Στο πρώτο μου άρθρο σχετικά με τις AKB48, αναφέρθηκα στο ποιες είναι, ποια είναι η δομή τους ως group και γενικότερα τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν. Παρόλα αυτά και, επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, έτσι και οι AKB48 δεν έχουν δείξει μόνο την καλή τους πλευρά. Το όνομα του group έχει αναφερθεί και συνδεθεί με πολλά σκάνδαλα και εγκλήματα, τα οποία φυσικά αποτελούν και έναν από τους λόγους που έχει μειωθεί και η δημοτικότητα τους.


Απολαβές

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο, μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα υπόλοιπα K-pop ή J-pop groups και τις AKB48 είναι το γεγονός πως πολλά από τα μέλη του δε βρίσκονται εκεί με σκοπό την καριέρα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αλλά δουλεύουν part time ή και full time ως έναν τρόπο για να βγάζουν τα προς το ζην. Οι συγκεκριμένες απολαβές, όμως, δεν είναι και πολύ υψηλές. Ειδικότερα, κοπέλες που βρίσκονταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία, ανέφεραν πως ο μισθός τις έφτανε ίσα-ίσα για τα βασικά. Ένα συγκεκριμένο μέλος μάλιστα ανέφερε πως, αφού πλήρωνε το νοίκι και τους λογαριασμούς της, τα χρήματα που περίσσευαν ήταν τόσο λίγα που αναγκαζόταν να τρώει 29 φασόλια όλη την ημέρα!

Επιλογές μελών

Γενικότερα η αναδιάρθρωση του group ανά κάποια χρονικά διαστήματα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και μάλιστα πολλές φορές από τους ίδιους τους φαν που έχουν αυτήν την ευκαιρία εάν αγοράσουν τα άλμπουμ, τα CD ή κάποιο εισητήριο για τις συναυλίες τους. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που η διοίκηση δεν δει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Μία από τις γνωστότερες εκδηλώσεις του group, είναι το ετήσιο παιχνίδι πετρα-ψαλιδι-χαρτι. Το concept είναι πολύ απλό. Τα μέλη παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι και η νικήτρια γίνεται το κέντρο του Senbatsu (η ομάδα με τα πιο διάσημα μέλη που βγάζει το single των AKB48), ενώ τα υπόλοιπα μέλη κατατάσσονται στην ιεραρχία ανάλογα με τις νίκες τους. Οι φαν, όμως, άρχισαν να υποπτεύονται τη διοίκηση για στήσιμο των παιχνιδιών, αφού μετά την περίοδο που ως κέντρο του Senbatsu ήταν ένα σχετικά άγνωστο μέλος (και έτσι τα έσοδα από την κυκλοφορία του single ήταν αρκετά χαμηλά), όλα τα επόμενα μέλη που πήραν τη θέση του κέντρου ήταν πιο γνωστά. Και μάλιστα η διοίκηση δε φαίνεται να νοιάζεται καθόλου για το πόσο εξόφθαλμο είναι το στήσιμο του παιχνιδιού. Γιατί, είναι πολύ πιο φυσιολογικό να βγει νικήτρια κάποιο μέλος με το να νικήσει, έστω και στημμένα, στην εκδήλωση αυτή, όμως πόσο πιθανό είναι να νικήσει χρησιμοποιώντας μόνο χαρτί; Νομίζω είναι ξεκάθαρο πως κάτι συνέβη πίσω από τις κάμερες για να επιλεγεί η συγκεκριμένη κοπέλα ως κέντρο και φυσικά δυσαρέστησε και πολλούς φαν.

Ακόμα ένα γεγονός που αμαύρωσε ακόμα παραπάνω την εικόνα του group, έγινε κατά τη διάρκεια ενός Team Suffle, όταν και τα μέλη μεταφέρονται σε άλλες ομάδες ή group. Παρόλα αυτά, το 2012, έγινε κάτι που κανείς δεν περίμενε. Τότε, αποφασίστηκε πως μία ολόκληρη ομάδα, η ομάδα 4, δε θα αλλάξει μέλη, αλλά θα διαλυθεί εντελώς. Αυτό δυσαρέστησε τόσο τα μέλη όσο και τους φαν και η κριτική που δέχτηκε η διοίκηση για την απόφαση αυτή ήταν τόσο σκληρή που τελικά η ομάδα επέστρεψε τον επόμενο χρόνο.

