Είναι πολλές οι φορές που καθώς βλέπεις βίντεο στο Youtube, εκεί, πάνω στη γωνία, υπάρχει ένα προτεινόμενο βίντεο που απλά θέλει να μείνει εκεί μέχρι να βαρεθείς να το βλέπεις και να το κλικάρεις. Δεν μπορώ να πω, τις περισσότερες φορές μου βγήκε σε καλό, καθώς βρήκα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Έτσι κάπως ήρθα και σε επαφή με το παραπάνω manga. Το βίντεο είχε τίτλο «The manga that taught me how to live» και ουσιαστικά ήταν ένα είδος review για το manga «Great Teacher Onizuka». Στην αρχή ο τίτλος μου φάνηκε λίγο υπερβολικός, σαν clickbait. Παρόλα αυτά και αφού το είδα (σας συστήνω να δείτε το βίντεο δεν υπάρχουν σπόιλ), αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στο manga.


Το «Great Teacher Onizuka» (グレート・ティーチャー・オニヅカ) ή για συντομία GTO, είναι σχεδιασμένο από τον Tooru Fujisawa. Το manga αρχικά εμφανιζόταν στο περιοδικό Weekly Shonen Magazine την περίοδο από το 1997 μέχρι και το 2002. Αργότερα, όμως, κυκλοφόρησε και ξεχωριστά, ενωμένο πλέον σε 25 ενότητες.


Πλοκή

Η πλοκή του αν και φαίνεται αρκετά αστεία, καταφέρνει να εξελιχθεί και, εκτός από το να ψυχαγωγήσει, πολλές φορές διδάσκει. Ο πρωταγωνιστής μας, ο Eikichi Onizuka, είναι μόνο 22 ετών, όμως φαίνεται πως δεν έχει και πολλές ελπίδες να βρει κάποια δουλειά. Πρώην αρχηγός μιας γνωστής συμμορίας Bosozoku (εάν θέλετε να μάθετε τι είναι οι συμμορίες Bosozoku μπορείτε να πατήσετε εδώ) και απόφοιτος ενός χαμηλού κύρους πανεπιστημίου, η εύρεση εργασίας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα και ο κολλητός του έχει ξεκινήσει να εργάζεται σε ένα συνεργείο. Όμως ο Onizuka δεν είναι για τέτοια. Τον ενδιαφέρει να μπορεί να κάνει κάτι που θα τον αναδείξει, κάτι μέσα από το οποίο θα μπορέσει να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του, να αποδείξει σε όλους πως δεν είναι απλά ένα παιδαρέλι από κακές παρέες, να βρει μια εργασία μέσα από την οποία θα…μπορεί να κρυφοκοιτάει νεαρές κοπέλες για να βλέπει τα εσώρουχα τους και εάν, λέω αν, καμία από αυτές ενδιαφερθεί περισσότερο, να αποκτήσει και την πρώτη του σχέση. Γι’ αυτό και αποφασίζει να γίνει καθηγητής.

Η ιστορία μας λοιπόν ξεκινά με τις προσπάθειες του Onizuka να προσληφθεί σε κάποιο σχολείο και αφού το καταφέρνει, αρχίζουν σιγά-σιγά να αναδύονται όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ως καθηγητής. Και ποιο είναι το πιο συνηθισμένο εμπόδιο για έναν καθηγητή (εκτός από τους υπόλοιπους καθηγητές που στην περίπτωση του Onizuka δε φαίνεται να είναι και πολύ με το μέρος του); Καλά το μαντέψατε. Μια ολόκληρη τάξη την οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να καταφέρει να «δαμάσει». Μια τάξη που κανένας άλλος δάσκαλος δεν κατάφερε ποτέ να διδάξει και μάλιστα μια τάξη που επιδιώκει να σπρώχνει στα όρια τους καθηγητές της. Θα καταφέρει άραγε ο Onizuka με τον ιδιάιτερο χαρακτήρα του και τις αλλοπρόσαλες μεθόδους του να αποκτήσει μια καλή σχέση με τους μαθητές; Θα πρέπει να διαβάσετε το manga για να το μάθετε. Το κόμικ αποτελεί ουσιαστικά και τη συνέχεια δύο προηγούμενων έργων του Fujisawa, το «Shonen Junai Company» και το «Bad Company», τα οποία μας πληροφορούν για τη ζωή του Onikzuka πριν γίνει καθηγητής.


