AKB48. Ένα group χίλια…μέλη. Είναι ένα από τα διασημότερα project και ίσως το πιο πετυχημένο. Πρόκειται για έναν φανταστικό «κόσμο» που δημιουργήθηκε από τον Yasushi Akimoto (秋元 康), αποτελούμενο από μέλη της Jpop σκηνής. Σε σχέση, όμως, με τα αλλα group της Kpop ή Jpop σκηνής, οι AKB48 είναι κάτι ξεχωριστό και υπερβολικά πολύπλοκο. Εκτός από το «βασικό» του σχηματισμό (έχει σημασία που το βασικό βρίσκεται σε εισαγωγικά), αποτελείται και από πολλές άλλες ομάδες και έχει δημιουργήσει έναν τρελό και πολυεπίπεδο ιεραρχικό και γραφειοκρατικό σύστημα. Θα προσπαθήσω να αναφέρω μόνο τα βασικά και να μην πλατιάσω και σας μπερδέψω. Ξεκινάμε λοιπόν!


Δημιουργία, ντεμπούτο και δομη

Οι AKB48 δημιουργήθηκαν το 2005 από τον Yasushi Akimoto ή αλλιώς Aki-P στην περιοχή Akihabara του Τόκιο. Ο Yasushi δημιούργησε το group με τη σκέψη ότι θα είναι ένα group με idols που «μπορείς να συναντήσεις», αυτό δηλαδή που λείπει από τα υπόλοιπα J-groups. Οι AKB48 βρίσκονται «πάντα» εδώ για τους φαν, δίνοντας συναυλίες καθημερινά και διοργανώνοντας fan meetings, έτσι ώστε οι φαν να μπορούν να συναντούν από κοντά τα μέλη που αγαπούν, να βγαίνουν μαζί τους φωτογραφίες, να κάνουν χειραψίες μαζί τους και να τους προσφέρουν δώρα. Τα περισσότερα group κυκλοφορούν απλώς βίντεο κλιπ και ανά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούν συναυλίες και περιοδείες. Με τις AKB48, όμως, τα πράγματα έχουν διαφορετικά. Οι συναυλίες τους πραγματοποιούνται καθημερινά σε ένα δικό τους συναυλιακό χώρο, ένα θέατρο. Έτσι, ο Yasushi, με ένα ιδιοφυές επιχειρηματικό πλάνο, καταφέρνει να προσφέρει αυτό που λείπει από όλους τους άλλους καλλιτέχνες: μια «ταπεινή» εικόνα, καθημερινή και ανθρώπινη, με την οποία οι φαν μπορούν να ταυτιστούν πολύ πιο εύκολα.

Η δομή του group είναι, όπως προανέφερα, υπερβολικά πολύπλοκη. Για το λόγο αυτό, δε θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα μελών, αλλά στο σύνολο. Παίρνοντας μια βαθιά ανάσα (πάρτε και εσείς μια μαζί μου, καθαρίστε το μυαλό σας και κάντε χώρο για νεες πληροφορίες) ξεκινάμε:

AKB48

Οι AKB48 είναι (έκλπηξη!) μόνο ένα από τα συνολικά 6 group που δραστηριοποιούνται στην Ιαπωνία. Τα υπόλοιπα είναι τα: SKE48, NBM48, HKT48, NGT48 και STU48. Υπήρχε και άλλο ένα, το SDN48, το οποίο διαλύθηκε το 2012. Όλα τα ονόματα προέρχονται από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται και δίνουν συναυλίες τα group αυτά. Όλα μαζί αποτελούν τις 48G. Φυσικά, το κάθε group έχει και το δικό του αντίστοιχα θέατρο, στο οποίο και πραγματοποιεί συναυλίες.

Εκτός από αυτά τα group, καθώς απ’ ότι φαίνεται το concept αυτό είχε τεράστια επιτυχία, υπάρχουν και group έξω από την Ιαπωνία, τα οποία παίρνουν το όνομα τους από τις χώρες στις οποίες δημιουργήθηκαν. Αυτά είναι τα: JKT48 (Τζακάρτα), BNK48 (Μπανγκόκ), MNL48 (Μανίλα), AKB48 (Team SH) (Σανγκάη), AKB48 (Team TP) (Τάιπει) και CGM48 (Τσιάνγκ Μαν). Προηγούμενα group που διαλύθηκαν είναι τα SNH48 (Σανγκάη), DEL48 (Δελχί), SGO48 (Σαϊγκόν) και MUB48 (Μουμπάι).

