Με την καινούργια εποχή της Ιαπωνίας, την εποχή Reiwa, η αυτοκρατορική οικογένεια αρχίζει να βιώνει αλλαγές στη δομή που είχε μέχρι τώρα και συγκεκριμένα αρχίζει να συρρικώνεται δραματικά. Από την άλλη, πριν λίγες ημέρες, η είδηση ότι η πριγκίπισσα Mako εγκαταλείπει το παλάτι, έβαλε νέες σκέψεις στο μυαλό όλων σχετικά με το πως θα επηρεαστεί η οικογένεια από το γεγονός αυτό.


Η πριγκίπισσα Mako Komuro (小室 眞子) είναι η ανιψιά του αυτοκράτορα Naruhito. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κόρη του πρίγκιπα Fumihito και της πριγκίπισσας Kiko. Γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1991 στο Τόκιο. Το βιογραφικό της χαρακτηρίζεται από αρκετές σπουδές σε διάφορα πανεπιστήμια στο Τόκιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της το 2012 ήταν που γνώρισε και τον πλέον σύζηγό της Kei Komuro, ενώ το 2017 έγινε και επίσημα ο αρραβώνας τους.

Ο γάμος τους δεν αργούσε να πραγματοποιηθεί, όμως ένα αρνητικό γεγονός οδήγησε στην αναβολή του για 3 περίπου χρόνια. Αρχικά, είχε οριστεί ως μήνας του γάμου τους ο Νοέμβριος του 2018. Όμως ένα σκάνδαλο σχετικά με τη μητέρα του Kei, έφερε αναστάτωση στην αυτοκρατορική οικογένεια και όχι μόνο, σχετικά με το αν το ζευγάρι είναι κατάλληλο να είναι μαζί. Συγκεκριμένα η μητέρα του είχε δανειστεί από τον πρώην αρραβωνιαστικό της περίπου 4 εκατομμύρια Γιεν (δηλαδή περίπου 30.300 ευρώ), τα οποία και χρησιμοποιήσε, μεταξύ άλλων, για τις σπουδές του Kei. Φαίνεται, όμως, ότι είχε δυσκολίες στην αποπληρωμή του δανείου. Όλη αυτή η κατάσταση τράβηξε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν άφησαν σε ησυχία το ζευγάρι για πολύ καιρό. Αργότερα ο Kei έβγαλε μια πολυσέλιδη ανακοίνωση αναφέροντας πως η μητέρα του πίστευε πως τα χρήματα ήταν δώρο και όχι δανεισμός και πως θα τα πλήρωνε ευχαρίστως. Κάπως έτσι λοιπόν, λύθηκε αυτή η «παρεξήγηση».

Φαίνεται όμως, πως μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, καθώς και ο Τύπος και ο ίδιος ο λαός της Ιαπωνίας ήταν διχασμένοι σχετικά με το γάμο της Mako, κυρίως λόγω του γεγονότος πως ο Kei προερχόταν από μια κοινή θνητή οικογένεια.. Το ζευγάρι έλαβε σκληρή και αρνητική κριτική από πολλούς και σε συνδυασμό με το σκάνδαλο του Kei, καθώς και άλλα μικρότερα σκάνδαλα σχετικά με αφαλιστικές απάτες, bullying κ.α. που ήρθαν στην επιφάνεια με σκοπό να αμαυρώσουν την εικόνα του, οδήγησε σε ψυχολογική αναστάτωση της Mako, η οποία διαγνώστηκε με διαταραχή τραυματικού και μετατραυματικού στρες, η οποία ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια, όπως υποστήριξαν οι γιατροί, όμως επιδεινώθηκε αισθητά εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων και της προσοχής που τράβηξε. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν πτόησε το ζευγάρι που όρισε ως οριστική ημερομηνία γάμου του την 26η Οκτωβρίου, τρεις μέρες μετά τα τριακοστά γενέθλιά της Mako.

Πηγή: www.bbc.com

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτός ο γάμος για την όχι πριγκίπισσα, αλλά κυρία, πλέον, Mako; Αρχικά σημαίνει πως θα πρέπει να φύγει από το παλάτι και να αφήσει πίσω τον τίτλο της, όπως και έκαναν πολλές γυναίκες πριν από αυτήν όταν παντρεύτηκαν έναν κοινό θνητό. Κανονικά, με την αποχώρησή της από το παλάτι, η Mako θα λάμβανε ως δώρο από την κυβέρνηση περίπου 140-150 εκατομμύρια Γιεν (περίπου 1.3 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία όμως δε δέχτηκε, για να «καθαρίσει» το όνομα της, το όνομα του Kei και γενικότερα τον γάμο τους. Ο γάμος τους, επίσης, θα είναι ο πρώτος που έγινε με μια απλή τελετή, ουσιαστικά με έναν πολιτικό γάμο, και όχι με τη συνηθισμένη αυτοκρατορική τελετή.