Ο Fujisawa κατάφερε να δημιουργήσει κάτι πολύ ξεχωριστό με το συγκεκριμένο manga. Εκτός απο το γεγονός ότι η ιστορία και το πως εξελίσσεται μέσα από τα σχέδιά του είναι πολύ ιδιαίτερη, και οι ήρωες είναι επίσης ξεχωριστοί και καταλαμβάνουν ο καθένας ένα αρκετά ίσο κομμάτι στο manga έτσι ώστε ο αναγνώστης να τους γνωρίσει και να μπορέσει να ταυτιστεί, ίσως, μαζί τους και να δει την ανάπτυξη τους ως χαρακτήρες. Παρόλο που ο Onizuka είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, η σειρά δεν ασχολείται μόνο με αυτόν, αλλά προσπαθεί πρώτα και κύρια να μας φέρει σε επαφή με τους μαθητές/καθηγητές και τα δικά τους προβλήματα, τα οποία δικαιολογούν ως ένα σημείο τις πράξεις τους και τον τρόπο συμπεριφοράς τους. Και σε εκείνο το σημείο είναι που ο Onizuka, με τον «αναρχικό» και διαφορετικό τρόπο σκέψης του, θα προσπαθήσει να καθοδηγήσει τους μαθητές του και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Και μέσα από όλα αυτά, ίσως καταφέρει να τους κερδίσει και ως φίλους, όχι μόνο ως μαθητές. Ας μην ξεχνάμε πως σε σχέση με τους περισσότερους καθηγητές του σχολείου στο οποίο εργάζεται, ο Onizuka είναι μόλις 22 χρονών, αρκετά νεότερος, δηλαδή, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε αρκετά σχολεία στην πραγματικότητα.

Γενικότερα διαβάζοντας κάποιος το «Great Teacher Onizuka» θα βιώσει αρκετά συναισθήματα: έκπληξη, συγκίνηση, φόβο ίσως, θα γελάσει, καθώς το κόμικ προσφέρει αρκετές κωμικές σκηνές και σίγουρα θα ταυτηστεί με κάποια από τις καταστάσεις ή τους χαρακτήρες της σειράς. Το manga κάνει πολύ καλή δουλειά, επίσης, στο να φέρει στην επιφάνεια και να ξυπνήσει το κοινό σχετικά με θέματα όπως η εφηβεία, η μοναξιά, ο σχολικός εκφοβισμός, η κατάθλιψη, η αυτοκτονία και, φυσικά, το ρόλο του σχολείου όπως είναι και όπως θα έπρεπε ίσως να είναι. Και όλα αυτά μέσα από τα φανταστικά και όμορφα σχέδια του Fujisawa.

Το manga αργότερα μεταφέρθηκε και στην οθόνη, σε ένα anime 43ων επισοδείων το οποίο, προσωπικά, δε βρήκα το ίδιο ωραίο. Η σειρά, παρόλο που μένει πιστή στο manga, δίνει ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία από αυτό. Μάλλον ισχύει και εδώ ο γνωστός κανόνας «Το manga/βιβλίο είναι καλύτερο από τη σειρά/ταινία». Ή μάλλον επέσα εγώ, ξανά, στον κανόνα.

Το «Great Teacher Onizuka» αξίζει σίγουρα μία ανάγνωση. Δε θα βαρεθείς στιγμή να το διαβάζεις και στο τέλος θα έχεις αρκετά τροφή για σκέψη. Και για να κλείσω το άρθρο κάνοντας πάλι αναφορά στο αρχικό βίντεο του Youtube, πιστεύω πως, όντως, το manga αυτό μπορεί να σου διδάξει πως να ζεις. Ή έστω να δώσει στους καθηγητές ιδέες για να κάνουν πιο ενδιαφέρον το μάθημά τους. Ή και τα δύο. Επιλέγετε ανάλογα.


Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Teacher_Onizuka


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.