Περιβαλλοντικά προβλήματα

Για να μπορέσει κανείς να συναντήσει από κοντά τα μέλη που υποστηρίζει και να έχει την ευκαιρία να κάνει μια χειραψία μαζί τους στα event χειραψίας, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αγοράσει κάποιο CD ή άλμπουμ του group. Εάν κανείς είναι ακόμα πιο έξυπνος, μπορεί να αγοράσει περισσότερα από ένα, και έτσι να κερδίσει περισσότερο χρόνο με τα μέλη. Τι θα απογίνουν, όμως, τα χιλιάδες αντίγραφα που αγοράζουν «πορωμένοι» φαν, αφού πάνε στην εκδήλωση και εξαργυρώσουν το κουπόνι; Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα αποβλήτων. Τα ποσά και αντίστοιχα τα τεμάχια που αγοράζονται είναι πολλές φορές υπερβολικά…πολλά. Διάφοροι φαν κατά καιρούς έγιναν γνωστοί επειδή αγόρασαν CD αξίας 300.000 δολαρίων ή χιλίων αντιγράφων και, ακόμα, υπάρχουν ιστορίες όπως αυτή ενός φαν που συνελήφθη επειδή, αφού αγόρασε τα άλμπουμ για τα εισητήρια, στη συνέχια πέταξε τα 583 αντίγραφα που είχε αγοράσει στο δάσος στη Fukuoka.

Πολλοί ακόμα έχουν συληφθεί επειδή πουλούσαν πλαστά αντίγραφα των CD ή πλαστά εισητήρια και ακόμα, πολλοί συνελήφθησαν επειδή έφτιαξαν πλαστές ταυτότητες έτσι ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν περισσότερα άλμπουμ από το επιτρεπόμενο όριο. Αυτό θα πει commitment.

Εκδηλώσεις χειραψίας

Πηγή: www.sbs.com.au

Ένα από τα πιο πολυσυζητησμένα γεγονότα σχετικά με τις AKB48 σχετίζεται με την εκδήλωση χειραψίας που έλαβε μέρος το 2014. Στην εκδήλωση αυτή, ένας από τους επισκέπτες επιτέθηκε στα μέλη με τα οποία έκανε χειραψία τραυματίζοντάς τους με ένα αιχμηρό αντικείμενο όπως επίσης και άλλο ένα μέλος της σωματοφυλακής. Αργότερα ανακαλύφθηκε πως το άτομο αυτό δεν ήταν ούτε φαν του group άλλα ήθελε να «εκδικηθεί» τις κοπέλες που είχαν δουλειά, ενώ αυτός είχε χάσει τη δική του. Τελικά, μετά από απόφαση του δικαστηρίου, φυλακίστηκε για 6 χρόνια.

Εσωτερικά σκάνδαλα

Ίσως, όμως, το πιο γνωστό, και το πιο σοκαριστικό θα πρόσθετα, γεγονός μέσα στον κόσμο αυτό των AKB48 είναι η ιστορία της Maho Yamaguchi, η οποία μάλιστα έγινε μεγάλο θέμα ακόμα και σε παγκόσμια μέσα, όχι μόνο στην Ιαπωνία.

Ένα βράδυ καθώς η Maho γύριζε σπίτι της, έπεσε θύμα δύο αντρών οι οποίοι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, της επιτέθηκαν από πίσω, της έκλεισαν το στόμα και προσπάθησαν να την περιορίσουν. Για καλή της τύχη κατάφερε να ξεφύγει, όμως παρόλο που κάλεσε τις αρχές και οι δύο άντρες συνελήφθησαν, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού υποστήριξαν στις αρχές ότι πήγαν απλώς να της μιλήσουν. Το πρόβλημα με το περιστατικό αυτό δεν είναι ότι αφέθηκαν ελεύθεροι. Σίγουρα όταν δεν υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία και η υπόθεση είναι μόνο «ο λόγος μου απέναντι στον δικό σου» δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει η αστυνομία. Το πρόβλημα είναι ότι η διοίκηση του group δε φάνηκε να δίνει τη βαρύνουσα σημασία που έπρεπε στο περιστατικό και αποφάσισε να το κρύψει, ίσως γιατί ήθελε να αποφύγει κάποιο σκάνδαλο. Η Maho, όμως, δεν αρκέστηκε σε αυτό. Αποφάσισε να βγει δημόσια και να μοιραστεί την ιστορία της, αρχικά με ένα live, το οποίο και σταμάτησε η διοίκηση και αργότερα με tweets στο Twitter.