Ακόμα, το κάθε group αποτελείται από μικρότερες ομάδες, που το χωρίζει περαιτέρω. Για παράδειγμα, οι AKB48 αποτελούνται από τις ομάδες Team A, Team K, Team B, Team 4 και Team 8. Είναι το group με τις περισσότερες ομάδες (Διευκρύνιση: για να μην υπάρξει κάποιο μπέρδεμα, από εδώ και πέρα όταν αναφέρομαι στις AKB48 και τα υπόλοιπα group θα αναφέρομαι σε αυτά ως «group», ενώ όταν αναφέρομαι στις ομάδες, τύπου Team A, K κ.τ.λ. θα αναφέρομαι σε αυτές ως «ομάδες»). Τα περισσότερα group αποτελούνται από 3 συνήθως ομάδες και κάθε μια από αυτές σχετίζεται με κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα η Team 8 από τις AKB48 εκτός από τις παραστάσεις που δίνει στο θέατρό της, έχει οριστεί και ως η ομάδα που δίνει παραστάσεις και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας ή σε μεγάλες εκδηλώσεις. Η ύπαρξη των ομάδων αυτών, όμως, δεν είναι για να μας μπερδέψουν, αλλά για έναν πολύ πιο απλό και πρακτικό λόγο. Υπάρχουν έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται παραστάσεις στα θέατρα κάθε μέρα, χωρίς τα μέλη να «πεθαίνουν» από την εξάντληση. Έτσι κάθε μέρα, μια διαφορετική ομάδα, με κυκλική σειρά, δίνει παραστάσεις ενώ τα υπόλοιπα μέλη ξεκουράζονται.

Σχετικά με τα ίδια τα μέλη, τώρα, συνήθως ανήκουν σε ένα μόνο group. Υπάρχουν όμως και τίτλοι που δίνονται σε συγκεκριμένα μέλη έτσι ώστε να υπάρχει μια ιεραρχία και να ανταμοίβεται η προσπάθειά τους. Για παράδειγμα, τα μέλη που βρίσκονται σε δυο group ονομάζονται Kennin (兼任). Ακόμα, σε κάθε ομάδα ορίζεται μια αρχηγός και μία υπαρχηγός. Αυτές οι ομάδες, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αποτελούν ένα group π.χ. τις AKB48, στις οποίες υπάρχει και πάλι μια αρχηγός. Τέλος, στο υψηλότερο από όλα τα επίπεδα, βρίσκεται η General Manager, υπεύθυνη για όλα τα group. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, η θέση της General Manager είναι και η σημαντικότερη. Μάλιστα, η προηγούμενη General Manager, εκτός από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχει για τη σωστή λειτουργία των 48G, ορίζει, όταν πια αυτή κατεβεί από τη θέση της, τη διάδοχό της.

Νέα μέλη και «παραδόσεις»

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερή η πολυπλοκότητα του group αυτού. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί και μια πολύ καλή αρχή για πολλά νεαρά κορίτσια τα οποία θέλουν να εισέλθουν στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Δεν ισχύει όμως αυτό για όλα τα μέλη. Για πολλές από αυτές, αποτελεί καθαρά μια δουλειά, ένα κομμάτι της καριέρας ή του βιογραφικού τους για να βγάλουν τα προς το ζήν. Στη συνέχεια και συνήθως όταν αυτές το επιθυμούν, ακυρώνουν το συμβόλαιό τους με την εταιρεία και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Στη θέση τους, έρχοται νέα κορίτσια. Εδώ βρίσκεται και η δεύτερη διαφορά σε σχέση με την Kpop σκηνή, όπου η θέση ενός idol θεωρείται καριέρα και μετά έρχεται η «συνταξιοδότηση» και όχι κάποια δεύτερη δουλειά.

Recruitment

Για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί το concept των AKB48, πραγματοποιούνται συχνά οντισιόν για την προσχώρηση νέων μελών. Οι νέες ομάδες πιθανών μελών ή trainees (Kenkyuusei, 研究生) ονομάζονται «Generation». Οι AKB48 έχουν και τις περισσότερες Generations, αφού αποτελούν το κύριο group με τις περισσότερες ομάδες και ο αριθμός τους φτάνει τις 17.

