Ένα βράδυ και ψάχνωντας να βρω κάτι καλό για να δω με έναν φίλο, πέσαμε πάνω σε μια ταινία με τίτλο «Milennium Actress». Καθώς δεν είμαι και μεγάλη σινεφίλ, βλέποντας ότι η ταινία διαρκεί μόνο 1 ώρα και 27 λεπτά, αποφάσισα με δημοκρατικές διαδικασίες να τη δούμε. Και ευτυχώς που το κάναμε.


Το «Milennium Actress» (千年女優) είναι δημιουργία του σκηνοθέτη Satoshi Kon, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τη δημιουγία μιας άλλης πασίγνωσης και εξαιρετικής ταινίας, το «Perfect Blue» σε συνεργασία με το στούντιο Madhouse. Η ταινία επενδύθηκε μουσικά από τον Susumu Hirasawa. Υπεύθυνος σεναρίου ήταν ο Sadayuki Murai. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2001 και αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μια από τις τελευταίες ταινίες που ζωγράφισαν με το χέρι τα καρέ, καθώς οι περισσότερες παραγωγές είχαν ήδη υιοθετήσει μέχρι τότε τον ψηφιακό τρόπο.


Πλοκή

Το γνωστό και διάσημο στούντιο Ginei πρόκειται να κλείσει λόγω πτώχευσης. Λόγω αυτού, ένας δημοσιογράφος, ο Genya Tachibana μαζί με τον κάμερα μαν του, Kyoji Ida, επισκέπτονται το σπίτι όπου σχεδόν κρύβεται, πλεόν, η γνωστή ηθοποιός Chiyoko Fujiwara. Θέλουν να της πάρουν συνέντευξη και να μάθουν για την προσωπική της ζωή, καθώς και για το πώς ξεκίνησε η σχέση της με το στούντιο Ginea, αφού ήταν μία από της διασημότερες ηθοποιούς που συνεργαζόταν με αυτό.

Εκτός από τη συνέντευξη όμως, ο δημοσιογράφος Genya θέλει να επιστρέψει πίσω στην ηθοποιό ένα κολιέ-κλειδί, το οποίο πιστεύει ότι έχασε κάποια στιγμή στο στούντιο. Το κλειδί αυτό θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει η εξιστόρηση της Chiyoko.

Αυτό που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος αυτής της εξιστόρησης. Αντί για μια συνηθισμένη παράθεση των γεγονότων με κάποια flashback ή με ολόκληρη μεταφορά του χρόνου στο παρελθόν, υπάρχει μια μίξη μεταξύ του παρελθόντος, του μέλλοντος, του φανταστικού και της πραγματικότητας. Ο δημοσιογράφος με τον κάμερα μαν φαίνεται να συμμετέχουν στην εξιστόρηση παίρνοντας διάφορους ρόλους, ενώ η αλλαγή μεταξύ των γεγονότων της ζωής της Chiyoko και των ταινιών στις οποίες πήρε μέρος δεν είναι πάντα ξεκάθαρες. Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής δε βλέπει παθητικά την ταινία παρακολουθώντας τα γεγονότα να εξελίσσονται απλά μπροστά του, αλλά συνεχώς προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, σε ποια εποχή βρισκόμαστε και πώς αυτή η σκηνή συνδέεται με τις προηγούμενες, όπως και σε τι μπορεί να οδηγήσει. Το γεγονός πως η ταινία διαρκεί τόσο λίγο νομίζω ότι ήταν ένα μεγάλο plus, καθώς αυτό «αναγκάζει» την εξιστόρηση να προχωρά γρηγορότερα και έτσι όλη η αγωνία σε συνδυασμό με το ίσως αναμενόμενο, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτικό τέλος διατηρεί συνεχώς την περιέργεια.

Εκτός όμως από όλα αυτά, ο θεατής έχει επίσης την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να «περάσει» μέσα από τα διάφορα στάδια-εποχές του ιαπωνικού κινηματογράφου, από τον ασπρόμαυρο μέχρι και σήμερα, καθώς η Chiyoko είναι γεννημένη το 1923, οπότε και η αφήγησή της ξεκινά από αρκετά νωρίς. Ταινίες με Σάμουραι, με πριγκίπισσες, με θέμα τον έρωτα, με στοιχεία φανταστικού παίζονται μπροστά του κι όμως, φαίνεται πως έχουν κάτι κοινό. Αυτό φυσικά θα το αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας.


Αποδοχή

Το «Milennium Actress» είχε πολύ θετική αποδοχή από το κοινό, με πολλούς διάσημους κριτικούς να το κατατάσσουν αρκετά ψηλά στην κατηγορία του. Η ταινία μεταφέρθηκε μάλιστα και στο θεατρικό σανίδι. Κέρδισε επίσης και πολλά βραβεία, όπως το Grand Prize, σε ισοπαλία μάλιστα με το γνωστό σε όλους Spirited Away, καθώς και ένα βραβείο στην κατηγορία Best Animation. Ακολούθησαν και άλλα αξιόλογα βραβεία, όπως το Ofuji Noburo Award και το Orient Express Award.


Πιστεύω ότι το «Milennium Actress» είναι μια πάρα πολύ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα ταινία. Μέσα σε τόσο λίγο χρόνο ο θεατής καταφέρνει να «μπει» μέσα στην πλοκή, να γνωρίσει τους χαρακτήρες και να διασκεδάσει. Θα γελάσει, καθώς παρότι δράμα προσφέρει αρκετές κωμικές σκηνές, θα λυπηθεί, θα αγωνιάσει και το σίγουρο είναι πως θα το ευχαριστηθεί.

Σας την συστήνω ανεπιφύλαχτα!

Μπορείτε επίσης να δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:


Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Actress


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.