Το «Cyberpunk: Edgerunners», anime που κυκλοφόρησε το 2022 αποτελεί μια spin off σειρά του βιντεοπαιχνιδιού «Cyberpunk 2077» που κυκλοφόρησε το 2020 και, κατά τη γνώμη μου, μπόρεσε να δημιουργήσει άλλο ένα κύμα δημοσιότητας για το παιχνίδι. Τα 10 επεισόδιά του καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, να αναπτύξουν τους χαρακτήρες και να δώσουν ένα επικό τέλος.


Παραγωγή

Το «Cyberpunk: Edgerunners» είναι μια πολωνο-ιαπωνική παραγωγή και βάση της σειράς, όπως αναφέραμε και παραπάνω και όπως είναι ήδη γνωστό, αποτέλεσε το παιχνίδι της Πολωνικής εταιρίας CD Project Red, «Cyberpunk 2077». Το anime είναι παραγωγή του Studio Trigger.

Υπόθεση

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω ξανά πως το anime αποτελεί spin off του παιχνιδιού. Μην περιμένετε δηλαδή να δείτε τον αγαπημένο σας χαρακτήρα από το παιχνίδι σε «νέες περιπέτειες». Από την άλλη, η πόλη στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα παραμένει η ίδια, η Night City και δίνεται έτσι η ευκαιρία για περαιτέρω εξερεύνησή της, αυτή τη φορά μέσα από το ρόλο του θεατή και όχι του gamer. Αλλά θα μιλήσω διεξοδικότερα για αυτό παρακάτω. Παρόλο, λοιπόν, που οι χαρακτήρες δεν είναι οι ίδιοι, ακολουθούμε την ιστορία ενός αρκετά ενδιαφέροντα ήρωα, του David Martinez, ο οποίος είναι αρκετά χαρισματικός έτσι ώστε να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας και να καταφέρει να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή στη Night City, κάτι πραγματικά πολύ δύσκολο για τον περισσότερο κόσμο. Για να το καταφέρει όμως αυτό, η μητέρα του εργάζεται σκληρά έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρα του κολεγίου στο οποίο φοιτά.

Κάποια στιγμή λοιπόν, ο David θα βρεθεί μόνος με ένα μεγάλο χρέος να τον βαραίνει και κανέναν τρόπο να βρει χρήματα. Τότε είναι που θα γνωρίσει τη Lucy η οποία θα τον εντάξει στην Cyberpunk ομάδα της και από εκεί και πέρα, ο David θα νιώσει πως βρήκε μια οικογένεια. Έτσι, θα ξεκινήσει μια τελείως διαφορετική ζωή.

Night City

Συνεχίζοντας λοιπόν από εκεί που άφησα την πρότασή μου για τη Night City, αυτή, τόσο στο παιχνίδι όσο και στο anime, είναι πραγματικά πανέμορφη. Ζωντανή, με έντονη την αίσθηση του μοντέρνου, του φουτουριστικού και του cyberpunk, σε προκαλεί να την εξερευνήσεις. Μέσα από το anime ερχόμαστε σε επαφή και με τους δύο κόσμους (και της ελίτ και του υπόκοσμου), δίνοντας όμως περισσότερη έμφαση στον δεύτερο, αφού εκεί είναι που δραστηριοποιούνται και οι ήρωες. Μέσα από τα τοπία της, η πόλη δείχνει πως εξουσιάζεται από τον καπιταλισμό που κάνει εμφανές το γεγονός πως δεν έχει σημασία για την ανισότητα και την φτώχεια αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα ή υπερβολικά εξελιγμένη τεχνολογία. Επιπλέον, ολή η gore και γενικότερα άνω των 18 ατμόσφαιρα, σχηματίζει μια πολύ ελκυστική και ρεαλιστική εικόνα για την πόλη. Φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια του Hiroyuki Imaishi να μας δείξει περισσότερες γωνιές της πόλεις, πολλές φορές δίνοντας ίσως και λιγότερη σημασία στους χαρακτήρες.

Και μιας και πιάσαμε και αυτό το θέμα, οι χαρακτήρες της σειράς δημιουργούν μια πολυεπίπεδη ιστορία, καθώς, αν και μερικές φορές η παρουσίασή τους γίνεται πολύ απότομα ή χάνονται πολύ γρήγορα από την ιστορία, έχουν ο καθένας κάτι να προσφέρουν. Μια προσωπική ιστορία, ένα προσωπικό ζήτημα ή κάποιο βίωμα το οποίο τους συνδέει με την πόλη και την κατάσταση στην οποία ζουν, ολοκληρώνει ακόμα περισσότερο τον κόσμο μέσα στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα. Ταυτόχρονα ο ρομαντισμός βρίσκει επίσης θέση μέσα στη σειρά ισορροπώντας με τη βία, το χάος και την ανομία. Ένα αρνητικό σημείο πάνω στους χαρακτήρες σχετίζεται με τη Lucy, η οποία αν και στα πρώτα επεισόδια φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακή χαρακτήρας, στα επόμενα χάνει κάπως αυτή τη λάμψη, ίσως επειδή ο σκηνοθέτης ήθελε να εστιάσουμε περισσότερο στον David. Όπως και να χει, με τον τρόπο αυτό «χάσαμε» μια όμορφη πινελιά που είχε η σειρά.

