Το Neo Tokyo είναι μια ταινία συμπαραγωγής της Project Team Argos και τη Madhouse. Πρόκειται ίσως για μια από τις καλύτερες προσπάθειες έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή μεγάλοι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι για να δημιουργήσουν αυτό το «ανθολόγιο» τριών ταινιών μικρού μήκους (και μάλιστα το δεύτερο ανθρολόγιο, με το πρώτο να είναι το Robot Carnival με όχι τρεις, αλλά εννιά ιστορίες μικρού μήκους). Η ταινία διαρκεί στο σύνολο της μόνο 50 λεπτά και αποτελεί την τέλεια επιλογή για ένα χαλαρό movie night. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1987 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών του Φανταστικού στο Τόκιο.


Πλοκή

Το Neo Tokyo, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι χωρισμένο σε τρία κομμάτια. Κάθε κομμάτι είναι δημιουργημένο από διαφορετικό σκηνοθέτη και διηγείται μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Οι τίτλοι της κάθε ιστορίας είναι «Labyrinth Labyrinthos», «Running Man» και «Construction Cancellation Order».

Laryrinth Labyrinthos

Η πρώτη ταινία του Neo Tokyo, σκηνοθετημένη από τον Rintaro (Shigeyuki Hayashi), αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που παίζει κρυφτό με τη γάτα της, την Cicerone. Το παιχνίδι τους, τους οδηγεί μπροστά σε ένα παλιό ρολόι εκκρεμές, το οποίο λειτουργεί και ως πύλη για έναν δεύτερο κόσμο στον οποίο και εισέρχεται το κορίτσι. Ο δεύτερος αυτός κόσμος, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό. Είναι, όπως προδίδει και ο τίτλος, ένας λαβύρινθος γεμάτος με παράξενα όντα, σαν εξωγήινοι, φαντάσματα και κλόουν που την οδηγούν, εν τέλη, σε ένα τσίρκο. Εκεί, το κοριτσάκι βρίσκει μια τηλεόραση και κάθεται να παρακολουθήσει, μαζί με εμάς, τις επόμενες δύο ιστορίες. Έτσι, το πρώτο αυτό κομμάτι λειτουργεί ως εισαγωγή (όπως και επίλογος) για ότι πρόκειται να ακολουθήσει. Με μια ατμόσφαιρα σχετικά τρομακτική και με απολύτως σουρεαλιστικές εικόνες, ο Rintaro καταφέρνει να μας τραβήξει την προσοχή και ταυτόχρονα να μας μπερδέψει όχι μόνο ως προς το τι ακριβώς παρακολουθούμε, αλλά και για το υπόλοιπο ύφος της ταινίας.

Running Man

Το Running Man, σκηνοθετημένο από τον Yoshiaki Kawajiri, είναι η δεύτερη ταινία. Μεταφερόμαστε σε μια φουτουριστική, σκοτεινή πόλη, όπου ο Zack Hugh είναι ο απόλυτος νικητής σε όλους τους αγώνες τύπου φόρμουλα ένα, στην γνωστή σε όλους «Death Circus» πίστα. Η δυσκολία της πίστας οδηγεί σε τραυματισμούς και θανάτους, που αποτελούν το θέαμα του κοινού και μια κερδοφόρα επιχείριση στοιχημάτων. Ένας δημοσιογράφος, λοιπόν, επισκέπτεται τον Zack για μια συνέντευξη, με σκοπό να μάθει ποιο είναι και το μυστικό πίσω από τις συνεχόμενες νίκες του. Αυτό που θα βρει μπορστά του, όμως, σίγουρα εκπλήσσει τόσο αυτόν, όσο και εμάς. Η ταινία είναι ένα cyberpunk masterpiece και μάλιστα κυκλοφόρησε λίγο πριν την κυκλοφορία του Akira, η οποία και «έκλεψε» τη δόξα του Running Man, ως η ταινία σήμα κατατεθέν του είδους. Μέσα σε μόνο 15 λεπτά, η ιστορία πραγματεύεται θέματα όπως η ηθική, η διασημότητα και η εμμονή.

Πηγή: www.tenor.com

Construction Cancellation Order

Η τρίτη ιστορία ακολουθεί τον Tsutomu Sugioka, έναν κρατικό υπάλληλο, ο οποίος ταξιδεύει μέχρι τις εγκαταστάσεις 444, όπου και έχουν παρατηρηθεί πολλές εξαφανήσεις προηγούμενων υπαλλήλων. Σκοπός του, όπως και αυτών που προηγήθηκαν αυτού, είναι να σταματήσει την κατασκευή που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή αυτή. Όμως, ο Tsutomu θα έρθει αντιμέτωπος με ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπεύθυνος για την ολοκλήρωση του έργου είναι ένα ρομπότ. Στην πραγματικότητα όλη η κατασκευή πραγματοποιείται από ρομπότ. Ο 444-1, λοιπόν, έχει προγραμματιστεί να εξαλείφει κυριολεκτικά οτιδήποτε μπαίνει ενάντια στο σχέδιο που του είχαν αναθέσει. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Katsuhiro Otomo, γνωστός για τη δημιουργία του Akira. Η ταινία, μάλιστα, έχει παρόμοια ατμόσφαιρα και νομίζω ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες δουλειές του Otomo.

Πηγή: www.imdb.com

Τελικές σκέψεις

Με τρεις ιστορίες που μας παρουσιάζουν ένα μικρό κομμάτι από τρεις διαφορετικούς κόσμους, γεμάτες μυστήριο και αγωνία, το Neo Tokyo είναι κάτι διαφορετικό. Τo animation είναι πολύ προσεγμένο και μπορεί κανείς μόνο να θαυμάσει όχι απλώς τη δουλειά, αλλά και τη φαντασία των σηνοθετών, ώστε να δημιουργήσουν κάτι τόσο ξεχωριστό. Η ταινία αποτελεί σίγουρα μια καλή εικόνα της πρώιμης καριέρας τους.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω το τρειλερ της ταινίας:


Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Neo_Tokyo_(film)


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.