«Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου». Με αυτή την έκφραση συνήθως κλείνουμε μία συζήτηση που έχει να κάνει με τον ψυχολογικό κόσμο του ανθρώπου. Κανείς δε γνωρίζει απόλυτα γιατί ο άνθρωπος λειτουργεί και συμπεριφέρεται με τον τρόπο που το κάνει και, ακόμα πιο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι τι προκαλεί τις διάφορες ψυχικές ασθένειες. Για τον γιατρό Ichirou Irabu, όμως, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το μόνο που (φαίνεται) να επιθυμεί, είναι να γιατρεύει τους ασθενείς του και αυτή είναι ουσιαστικά και η πλοκή του «Kuuchuu Buranko (空中ブランコ)».

Tο anime αποτελείται από 11 επεισόδια και κυκλοφόρησε στην ιαπωνική τηλεόραση για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009. Δημιουργήθηκε από την Toei Animations και συγκεκριμένα από τον Kenji Nakamura και τον Manabu Ishikawa. Το anime είναι ουσιαστικά μια μεταφορά του έργου του Hideo Okuda, ο οποίος έγραφε μικρές ιστορίες για λογοτεχνικά περιοδικά με πρωταγωνιστή τον ψυχίατρο Ichirou Irabu.

Η πλοκή εξελίσσεται λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στο Τόκιο. Εκεί, διάφοροι άνθρωποι, οι οποίοι φαίνεται πως περνούν μία κρίση από τα διάφορα προβλήματα στη ζωή τους, αποφασίζουν να επισκεφτούν τον ψυχίατρο Irabu, είτε αφού τον βρήκαν μόνοι τους είτε μετά από σύσταση. Το ιατρείο του ψυχίατρου, όμως, δεν είναι σαν τα υπόλοιπα ιατρεία του νοσοκομείου. Γεμάτο χρώματα, με δύο καρέκλες και έναν καναπέ (στον οποίο συνήθως ξαπλώνει η ελκυστική νοσοκόμα του), φαίνεται σα να πάτησε κανείς το πόδι του μέσα σε έναν ψυχεδελικό κόσμο. Ακόμα και ο ψυχίατρος Irabu δε μοιάζει σαν τους υπόλοιπους γιατρούς. Φυσικά, φοράει άσπρη ποδιά, όμως εκτός από την, σε σημείο φετιχισμού, μανία του, έχει τρία πρόσωπα, ένα σαν παιδί, ένα σαν ενήλικα και ένα…σαν αρκούδο.

Η διάγνωσή του γίνεται σχετικά σύντομα και οι θεραπείες που προτείνει είναι εντελώς ανορθόδοξες. Αν πάλι σας ανησυχούν οι ιατρικοί όροι, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να τους καταλάβετε, καθώς εξηγούνται αναλυτικά από έναν αληθινό γιατρό. Γενικά, η δομή των επεισοδίων είναι η ίδια. Κάθε φορά έχουμε και έναν νέο πελάτη, στον οποίο γίνεται διάγνωση, δίνεται θεραπεία και έχουμε ένα αποτέλεσμα, οπότε και φαίνεται ότι το κάθε επεισόδιο είναι ανεξάρτητο. Πόσο ανεξάρτητα είναι όμως; Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε.

Τι κάνει, ωστόσο, τόσο ξεχωριστό αυτό το anime; Θα ξεκινήσω καταρχάς, με το γεγονός ότι η σειρά έχει επιλέξει να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με τις ψυχικές ασθένειες. Το θέμα της σειράς είναι οι διάφορες ψυχικές ασθένειες που βιώνουν πολλοί άνθρωποι λόγω της πιεστικής ζωής τους ή, ακόμα χειρότερα, τις ασθένειες που υποβόσκουν στο μυαλό και στην ψυχή των ανθρώπων περιμένοντας να ξεχειλίσει το ποτήρι για να εμφανιστούν. Όλα κινούνται γύρω από τους ασθενείς και το πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους.

Κατά δεύτερον, το animation της σειράς είναι κατά τη γνώμη μου πραγματικά απίθανο. Πρόκειται για μία μίξη κλασσικού animation και ζωντανών ανθρώπων. Συγκεκριμένα, η νοσοκόμα Mayumi εμφανίζεται είτε ως animation είτε ως αληθινός άνθρωπος. Επίσης, διαφέρει από τα συνηθισμένα anime στο σχεδιασμό μερικών εκφράσεων των χαρακτήρων που μοιάζουν να είναι αληθινές. Αυτή η μίξη δεν είναι συνηθισμένη και δίνει μια ιδιαιτερότητα στη σειρά, καθώς και κάτι διαφορετικό για τα μάτια του θεατή. Σίγουρα δεν αρέσει σε όλους, αξίζει, όμως, μια ευκαιρία. Πιστεύω πως θα σας συναρπάσει.

Το «Kuuchuu Buranko» απέσπασε το βραβείο Pulcinella στο διεθνές φεστιβάλ animation στην Ιταλία στην κατηγορία των εφήβων, δηλαδή μεταξύ 14 και 17 ετών. Το «Kuuchu Buranko» έχει επίσης μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη, με τον τίτλο «In The Pool», αναλύοντας τρεις μόνο από τις ιστορίες του βιβλίου του Okuda. Ακόμη, έχει μεταφερθεί και σε σειρά στην τηλεόραση, καθώς και στη θεατρική σκηνή, με τον τίτλο «Kuuchuu Buranko», κάνοντας, μάλιστα, 21 παραστάσεις στο Τόκιο και περιοδείες σε άλλα μέρη.

Η σειρά φαίνεται να έχει κερδίσει ένα αρκετά μεγάλο κοινό, παραμένει όμως ένα «κρυμμένο» anime. Όμως, γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Μέσα από τις ιστορίες και τους συμβολισμούς του, το anime δίνει ένα αρκετά καλό xαστούκι στην κοινωνία, κατά πρώτον στην ιαπωνική και κατά δεύτερον σε όλες τις υπόλοιπες τους, για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στις μέρες μας, όσον αφορά τις ψυχικές ασθένειες, και για το πόση σημασία πρέπει να δώσουμε σε αυτές, αλλά και στα αρχικά ακόμα σημάδια που μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι καταστροφικό. Σας το προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα.


Πηγές: https://myanimelist.net/anime/6774/Kuuchuu_Buranko
https://en.wikipedia.org/wiki/Psychiatrist_Irabu_series


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.