Μπορεί να μην γράφω συχνά άρθρα σχετικά με την Ιαπωνική μουσική σκηνή, αλλά σίγουρα η θεματική αυτή είναι από τις αγαπημένες μου και αυτό γιατί η Ιαπωνία έχει να προσσφέρει μια μεγάλη γκάμα εξαιρετικών καλλιτεχνών. Αυτό που με εξιτάρει, όμως, περισσότερο, δεν είναι η απλή mainstream J-pop ή J-rock σκηνή, που, για να μην παρεξηγηθώ είναι επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά κάποια είδη μουσικής πιο παράξενα ή ασυνήθιστα. Πολλές φορές, μάλιστα, τέτοιοι καλλιτέχνες είναι αυτόι που κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι εντελώς καινούργιο, ένα νέο ρεύμα που ταυτίζεται και με την κοινωνία της Ιαπωνίας (βλέπε Jagatara). Γι’ αυτό λοιπόν και επέλεξα να γράψω στο άρθρο αυτό σχετικά με τους Casiopea.


Προφίλ

Η μπάντα Casiopea (カシオペア) δημιουργήθηκε το 1976. Το όνομά της προέρχεται από τον αστερισμό της Κασσιόπης. Τα αρχικά μέλη της μπάντας αποτελούσαν τον κιθαρίστα Issei Noro, τον μπασίστα Tetsuo Sakurai, τον ντράμερ Tohru Rika Suzuki και πλήκτρα τον Hidehiko Koike. Ο σχηματισμός αυτός όμως δεν κράτησε για πολύ, όταν μόνο ένα χρόνο αργότερα τα δύο τελευταία μέλη αντικαταστάθηκαν από τον Takashi Sasaki και τον Minuro Mukaiya αντίστοιχα. Πολύ αργότερα επίσης, το 1980, ο Akira Jimbo αντικατέστησε τον ντράμερ Sasaki. Κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με τα μέλη της Casiopea και την ίδια την μπάντα είναι, όπως μάλλον συνηδειτοποιήσατε ήδη, ότι αλλάζουν συνεχώς και ουσιαστικά την καθιστούν περισσότερο ως ένα concept. Για το λόγο αυτό, ανάλογα με τα μέλη και την περίοδο που περνά η μπάντα, αλλάζει και το όνομά της. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 4 Casiopea (Casiopea, Casiopea 2nd, Casiopea 3rd και Casiopea P-4) και άλλες μικρότερες υπό-ομάδες που έδρασαν και δρουν σε διαφορετικούς χρόνους, οπότε και θα τις πάρουμε με τη σειρά. Η μπάντα έχει βγάλει μέχρι τώρα περίπου 50 album και συνεχίζει μέχρι και σήμερα την παραγωγή κομματιών.

Πηγή: www.discogs.com

Casiopea

Ξεκινώντας με την αρχική μπάντα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Casiopea έκανε το ντεμπούτο της το 1977, κυκλοφορόντας το πρώτο της album, «Casiopea», κάτω από τη δισκογραφική Alfa Records, το 1979. Ακολούθησε το δεύτερο album τους, «Super Flight» την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με πολλούς διάσημους μουσικούς. Το 1981, μετά την αλλαγή του ντράμερ, κυκλοφόρησε ακόμη ένα album με το όνομα «Cross Point». To πρώτο τους album που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το «Eyes of the Mind», ενώ η πρώτη τους περιοδεία στο εξωτερικό έγινε το 1983 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1987 η μπάντα υπέγραψε με την εταιρεία Polydor, ενώ το 1989 έχουμε και τη δημιουργία της πρώτης υπο-ομάδας με το όνομα «Shambara», η οποία δημιουργήθηκε από τον Akira Jimbo και τον Tetsuo Sakurai σε συνεργασία με άλλους διάσημους τραγουδιστές και μουσικούς. Η υπο-ομάδα αυτή, όμως, διαλύθηκε ύστερα από ένα μόνο χρόνο και την κυκλοφορία ενός album, αφήνοντας τα αρχικά μέλη μόνα τους, οι οποίοι και δημιούργησαν το duo «Jimsaku» (από τα αρχικά των ονομάτων τους JIMbo + SAKUrai).