Πηγή: www.akb48.at
Η 17η Generation

Αρχικά, οι Kenkyuusei δεν είχαν κάποιο δικό τους πρόγραμμα. Για να μπορέσει όμως να διατηρηθεί ο υψηλός αριθμός μελών και παραστάσεων, άρχισαν να λειτουργούν ως αντικαταστάτριες βασικών μελών, εάν αυτές απουσίαζαν λόγω ασθένειας ή έπρεπε να παρουσιαστούν κάπου αλλού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φορούν διαφορετικού χρώματος ρούχα για να μπορούν να ξεχωρίζουν από τα βασικά μέλη. Αργότερα όμως, τους δόθηκαν και δικές τους παραστάσεις. Φυσικά, ο μισθός τους είναι μικρότερος από αυτός των βασικών μελών και ταυτόχρονα βρίσκονται χαμηλότερα και στην ιεραρχία.

Για να μπορέσουν να ενταχθούν στην ομάδα των AKB, οι Kenkyuusei προπονούνται σχεδόν καθημερινά έτσι ώστε να μάθουν να χορεύουν και να τραγουδούν και αξιολογούνται μηνιαία όπως και οι trainees στη βιομηχανία της Kpop. Υπάρχουν όμως και εδώ βασικές διαφορές. Αρχικά, ο σκοπός των μάνατζέρ τους δεν είναι να παρουσιάσουν ένα «ομοιόμορφο» group, αλλά να δώσουν περισσότερη έμφαση σε κάθε ένα μέλος έτσι ώστε να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από τους φαν. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι τελευταίοι να ταυτιστούν περισσότερο με κάθε μέλος, όταν δηλαδή αυτές δείξουν τον καλύτερο και ξεχωριστό τους εαυτό στη σκηνή. Γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία με το κοινό πάνω στη σκηνή και μάλιστα, τεχνικές λεπτομέρειες όπως ο τέλειος συγχρονισμός στις χορογραφίες δεν είναι επιθυμητός, καθώς δε δείχνει τη μοναδικότητα των μελών.

Αποφοίτηση

Πηγή: www.akb48.at

Η αποφοίτηση ενός μέλους από το group γίνεται με μια συγκεκριμένη τελετουργία. Αρχικά, το μέλος αυτό ανακοινώνει στο τέλος κάποιας παράστασης την επιθυμία του να αποχωρήσει. Τα υπόλοιπα μέλη μπορεί να μην γνωρίζουν για την αποχώρηση, οπότε και καταλαβαίνετε πως αυτό δημιουργεί σε όλους κάποιο σοκ. Στη συνέχεια, ανακοινώνεται η ημερομηνία της τελευταίας παράστασης του μέλους αυτού, έτσι ώστε οι φαν να μπορέσουν να την δουν για τελευταία φορά. Η τελική αυτή παράσταση, όμως, δεν είναι ίδια για όλα τα μέλη και εξαρτάται από τη δημοτικότητά του ανάμεσα στους φαν. Έτσι, μπορεί απλά να αποτελεί μια μικρή σόλο συναυλία στο θέατρο του group ή μια συναυλιά στα μεγαλύτερα στάδια της Ιαπωνίας, με εκατομμύρια φαν, σκηνικά, εφέ, όλα διοργανωμένα μόνο για τον σκοπό αυτό. Μετά από όλα αυτά, το μέλος παίρνει μαζί του την φωτογραφία του από τον τοίχο των AKB48 και στη θέση της βγάζει μια άλλη φωτογραφία αποφοίτησης.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να φύγει κανείς από το γκρουπ. Αυτό γίνεται είτε με αποχώρηση είτε με απόλυση. Η αποχώρηση γίνεται συνήθως όταν κάποιο μέλος μπλεχτεί σε σκάνδαλα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέλη αποχωρούν όσο πιο αθόρυβα γίνεται και φυσικά, χωρίς καμία επίσημη τελετή. Η χειρότερη όμως περίπτωση εξόδου είναι η απόλυση. Οι περιπτώσεις αυτές είναι πιο σπάνιες, όμως έχουν συμβεί. Συνήθως γίνονται όταν κάποιο μέλος έχει κάνει κάτι παράνομο, όπως το να καταναλώσει αλκοόλ ενώ είναι κάτω των 18.

Senbatsu

Άλλο ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό τελετουργικό είναι το Senbatsu (選抜総選挙). Με τόσα πολλά μέλη είναι δύσκολο τόσο για την ομάδα των μάνατζερ να οργανώσουν το group (ποιος θα τραγουδάει, ποιος θα χορεύει, ποια μέλη θα πάρουν μέρος σε ποιες συναυλίες), αλλά και για τους φαν να ακολουθήσουν το group, να γνωρίζουν όλα τα μέλη και να ακολουθούν το αγαπημένο τους. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε το Senbatsu.