Φυσικά, μετά από όλα αυτά, τα social media έπιασαν φωτιά. Και παρόλο που το θύμα ήταν η Maho, απαιτήθηκε από αυτήν να ζητήσει δημόσια συγγνώμη επειδή «δημιουργούσε προβλήματα και κακή δημοσιότητα στο group». Και σα να μην έφτανε αυτό, η μεγάλη βόμβα «έσκασε» όταν μέλη της ίδιας της της ομάδας κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στο σχέδιο της παρενόχλησής της! Λόγω του μεγέθους του σκανδάλου και ύστερα από τις κατηγορίες, πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα από την οποία αποκαλύφθηκε πως υπήρχαν όντως πιθανότητες συμπλοκής των μελών στο σκάνδαλο, αφού γνώριζαν τους δύο άντρες και υπήρχαν ισχυρισμοί ότι αυτές τους είχαν δώσει τη διεύθυνσή της. Μετά την αποκάλυψη των στοιχείων αυτών και τη γενικότερη οργή του κοινού, η διοίκηση πήρε την απόφαση να απολύσει τους μάνατζερ της ομάδας, να αναδιαρθρώσει τη δομή της ομάδας εξ ολοκλήρου και να καταργήσει τις εκλογές Senbatsu, ως παράγοντα προώθησης αθέμητου ανταγωνισμού μεταξύ των μελών.

Θύμα επίσης παρόμοιας κατάστασης έπεσε και η Minegishi Minami. Πιο συγκεκριμένα, όλα άρχισαν όταν ήρθε στη δημοσιότητα ένα άρθρο που αποκάλυπτε πως η τραγουδίστρια είχε περάσει μια νύχτα στο διαμέρισμα του αγοριού της. Μπορεί αυτό να ακούγεται φυσιολογικό, εξάλλου η προσωπική/ερωτική της ζωή είναι δικό της ζήτημα, όμως ως μέλος των AKB48 κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αυτό γιατί όλα τα μέλη του group απαγορεύεται να έχουν κάποιου είδους ερωτική ζωή όσο βρίσκονται μέσα σε αυτό. Ο ίδιος ο Aki-P, ο οποίος μάλιστα είναι και παντρεμένος (συγκρατήστε το αυτό), εξήγησε ότι ο λόγος που υπάρχει απαγόρευση των σχέσεων είναι έτσι ώστε οι κοπέλες να αφοσιωθούν πλήρως στη δουλειά τους και να φέρνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προσωπικά, μπορεί να ισχύει όντως αυτός ο λόγος, όμως είμαι αρκετά σίγουρη πως υπάρχουν καλύτερες εξηγήσεις πίσω από την απαγόρευση, με πρώτη και κύρια την επιθυμία της διοίκησης να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ότι τα μέλη όχι μόνο είναι κοντά στους φαν, αλλά τους δίνουν και αποκλειστικότητα. Αυτό άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλές κοπέλες αναγκάζονται ή αποφεύγουν να πουν ότι έχουν σχέση, επειδή φοβούνται ότι αν, το αντρικό κυρίως κοινό τους (και φυσικά όχι όλοι οι άντρες), το μάθει, θα σταματήσει να τις ακολουθεί. Και το μεγαλύτερο μέρος του fanbase των AKB48 είναι αντρικού φύλου.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στη Minami, αφου αποκαλύφθηκε το όλο «σκάνδαλο», η διοίκηση την κατέβασε από την υψηλή της θέση στην ιεραρχία και η Minami ξύρισε τα μαλλιά της και ανεβάσε ένα απολογητικό βίντεο. Φυσικά και αυτό δημιούργησε τεράστια οργή και ήταν πρωτοσέλιδο στα ενημερωτικά μέσα για αρκετό καιρό. Παρόλα αυτά και για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στη διοίκηση, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Κανείς δε γνωρίζει και ούτε πρόκειται να μάθουμε τι ακριβώς οδήγησε σε τόσο ακραία τιμωρία για τη Minami (πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι το έκανε η ίδια στον εαυτό της για να δείξει πόσο λυπάται), αλλά σίγουρα κανένα άλλο μέλος, και πιστέψτε με είναι αρκετά, που έχουν επίσης «πιαστεί στα πράσα» να βγαίνουν ραντεβού, δεν έχει λαβει τέτοια τιμωρία.