Μετά το γάμο τους, το ζευγάρι θα παραμείνει στο σπίτι τους στη Shibuya του Τόκιο και όχι στο παλάτι, καθώς απαγορεύεται πλέον στη Mako να μένει με τους γονείς της και μέχρι να βγουν τα απαραίτητα χαρτιά, ώστε να μπορέσουν να μετακομήσουν στη Νέα Υόρκη, όπου βρήκε δουλειά ο Kei, ως δικηγόρος σε μία δικηγορική εταιρεία.


Φυσικά, δε θα επηρεαστεί μόνο η Mako από το γεγονός αυτό, αλλά και η αυτοκρατορική οικογένεια. Όπως ανέφερα και στην αρχή, τα μέλη της αρχίζουν να συρρικνώνονται δραματικά, από το 1947, όταν και η Ιαπωνία άλλαξε το καθεστώς της σε συνταγματική μοναρχία. Ο αυτοκράτορας τότε έχασε τις εξουσίες του και πολλά μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας έχασαν τους τίτλους τους. Πλέον έχουν απομείνει μόνο 17, κοντινά, μέλη στην οικογένεια και το πρόβλημα δε σταματά εκεί. Ο αυτοκράτορρας Akihito για λόγους υγείας παρέδωσε τη θέση του στον αυτοκράτορα πλέον, Naruhito, ο οποίος ανεβαίνοτας στο θρόνο, έφερε στο προσκήνιο και το πρόβλημα της διαδοχής, σε σημείο που η κυβέρνηση σκεφτόταν να σπάσει τον απαραβίαστο κανόνα που θέλει στη διαδοχή του θρόνου μόνο άντρες. Και μάλιστα, η πριγκίπισσα Mako, ως η μεγαλύτερη από τα δύο, τότε, αδέρφια θα ήταν η διάδοχος. Όμως όλα άλλαξαν όταν γεννήθηκε ο αδερφός της, πρίγκιπας Hisahito, ανακουφίζοντας σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση και την αυτοκρατορική οικογένεια.

Παρόλα αυτά, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο Hisahito αποτελεί μια «προσωρινή» λύση. Και αυτό μόνο αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Κανείς δεν απαγορεύει στο νεαρό πρίγκιπα να παντρευτεί και ο ίδιος με τη σειρά του, επηρεασμένος από τη μεγαλύτερη αδερφή του, κάποια κοινή θνητή ή ακόμα, εάν τελικά παραμείνει στην οικογένεια, η πίεση που θα ασκηθεί σε αυτόν και στη σύζηγό του για να κάνουν παιδιά και φυσικά να είναι αγόρια, θα είναι τεράστια. Όλα αυτά μπορεί να τον αποθαρρύνουν από το να γίνει διάδοχος.

Να σημειωθεί επίσης, πως όταν κάποιος άντρας παντρευτεί μια κοινή θνητή δε χάνει τον αυτοκρατορικό του τίτλο σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες όχι μόνο χάνουν τον τίτλο τους, αλλά και τα παιδιά τους χάνουν επίσης το δικαίωμα της διαδοχής (ξέρω, αδικία, αλλά τι να κάνουμε). Έτσι, λοιπόν, αποκλείεται και η πιθανότητα εύρεσης διαδόχου από τις οικογένειες γυναικών που έφυγαν από το παλάτι.


Η έξοδος της Mako είναι ίσως η πιο σημαντική και η πιο «θεαματική» έξοδος. Και άλλες γυναίκες έχουν εγκαταλείψει το παλάτι πολύ πριν από αυτήν, όμως η δική τους περίπτωση ήταν πιο «τυπική» και σύμφωνα με τις αυτοκρατορικές τελετές και διαδικασίες. Η πριγκίπισσα Mako εγκαταλείπει το παλάτι, όμως, ανακοινώνοντας ουσιαστικά πως δε θέλει να έχει καμία σχέση πλέον με οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό, από το χρηματικό δώρο, την αυτοκρατορική τελετή γάμου, μέχρι και τη μικρή πιθανότητα που υπήρχε να γίνει διάδοχος του θρόνου. Έδειξε καθαρά την επιθυμία της να μείνει μακριά από όλα αυτά. Με την απόφασή της ανοίγει το δρόμο και «δίνει ιδέες» τόσο στην αδερφή της όσο και στον αδερφό της να ακολουθήσουν τα βήματά της και αν αυτό γίνει, η αυτοκρατορική οικογένεια θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία μεγάλη κρίση.

Δεν μπορούμε όμως να μην χαρούμε το χαρμόσυνο γεγονός του γάμου της Mako και να την θαυμάσουμε για την απόφασή της να επιλέξει την αγάπη πάνω από όλα αυτά που της προσφέρει η θέση της. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να της ευχηθούμε καλή τύχη στη νέα της ζωή και μακάρι να μείνει ευχαριστημένη από την απόφασή της!


Πηγές: www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com
www.wikipedia.com/Mako_Komuro


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.