Γενικότερα, ο όρος Senbatsu αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που έχει επιλεχθεί για το title track. Ο συνήθης αριθμός τους είναι 16 μέλη. Μέσα σε αυτά τα 16 μέλη, υπάρχει επίσης μια μικρή ιεραρχία. Έχουμε το «κεντρικό μέλος» το οποίο και είναι…το κέντρο, όπως καταλαβαίνετε και με ό,τι αυτό συνεπάγεται (περισσότερους στίχους, χρόνο στην κάμερα, κεντρική θέση στις χορογραφίες κ.τ.λ.). Ακολουθούν τα «front line» μέλη, τα οποία φαίνονται περισσότερο στα βίντεο κλιπ και τέλος τα υπόλοιπα μέλη. Είναι φανερό πόσο σημαντική είναι η θέση του κέντρου και πόσο δύσκολη η κατάκτηση της θέσης αυτής όταν βρίσκεται κανείς σε ένα group τόσο μεγάλο όσο οι 48G. Η επιλογή του κεντρικού μέλους, λοιπόν, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και πολλοί παράγοντες το επηρεάζουν. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να γίνει κανείς κέντρο:

1) Από τη διοίκηση

Ο πρώτος τρόπος με τον οποίο γίνεται κάποιο μέλος το κέντρο, είναι να επιλεχθεί από τη διοίκηση. Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει και ότι το μέλος αυτό δεν είναι αναγκαστικά και το πιο αγαπητό στους φανς. Και πάλι, όμως, ο δρόμος της επιλογής δεν είναι εύκολος. Για να μπορέσει κάποιο μέλος να επιλεχθεί από τη διοίκηση, πρέπει να συμμετάσχει σε οντισιόν και να περάσει όλα τα «τεστ». Οι 16 καλύτερες κοπέλες θα αποτελέσουν τις Senbatsu, ενώ η καλύτερη από τις 16, το κέντρο.

2) Πέτρα ψαλίδι χαρτί

Πηγή: www.giphy.com

Κάπου εδώ, λοιπόν, ξεκινά να ξεδιπλώνεται η ιδιοφυία του Aki-P. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια βιομηχανία και ο σκοπός είναι να βγάλουμε χρήματα. Εκτός, λοιπόν, από την πρώτη πηγή εσόδων που είναι οι παραστάσεις στα θέατρα και οι συναυλίες (αποφοίτησης και μη), τη δεύτερη που είναι τα άλμπουμ και τα τραγούδια, υπάρχει και μια τρίτη πηγή εσόδων που είναι τα ετήσια τουρνουά «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί». Στη διάρκεια των τουρνουά αυτών, τα μέλη παίζουν πέτρα-ψαλίδι-χαρτί μεταξύ τους και η νικήτρια…γίνεται το κέντρο του Senbatsu! Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο όλο αυτό και να αναρωτιέστε γιατί στο καλό να πληρώσει κανείς για να παρακολουθήσει κάτι τέτοιο όμως θα σας πω ένα πράγμα: η Ιαπωνία μπορεί να καταφέρει να δώσει ένταση και δραματικότητα σε οτιδήποτε. Ακόμα και σε ένα απλό παιχνίδι πέτρα-ψαλίδι-χαρτί. Σκεφτείτε μόνο τα anime που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με παρόμοια παιχνίδια (Kaiji, Kakegurui, Yu-Gi-Oh! ακόμα και στο JoJo υπάρχουν τέτοια παιχνίδια). Οι «μάχες» είναι πραγματικά αγωνιώδης και εν τέλη, ψυχαγωγικές. Ποιος δε θέλει άλλωστε να δει από κοντά τα αγαπημένα του μέλη (και άλλα τόσα κορίτσια) να διαγωνίζονται για την κεντρική θέση;

