Το Halloween έφτασε και όλοι ξέρουμε πως αποτελεί μαζί με τις Απόκριες τη μεγαλύτερη και πιο ενθουσιώδη γιορτή για τους φαν και τους καλλιτέχνες cosplay. Η εποχή που μπορούν να κατασκευάσουν και να αναδείξουν τα κοστούμια τους χωρίς σχόλια από τρίτους, αλλά αντιθέτως με πλήρη ελευθερία και έναν εξτρά θαμασμό ακόμα και από μη φαν των anime/manga/βιντεοπαιχνιδιών.

Αρχικά, να αναφέρουμε πως το Halloween είνα η μέρα που οι νεκροί και όσοι έχουν φύγει από αυτόν τον κόσμο μας επισκέπτονται ξανά. Όμως στην Ιαπωνία, εκτός από τα εκατοντάδες φεστιβάλ και τις γιορτές προς τιμήν των πνευμάτων και των νεκρών, μια διοργάνωση ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Είναι η μεγαλύτερη και διασημότερη (όχι μόνο στην Ιαπωνία) παρέλαση Halloween που ίσως υπάρχει. Είναι το Kawasaki Halloween Parade.


Πριν αναφερθούμε στο ίδιο το φεστιβάλ, όμως, ας μιλήσουμε πρώτα για το «φαινόμενο Halloween» στην Ιαπωνία. Όπως και με τα Χριστούγεννα, το Halloween ήρθε στην Ιαπωνία από έξω και υιοθετήθηκε από τους Ιάπωνες με μεγάλη επιτυχία.

Το Halloween έφτασε στη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου μέσα από τα θεματικά πάρκα. Συγκεκριμένα η Disneyland που άνοιξε στο Τόκιο το 1983, έφερε διάφορες διοργανώσεις για τον εορτασμό του Halloween, όπως αυτή του «Disney Happy Halloween» το 1997 και αργότερα τα Universal Studios Japan με το δικό τους θεματικό πάρκο και τα διάσημα και τρομακτικά του event. Φυσικά, όλα αυτά συνδυασμένα με την αγάπη για το cosplay, απογείωσαν τη γιορτή στην Ιαπωνία, η οποία έφτασε να γιορτάζεται σχεδόν από τον Σεπτέμβριο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για το Halloween στην Ιαπωνία είναι το γεγονός πως, ενώ το «φάρσα ή κέρασμα» δεν κατάφερε να περάσει μέσα στην κουλτούρα της γιορτής μαζί με την ίδια τη γιορτή, διοργανώνονται αντί αυτού αρκετά πάρτι σε σχολεία και παρελάσεις όπως το Kawasaki Halloween Parade και μάλιστα η μαφία της Ιαπωνίας, η γνωστή σε όλους Yakuza, διοργανώνει και αυτή πάρτι, στο οποίο προσκαλεί τα παιδιά για να τους κεράσει γλυκά.

Πηγή: www.forbes.com

Τo Kawasaki Halloween Parade αποτελεί ουσιαστικά τη μεγαλύτερη παρέλαση κοστουμιών. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο μαζεύονται στην Ιαπωνία είτε για να το παρακολοθήσουν είτε για να συμμετέχουν. Οι συμμετέχοντες μπορεί να ξεπεράσουν τους 2000 ενώ το κοινό τα 120.000 άτομα.

Για να συμμετέχει κάποιος στην παρέλαση πρέπει να πληρώσει ένα μικρό ποσό, γύρω στα 8 ευρώ το άτομο. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι 16 ετών και πάνω και, φυσικά, να φοράει κάποια στολή. Η διαδρομή που ακολουθεί η παρέλαση ξεκινά από τον σταθμό τρένων του Kawasaki. Εκτός από τη βασική παρέλαση, διοργανώνεται επίσης και ένα afterparty με DJ, στο οποίο όμως πρέπει κανείς να είναι 20 ετών και πάνω για να γίνει δεκτός.

Εκτός όμως από όλα αυτά, δε θα μπορούσε να λείπει και κάποιος διαγωνισμός που να «ανεβάζει» το κίνητρο των συμμετεχόντων έτσι ώστε να δημιουργήσουν αυτά τα εξωπραγματικά κοστούμια. Στο διαγωνισμό οι κριτές επιλέγουν την καλύτερη στολή και ο νικητής κερδίζει μέχρι και 4.000 ευρώ περίπου. Φυσικά υπάρχουν βραβεία και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.


Πλέον το Halloween έχει εδραιωθεί ως γιορτή στην Ιαπωνία και γιορτάζεται πολύ έντονα και πολύ «άγρια». Το πάρτι δε σταματά και πολλές φορές οδηγεί και σε ζημιές και σκουπίδια στους δρόμους, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Γι’ αυτό πολλοί Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι δε χρειάζονται τη γιορτή του Halloween στη χώρα τους και άλλοι μάλιστα δείχνουν μια εχθρότητα προς τους ξένους που έρχονται για να γιορτάσουν στην Ιαπωνία. Όμως με μια βιομηχανία που αποφέρει εκατομμύρια στο κράτος, προωθεί τον τουρισμό και «ταΐζει» την αγάπη των Ιαπώνων για τέτοιου είδους διοργανώσεις, η κατάργηση του Halloween φαίνεται πολύ απίθανη περίπτωση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το 2018:

Πηγή: www.youtube.com

Πηγές: https://tokyocheapo.com/events/kawasaki-halloween-parade/  
https://voyapon.com/kawasaki-halloween-parade-2019/  
https://el.globalvoices.org/2016/10/36544  

 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.