Ακατάλληλο υλικό

Τέλος, μια μεγάλη αιτία αυστηρής κριτικής στο γκρουπ, έχει να κάνει με διάφορα concept που κατα καιρούς προωθεί. Συγκεκριμένα, η διοίκηση για αρκετό καιρό έβγαζε φωτογραφίες των μελών με εσώρουχα ή μαγιό. Αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα σε σχέση με το τι βλέπουμε στα δυτικά μέσα ψυχαγωγίας, κανείς δε νομίζω να έβρισκε προκλητικές τις φωτογραφίες αυτές. Όμως αποτελεί όντως πρόβλημα, όταν τα μέλη είναι ακόμα ανήλικα και αυτό ακριβώς συνέβαινε με τις AKB48. Υπήρχαν μέλη τα οποία ήταν ακόμα 13 ετών όταν πόζαραν με μαγιό και εσώρουχα για ένα, όπως προανέφερα, σχεδόν καθαρά αντρικό κοινό. Ακόμα, κάθε χρόνο κυκλοφορούσε το ετήσιο Bikini Single, το οποίο, όπως μάλλον καταλάβατε ήδη, είναι ένα Single στο οποίο τα μέλη τραγουδούν και χορεύουν στο βίντεο κλιπ φορώντας μαγιό.

Όλα αυτά αρχίζουν να ακούγονται ακόμα πιο «τρομακτικά» όταν προστεθούν σε αυτά και σκάνδαλα για παρενοχλήσεις, όπως αυτό της σύλληψης ενός μέλους της διοίκησης μιας από των ομάδων των AKB48 (SKE48) με τον ισχυρισμό ότι πλήρωσε δύο ανήλικα μέλη έτσι ώστε να «περάσει χρόνο» με αυτά στο αυτοκίνητό του. Παρόλα αυτά η διοίκηση έχει κάνει κάποια βήματα έτσι ώστε να διορθώσει την κατάσταση. Τα Bikini SIngles έχουν καταργηθεί από το 2015, κανένα μέλος κάτω των 18 δε φωτογραφίζεται πλέον με εσώρουχα ή μαγιό και αν χρειαστεί να το κάνει, φοράει ρούχα που καλύπτουν περισσότερο δέρμα σε σχέση με τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη.

Επίλογος

Όλα αυτά τα σκάνδαλα σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην πτώση της δημοσιότητας των AKB48. Ο χώρος της ψυχαγωγίας, όχι μόνο της J-pop, αλλά γενικότερα της ασιάτικης pop προσφέρει φανταστικά θεάματα, θεματικές, μουσική και πολύ ταλαντούχους καλλιτέχνες που δουλεύουν σκληρά. Για να πετύχει, όμως, όλο αυτό, οι καλλιτέχνες αυτοί θυσιάζουν και παραδίδουν πολλές φορές τον εαυτό τους στις εταιρίες στις οποίες ανήκουν. Και είναι λογικό, τόσο λόγο της πίεσης που νιώθουν τα ίδια τα μέλη, όσο και της ύπαρξης κερδοσκόπων με πιο «σκοτεινούς» σκοπούς, να εμφανίζονται σκάνδαλα. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι φαν είναι μέρος του προβλήματος, διαδίδοντας ψεύτικες φήμες ή κατηγορώντας καλλιτέχνες για το παραμικρό. Ξεχνούν ότι είναι και αυτοί άνθρωποι και περιμένουν πάντα μια άψογη συμπεριφορά. Το σίγουρο είναι πως οι ΑΚΒ48 δεν έχουν χάσει ακόμα τη δόξα τους και με τη σωστή διαχείρηση θα μπορέσουν και πάλι να κατακτήσουν το κοινό που έχασαν τα τελευταία χρόνια.


Πηγές: https://www.youtube.com/watch?v=UF1nPhMFcto&ab_channel=Ploopy678
https://www.reddit.com/r/AKB48/comments/93m7si/idol_salary/
https://www.japantimes.co.jp/news/2017/10/18/national/crime-legal/fukuoka-man-faces-charges-discarding-585-akb-48-cds-minus-popularity-poll-slips-mountain/
https://www.sbs.com.au/popasia/blog/2014/05/26/akb48-members-attacked-saw-handshake-event
https://en.wikipedia.org/wiki/2014_AKB48_handsaw_assault
https://en.wikipedia.org/wiki/Assault_of_Maho_Yamaguchi
https://www.bbc.com/news/world-asia-21299324


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.