Το πρώτο Album των Cassiopea (οπισθόφυλλο και εξώφυλλο).
Πηγή: www.dailymotion.com

Casiopea 2

Τις χρονολογίες 1990-2006 η δεύτερη Casiopea έκανε την εμφάνισή της. Με τους περισσότερους μουσικούς από την Casiopea 1 να ασχολούνται με δικά τους project, τα εναπομείναντα δύο μέλη, ο Issei Noro και ο Minuro Mukaiya αποφάσισαν πως τα μέλη έπρεπε να αντικατασταθούν έτσι ώστε η μπάντα να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Έτσι δύο νέα μέλη, ο μπασίστας Yoshihiro Naruse και ο ντράμερ Masaaki Hiyama, «εγκαινίασαν» την Casiopea 2 με μια καινούργια επίσης δισκογραφική, την Pioneer. Οι χρονιές αυτές ήταν αρκετά ταραγμένες για τη μπάντα. Πρώτον, ντράμερ Masaaki Hiyama, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει λόγω προβλημάτων υγείας, αντικαταστάθηκε από τον Noriaki Kumagai. Δεύτερον η μπάντα άλλαξε δύο φορές δισκογραφικές, από την Pioneer ξανά στην Alfa και έπειτα στην Pony Canyon. Το 1997, ο Akira Jimbo, παρότι φαίνεται πως είχε και κάποιες διαφωνίες με τη μπάντα, κάτι που τον ώθησε να φύγει εξ αρχής, επέστρεψε και πήρε πίσω τη θέση του όχι μόνο ως ντράμερ, αλλά και ως συνθέτης. Στην αλλαγή της χιλιετίας, βρίσκουμε τη μπάντα με συμβόλαιο και στην Pioneer και με την κυκλοφορία του album τους «20th» για τον εορτασμό των 20 χρόνων τους. Μάλιστα, στο album αυτό επέστρεψαν και παλαιότερα μέλη όπως ο Hidehiko Koike (για να μην σκρολάρετε ψάχνοντας ποιος στο καλό είναι, σαν υπενθυμίζω εγώ πως ήταν ο αρχικός πληκτράς που αντικαταστάθηκε από τον Minoru Mukaiya).

Εξαιτίας, μάλλον, όλης αυτής της αναμπουμπούλας και του γεγονότος ότι, ο Issei Noro, ο δημιουργός και αρχηγός της μπάντας, ήθελε να εργαστεί σε διαφορετικά project, αποφάσισε να παγώσει όλες τις δραστηριότητες της Casiopea, βάζοντας έτσι μια άνω τελεία. Ένα χρόνο αργότερα, δημιουργεί την μπάντα «Inspirits» μαζί με τον Akira Jimbo. Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια (1990-2006) η μπάντα έμεινε αρκετά δραστήρια (ήταν μάλιστα η μακροβιότερη περίοδός της με σταθερά μέλη), κυκλοφορώντας 20 ολόκληρα album και άλλα 9 live albums.

Τα μέλη της Cassiopea 3.
Πηγή: www.last.fm

Casiopea 3

Και φτάνουμε, πλέον, κοντά στο παρόν. Το 2012, ανακοινώθηκε η δημιουργία της Casiopea 3 με ένα νέο μέλος στα πλήκτρα, την Kiyomi Otaka, την πρώτη γυναίκα σε όλη την ιστορία της μπάντας που αντικατέστησε τον Minoru Mukaiya, ο οποίος αποφάσισε να διευθύνει τη δική του μουσική ομάδα παραγωγής. Την περίοδο αυτή μάλιστα, η Casiopea 3 «αναγκάζεται» να δίνει μουσικές παραστάσεις μαζί με την «Inspirits», αφού ο Issei Noro αποτελούσε μέλος και αρχηγός και των δύο. Από το 2012 μέχρι και το 2022, η μπάντα κυκλοφόρησε άλλα 6 album και 4 live albums.

Casiopea P-4

Το 2022 ξεκίνησε με την ανακοίνωση του Akira Jimbo ότι θα φύγει από το group. Νέος ντράμερ της μπάντας είναι πλέον ο Yoshinori Imai και το νέο όνομα της Casiopea είναι Casiopea P-4. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο τους album με τίτλο «New Topics».


Άλλα υπο-συγκροτήματα

Εκτός από όλα όσα διαβάσατε παραπάνω, ω, τι έκπληξη, υπάρχουν και άλλα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν συνολικά άλλα 4 υπο-συγκροτήματα, εκτός της μπάντας «Inspirits», που αποτελούνται από μέλη που είτε ήταν ήδη μέσα στην μπάντα, είτε έγιναν μέλη της αργότερα. Δε θα προχωρήσω σε ανάλυσή τους, θα αφήσω την έρευνα αυτή σε εσάς, όμως θα αναφέρω τα ονόματα τους: «Ottottrio», «Synchronized DNA», «Pegasus» και «Katsushika Trio», όλα με τα δικά τους album.