3) Anual Senbatsu Election

Ο τρίτος τρόπος επιλογής των Senbatsu γίνεται μέσα από την επιλογή των φαν. Οι επιλογή των Kami-oshi (激推し), έτσι ονομάζονται τα αγαπημένα μέλη των φαν, μπορούν να επιλεχθούν μέσα από όλη την ομάδα των 48G. Φυσικά όμως, ο τρόπος για να ψηφίσει κανείς, δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ψηφίσει κανείς: μπορεί να αγοράσει κάποιο CD του group και να κερδίσει έτσι ένα δικαίωμα ψήφου, να κατεβάσει την εφαρμογή του κάθε group ή να μπει στο fanclub με φυσικά κάποια συνδρομή. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, η κατάταξη μπορεί να αλλάξει δραστικά. Οι φαν στην περίπτωση αυτή έχουν πολύ μεγάλη δύναμη, αφού ουσιαστικά επιλέγουν ποιο μέλος θα είναι το κεντρικό και ποια ιεραρχία θα υπάρξει ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη των Senbatsu. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές τα ποσά που προσφέρονται από τους φαν είναι τεράστια και γι’ αυτό και τα μέλη πρέπει επίσης να προσπαθούν να είναι αρεστά στους φαν (ειδικότερα αυτά που έχουν ως στόχο να κάνουν καριέρα στον τομέα αυτό). Τα πιο γνωστά μέλη από όλα είναι οι Original Kami 7, οι πρώτες, δηλαδή, Senbatsu, με το γνωστό σε πολλούς τραγούδι Heavy Rotation.

Πηγή: www.pantip.com

Η ανακοίνωση των μελών γίνεται φυσικά, σε ένα μεγάλο event. Εκεί, τα 100 πιο διάσημα μέλη συγκεντρώνονται και κατατάσσονται στις νέες πλέον ομάδες, ανάλογα με τις ψήφους που συγκέντρωσαν. Οι ομάδες αυτές είναι:

  • 1η-16η θέση: Η ομάδα των Senbatsu η οποία τραγουδάει το title track και περιλαμβάνει το πιο διάσημο μέλος ως το κεντρικό
  • 17η-32η θέση: Undergirls
  • 33η-48η θέση: Next Girls
  • 49η-64η θέση: Future Girls
  • 65η-80η θέση: Next Girls
  • 81η-100η θέση: Commemorative Category

Οι ομάδες κάτω από τις Senbatsu κυκλοφορούν τα υπόλοιπα B-side κομμάτια του άλμπουμ. Φυσικά, τα αλμπουμ που κυκλοφορούν από τις ομάδες αυτές έχουν και τις περισσότερες πωλήσεις, αφού περιέχουν τα πιο αγαπητά από το κοινό μέλη. Η ιδέα αυτή ήταν και είναι τόσο κερδοφόρα, που αποτέλεσε την έμπνευση για πολλά σοου όπως το Produce 101 της Κορέας. Δυστυχώς, λόγω ενός μεγάλου σκάνδαλου για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, η εκδήλωση αυτή σταμάτησε το 2019 και δεν έχει ξαναδιοργανωθεί από τότε.

Request hour

Μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εκδήλωση είναι το ετήσιο Request Hour. Μέσα από μια ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχνουν μόνο όσοι έχουν αγοράσει το άλμπουμ και έχουν έτσι λάβει και το δικαίωμα ψήφου, επιλέγονται τα 100 πιο αγαπητά τραγούδια. Στη συνέχεια, διοργανώνεται μια μεγάλη συναυλία 2-3 ημερών, στην οποία παίζονται αυτά τα τραγούδια, ξεκινώντας από το λιγότερο διάσημο.

Team Shuffle

Μια από τις πιο δραματικές εκδηλώσεις είναι η Team Shuffle. Όπως γίνεται φανερό και από τον τίτλο, στην εκδήλωση αυτή τα μέλη από τις διάφορες ομάδες ανακατατάσσονται σε διαφορετικές. Αυτό γίνεται κυρίως για λόγους διατήρησης της διασημότητας ανάμεσα στις ομάδες. Αυτό όμως που κάνει δραματική την εκδήλωση αυτή, είναι το γεγονός πως η ανακατάταξη γίνεται μπροστά στο κοινό και χωρίς τα μέλη να γνωρίζουν σε ποια ομάδα θα καταλήξουν ή αν θα φύγουν από την ομάδα εξ αρχής. Αποτελεί μια συγκινητική και σοκαριστική εκδήλωση τόσο για τους φαν όσο και για τα ίδια τα μέλη.

