Οι Ιάπωνες από πάντα αγαπούσαν τα τρένα, τα οποία αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα πολύ δημοφιλές μέσο μεταφοράς. Βέβαια, όλα έχουν εξελιχθεί και πλέον, εκτός από γραμμές στις οποίες κυκλοφορούν παλιές μηχανές, υπάρχουν και μοντέρνοι σιδηρόδρομοι, όπως τα υπόγεια μετρό ή τα shinkansen, τα τρένα υψηλών ταχυτήτων. Ένα ίσως από τα πιο εντυπωσιακά τρένα, είναι ο σιδηρόδρομος μονής τροχιάς που βρίσκεται στο νομό Chiba.

Αυτό που κάνει τον σιδηρόδρομο τόσο ξεχωριστό είναι πως η τροχιά του, σε αντίθεση με όλα τα άλλα τρένα, δε βρίσκεται στο έδαφος, αλλά είναι εγκατεστημένος από πάνω. Έτσι, όταν το τρένο ξεκινήσει τη διαδρομή του, φαίνεται σαν να κρέμεται στον αέρα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Η πρώτη γραμμή του τρένου άνοιξε το 1988. Πολύ γρήγορα, το μεταφορικό αυτό μέσο κέρδισε τον κόσμο, ξεπερνώντας τους 10 εκατομμύρια επιβάτες μέσα σε μόνο δύο χρόνια. Το 1991 η γραμμή επεκτάθηκε και προς νέους σταθμούς και τελικά ξεπέρασε τους 50 εκατομμύρια επιβάτες. Έτσι, το 1995, άνοιξε και άλλη μια γραμμή. Σήμερα, οι επιβάτες του ξεπερνούν τους 500 εκατομμύρια. Η τροχιά του είναι η μακρύτερη στον κόσμο (μπήκε μάλιστα και στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness), με διαδρομή συνολικού μάκρους 15.2 χιλιομέτρων.

Για να μπει κανείς στο τρένο αυτό, δε χρειάζεται να κατεβεί υπόγεια. Αντίθετα, όπως καλά φαντάζεστε, πρέπει να ανεβεί ψηλά και να περιμένει σε σταθμούς που, σε αντίθεση με τα υπόγεια μετρό, είναι ανοιχτοί και φωτίζονται από το φως της ημέρας. Μόλις ανεβείς στο τρένο, ξεκινά μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα στα κτίρια και πάνω από δρόμους και αυτοκίνητα. Οι συνολικές στάσεις και για τις δύο γραμμές είναι 18 και το τρένο δεν αναπτύσει υψηλές ταχύτητες, κάτι όμως που είναι σε αυτήν την περίπτωση θεμιτό, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να απολάυσεις τη θέα.

Τα βαγόνια δεν είναι μόνο βαμμένα μονόχρωμα ή με απλές αποχρώσεις, αλλά είναι πολλές φορές καλυμμένα και με διάφορους χαρακτήρες anime ή και ζώων και διάφορων άλλων διαφημίσεων. Είναι σίγουρα μια φανταστική εμπειρία.


Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Chiba_Urban_Monorail
https://www.forbes.com/sites/forbesinnovationteam/2022/03/03/data-culture–technology-why-the-digital-economy-needs-a-new-playbook/?sh=6ea701e47140


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.