Μουσική

Το είδος της μουσικής της Casiopea είναι Jazz Fusion. Αν το περιέγραφα σε κάποιον θα έλεγα πως μοιάζει με μουσική ηλεκτρονικού παιχνιδιού, όπως το Mario Kart και δε θα έπεφτα και πολύ έξω, καθώς η μπάντα έχει όντως συμμετέχει στη δημιουργία του album «Tetsudou Seminar Ongakuhen», για το παιχνίδι «Train Simulator» της εταιρίας Ongakukan που ανήκει στον Minoru Mukaiya. Γενικότερα, όμως, το είδος αυτό έχει χρησιμοποιηθεί και έχει επηρεάσει πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια της εποχής κυρίως του ’80 και’90. Δοκιμάστε να ακούσετε ένα soundtrack του Mario ή του Sonic και ένα τραγούδι των Casiopea και θα συνειδητοποιήσετε και εσείς την ομοιότητα και, αν είστε και λίγο μεγαλύτεροι, θα έχετε και flashbacks από την παιδική σας ηλικία. Η Jazz Fusion είναι ουσιαστικά η μουσική που ακούγατε σε ό,τι παιχνίδι παίζατε την εποχή εκείνη χωρίς όμως να ξέρετε ότι είναι αυτή.

Ο ήχος τους είναι «δραστήριος», σε προσκαλεί να κουνήσεις κεφάλι, πόδι ή χέρι με το ρυθμό του και κυρίως instrumental αν και έχουν υπάρξει συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες σε τραγούδια με φωνητικά. Τα τραγούδια χαρακτηρίζονται από funky μπάσο, γρήγορο tempo και δίνουν την ευκαιρία σε κάθε μέλος να λάμψει με τα δικά του, αρκετά δύσκολα θα έλεγα, solo κομμάτια. Η μουσική τους θυμίζει καλοκαιρινές βόλτες με το αυτοκίνητο ή βραδινές εξόδους για χορό σε κάποια ντισκοτέκ ή ένα fancy εστιατόριο και γενικότερα, σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και σε ένα άλλο μέρος. Τα τραγούδια τους έχουν επίσης αρκετές διασκευές, για παράδειγμα το τραγούδι «Galactic Funk», ίσως το πιο γνωστό τραγούδι που κυκλοφόρησαν ποτέ, έχει 3 διασκευές, δίνοντας έτσι μια νέα γεύση ακόμα και σε τραγούδια που μπορεί κάποιος να έχει ακούσει αρκετές φορές.

Το τραγούδι «Galactic Funk» live σε συναυλία το 1985.

Η Casiopea ήταν πολύ επιτυχημένοι τη διάρκεια του ’80 με πολλές περιοδίες, διαφημιστικά σποτάκια και fan ανά τον κόσμο. Άλλαξαν τον ήχο τους αρκετές φορές έτσι ώστε να μπορέσουν να κινηθούν με τη μόδα της εποχής. Για παράδειγμα, το ’80 χρησιμοποίησαν περισσότερο συνθεσάιζερ, όταν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή όργανα των τραγουδιών της εποχής, ενώ όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στην Αμερικανική μουσική σκηνή, πρόσθεσαν και φωνητικά για να ταιριάξουν με τα τραγούδια που ακούγονταν τότε εκεί. Παρόλα αυτά η μουσική τους παρέμεινε αυθεντική και ποιοτική. Επιπλέον, αν και είδαν κάποια πτώση στη δημοτικότητά τους μετά το ’90, συνέχισαν να παράγουν το ένα album μετά το άλλο και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα. Εκτός, όμως, από αυτή τους τη δραστηριότητα, σήμερα ο Issei Noro και ο Yoshihiro Naruse διδάσκουν και μουσική στο πανεπιστήμιο του Tokyo.


Επίλογος

Θεωρώ πως οι Casiopea είναι οι βασιλιάδες της Jazz Fusion και προτείνω σε όλους να χαθούν στο Youtube ακούγοντας τη μουσική τους. Είτε είναι πρωί και χρειάζεστε κάτι για να ξυπνήσετε, είτε κάνετε δουλειές, είτε κάνετε κάποια άλλη δουλειά ή θέλετε να χαλαρώσετε το βράδυ, θα βρείτε τα κατάλληλα τραγούδια στους Casiopea. Μπορεί κανείς να καταλάβει ακούγοντας μονο πολύ λίγο πόσο μεγάλα μουσικά ταλέντα είναι και πόσο αγαπούν αυτό που κάνουν, φαίνεται άλλωστε και από τον όγκο ποιοτικής δουλειάς που έχουν κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια τους, εκτός από το Youtube, στις παρακάτω πλατφόρμες:

Ακόμα, υπάρχει ένας ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός ο οποίος παίζει τα τραγούδια τους 24/7, τον οποίο και μπορείτε να τσεκάρετε εδώ.

Τελευταίο βιντεάκι, μια μικρή γεύση από τη συναυλία τους με τους T-Square. Σας αφήνω να τους απολαύσετε!


Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Casiopea
https://www.youtube.com/watch?v=RVzld8ES9hQ