ονόματι «Nihon Hikikomori Kyokai» ή για συντομία N.H.K., έχει στόχο να τον κρατήσει ως hikikomori για πάντα και αποδίδει ότι κακό συνέβη ή συμβαίνει στη ζωή του σε αυτήν. Στην Ιαπωνία, η συντομογραφία αυτή αναφέρεται στην κρατική ιαπωνική εταιρεία αναμετάδοσης («Nihon Hoso Kyokai»).

Κάποια στιγμή και μέσα από μια αναπάντεχη συνάντηση με μια κοπέλα ονόματι Misaki Nakahara, ο Sato θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια κατάσταση που άλλες φορές θα τον ωθεί να ξεφύγει από τη ζωή ενός hikikomori, ενώ άλλες θα νιώθει πως η ζωή αυτή είναι η καλύτερη λύση σε όλα του τα προβλήματα. Θα τα καταφέρει άραγε να ξεφύγει; Και πώς θα είναι ο κόσμος τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει;

Παρ’ όλο που το Welcome to the N.H.K. πραγματεύεται ένα πολύ σοβαρό θέμα, τόσο στην αρχή όσο και κατά τη διάρκεια του anime, πολλές σκηνές σατηρίζουν το φαινόμενο. Και δεν σατιρίζουν μόνο αυτό, αλλά και την Otaku κουλτούρα (Otaku ονομάζονται οι φαν των anime σε υπερβολικά μεγάλοι φαν των βιντεοπαιχνιδιών, manga και anime). Νομίζω πως αυτό το anime είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντι-anime, αφού σε πάρα πολλές σκηνές κυριολεκτικά αυτοσαρκάζεται, κάτι που βρίσκω αρκετά έξυπνο.

Θεωρώ πως με αυτήν η εξιστόρηση η σειρά περνάει τα μηνύματά της και ταυτόχρονα ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και σε προετοιμάζει για τις πραγματικά «σοβαρές» σκηνές. Και πιστέψτε με, θα περάσετε αρκετές φορές από τη μία πλευρά στην άλλη. Ξεκινώντας τη σειρά, περίμενα κάτι αρκετά δραματικό και περισσότερο σοβαρό, σε σημείο που να απορώ με το νόημα του να συνεχίσω να βλέπω τη σειρά. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω μάλιστα πως η κωμωδία του anime είναι αρκετά echi θα έλεγα και αυτό μπορεί να απωθήσει κάποιους από το να τη συνεχίσουν.

Πηγή: www.quora.com

Όμως όταν έρχεται η ώρα να περάσεις στην άλλη πλευρά, οι καταστάσεις γίνονται όντως αρκετά δραματικές και η σειρά καταφέρνει να σου δημιουργήσει τα κατάλληλα συναισθήματα. Μπορείς εύκολα να έρθεις στη θέση των χαρακτήρων και να νιώσεις συμπόνια για αυτούς και ακόμα, μπορείς να δεις την απελπισία, τον φόβο την κατάθλιψη ή και την αηδία που νιώθουν μέσα τους. Η σειρά σου δείχνει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τα άτομα που έχουν κλειστεί τόσο πολύ στον εαυτό τους να βγουν και πάλι έξω στην κοινωνία και αναζητά βαθιά τα αίτια του προβλήματος που τις περισσότερες φορές προέρχονται από την ίδια την κοινωνία.

Κάτι που δε μου άρεσε στη σειρά θα έλεγα πως είναι η επανάληψη. Θεωρώ πως κάποιες κρίσιμες σκηνές της σειράς θα έπρεπε να παιχτούν μία φορά και προς το τέλος, έτσι ώστε το σοκ να είναι μεγαλύτερο για το θεατή. Αντίθετα, η επανάληψη στο μοτίβο αυτό των συγκεκριμένων σκηνών έκανε τη σειρά προβλέψιμη και λίγο βαρετή.

Όσον αφορά το animation και τη μουσική της σειράς, δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα κάτι αξιοσημείωτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ταυτόχρονα καλό. Ο σχεδιασμός είναι ο τυπικός σχεδιασμός των anime, ενώ η μουσική ταιριάζει αρκετά καλά με την ατμόσφαιρα, χωρίς να υπερκαλύπτει τις σκηνές.

Πιστεύω πως το Welcome to the N.H.K. είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον anime, κυρίως για το περιεχόμενο και τη θεματολογία του. Πραγματεύεται ζητήματα όπως η μοναξιά, η αποξένωση, οικογενειακά, κοινωνικά και άλλα ψυχολογικής φύσεως προβλήματα, όπως το κοινωνικό άγχος που μαστίζει τον κόσμο μας τα τελευταία χρόνια και, σε ακραίες περιπτώσεις, την αγοραφοβία. Ούτως ή άλλως η σειρά πήρε αρκετά καλές κριτικές.

Είναι σίγουρο πως θα την ευχαριστηθείτε.


Πηγές:  https://en.wikipedia.org/wiki/Welcome_to_the_N.H.K 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.