Τρόποι διάδρασης με το κοινό

Όπως προαναφέραμε, οι AKB48 είναι ένα group που μπορείς να συναντήσεις και αυτή είναι η μεγαλύτερή τους διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μέχρι τώρα όμως, τα μόνα events στα οποία αναφερθήκαμε είναι συναυλίες και ψηφοφορίες και σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να συναντήσει από κοντά τα μέλη που υποστηρίζει σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ας μιλήσουμε λοιπόν και για τις εκδηλώσεις χειραψίας.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, κι όμως είναι ένα από τα διασημότερα event των 48G. Υπάρχουν δύο εκδηλώσεις χειραψίας. Στην πρώτη, μπορείς να κάνεις χειραψία με 5 μέλη που κάθονται στη σειρά για 3 δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη εκδήλωση, μπορείς να κάνεις χειραψία με ένα μέλος της επιλογής σου για 10 δευτερόλεπτα. Φυσικά, για να αποκτήσεις ένα εισητήριο για τις εκδηλώσεις αυτές, πρέπει να αγοράσεις ένα CD, ένα εισητήριο για τις παραστάσεις τους στο θέατρο κ.τ.λ. Μπορεί κανείς επίσης να μαζέψει πολλά τέτοια εισητήρια και να τα «εξαργυρώσει» όλα μάζι κάτι που του δίνει περισσότερο χρόνο με τα μέλη.

Δραστηριότητες τώρα και στο μέλλον

Δυστυχώς ο κορωνοιός έπληξε, ίσως περισσότερο από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, τις AKB48, ακριβώς για το γεγονός ότι είναι idols που συναντάς και έρχεσαι σε επαφή μαζί τους. Τα θέατρα τους έκλεισαν, οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και παρά τις προσπάθειές τους να κρατήσουν μια επικοινωνία με το κοινό, αυτή δεν είχε και πολλά αποτελέσματα. Πράγματι, δεν είναι και πολύ ελκυστική μια χειραψία εξ αποστάσεως, όπως αυτή που προσπάθησαν να διοργανώσουν, σε σχέση με μια αληθινή.

Επιπλέον, τα διάφορα σκάνδαλα του group και τα εγκλήματα (στα οποία θα αναφερθώ σε ένα δεύτερο άρθρο), έχουν αμαυρώσει την εικόνα των 48G και παρόλες τις προσπάθειες της διοίκησης και των μάνατζερ να τη βελτιώσουν, η αρχική εικόνα δε θα είναι ποτέ πια η ίδια. Εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα, δε λείπει άλλωστε και ο ανταγωνισμός. Εκτός από τα πολλά Jpop groups τα οποία ούτως ή άλλως έχουν ένα μερίδιο στην «πίτα», έχουν εμφανιστεί και group τα οποία έχουν παρόμοια δομή και concept με τις AKB48, όπως οι Nogizaka46, επίσης δημιουργημένες από τον Aki-P.

Σίγουρα, όλες οι προσπάθειες της διοίκησης (όχι μόνο για τη βελτίωση της εικόνας, αλλά και για την προσέλκυση των φαν διεθνώς) και του ίδιου του group και το γεγονός ότι η κρίση της πανδημίας φαίνεται να έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, θα βοηθήσουν τις AKB48 να επανέλθουν δριμύτερες και με ένα τόσο μεγάλο fanbase να τις υποστηρίζει, δε θα είναι και πολύ δύσκολο να αυξήσουν και πάλι τη δημοσιότητά τους.

Πηγή: www.akb48.at

Επίλογος

Ύστερα από όλα αυτά, ακόμα και αν κάποιος δεν είναι φαν του group, δεν μπορεί τουλάχιστον να μην παραδεχτεί την ιδιοφυία του Aki-P, αλλά και το φαινόμενο (γιατί για αυτό πρόκειται) των AKB48. Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοναδικό concept, να το οργανώσει κατάλληλα, να βρει μοναδικούς και πρωτοπόρους τρόπους διάδρασης των μελών με το κοινό έτσι ώστε να συσφίξει τις σχέσεις τους μεταξύ τους, δίνοντάς τους ακόμα και τη δύναμη να αναδιαρθρώνουν το group, δημιούργησε ένα «λεξικό» με όρους, καθώς οι παραδόσεις και οι ιεροτελεστίες που αναφέρθηκαν παραπάνω υπάρχουν μόνο για το group και φυσικά, κάνοντας όλο αυτό να δουλέψει, κερδίζει πολλά χρήματα. Οι AKB48 είναι ένα πολύ επιτυχημένο πείραμα χρόνων που άνοιξε το δρόμο για παρόμοια concept (όπως το Produce 101 που αναφέρθηκε παραπάνω). Είναι ένας πραγματικά γοητευτικός και μαγευτικός κόσμος.


Πηγές: https://www.youtube.com/watch?v=UF1nPhMFcto&ab_channel=Ploopy678
https://en.wikipedia.org/wiki/AKB48


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.