Η ομάδα του David θα μπλεχτεί ανάμεσα στις δύο μεγαλοεπιχειρήσεις της πόλης, αλλά και ανάμεσα σε κερδοσκόπους και ενώ παλεύει για να τους αντιμετωπίσει, έχει ταυτόχρνα να αντιμετωπίσει και «εσωτερικά» προβλήματα, όπως αυτό της τεχνολογικής ψύχωσης, στέλνοντας άλλο ένα μήνυμα σχετικά με το πόσο μπορεί ο άνθρωπος να δεθεί και να «συνδεθεί» με την τεχνολογία, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό και αν πρέπει να δώσουμε τόση ελευθερία στην τεχνολογία να εισέρχεται στις ζωές μας. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου βλέποντας τη σειρά να σκέφτομαι πως ίσως δε θα άντεχα να ζω σε μια τέτοια πόλη. Μονίμως φασαρία, οθόνες και ηχητικά μηνύματα από παντού και χρήση της τεχνολογίας ακόμα και για το πιο μικρό κομμάτι της ζωής μου. Ίσως, βέβαια, είμαι και πολύ γιαγιά.

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, ο David, είναι το τέλειο παράδειγμα ενός πρωταγωνιστή έφηβου. Είναι ταλαντούχος και έξυπνος και πηγαίνει σε μια μεγάλη κύρους ακαδημία, όμως δεν είναι εξυπνάκιας ούτε και έχει κάποιο τουπέ, λόγω της κατάστασης στην οποία ζει. Μοιάζει τελείως ξένος στον κόσμο στον οποίο μπαίνει, αυτόν των Edgerunners, όμως δεν τα παρατάει ποτέ, καθώς είναι αποφασισμένος για όλα. Μπορεί όλες του οι αποφάσεις να μην είναι πάντα οι καλύτερες, όμως αυτή ακριβώς η «άγνοια» είναι που τον χαρακτηρίζει και τον καθιστά έναν «πιστευτό» έφηβο.

Animation

Γίνεται ξεκάθαρο πως ο Hiroyuki Imaishi δεν είναι νέος στην κατηγορία αυτή (σκηνοθέτησε άλλωστε και το Gurren Lagann, anime το οποίο έχω πολύ ψηλά στη λίστα μου, όπως και το Kill la Kill και το Panty and Stocking with Garterbelt). Το Cyberpunk: Edgerunners κατάφερε να μας «σερβίρει» ένα από τα πιο όμορφα animation για το 2022. Ζωντανά χρώματα, neon φωτισμοί και πολύ λεπτομέρεια. Η πόλη δείχνει να ζωντανεύει μπροστά σου, δείχνει σα μια πραγματική πόλη με ανθρώπους που ζουν ο καθένας τη δική του ζωή με τα δικά του προβλήματα (σε αντίθεση με τα NPCs του παιχνιδιού). Όλα είναι τόσο καλά μελετημένα σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, που μοιάζουν «φυσικά» για μία πόλη του μέλλοντος. Μάλιστα ίσως πολλοί δυσκολευτούν να καταλάβουν τι ακριβώς βλέπουν και τι κάνει κάθε συσκευή που εμφανίζεται (ιδιαίτερα στο πρώτο επεισόδιο) ακριβώς επειδή η ομάδα παραγωγής σκέφτηκε με λεπτομέρεια πώς λειτουργούν όλα μέσα στον κόσμο αυτό και έτσι βγάζουν αυτή τη φυσικότητα. Η μουσική επένδυση, επίσης προσεκτικά επιλεγμένη και στα σημεία που πρέπει, δένει την ατμόσφαιρα και σε μεταφέρει στο μέλλον αλλά και στη σκηνή την οποία παρακολουθείς. EDM, reggae και death metal είναι κάποια από τα είδη μουσικής που επενδύουν τη σειρά.

Τελικές σκέψεις

Θεωρώ πως με το «Cyberpunk: Edgerunners» δε θα χρειαστούμε κάποιο άλλο cyberpunk anime για αρκετό καιρό. Η σειρά υπερκαλύπτει την κατηγορία με μια καλογραμμένη ιστορία, προσεγμένο animation και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που δύσκολα θα απογοητεύσουν τους fan του είδους. Η σειρά «έσωσε» το παιχνίδι από όποια κακή κριτική δέχτηκε (τουλάχιστον στην αρχή λόγω των αμέτρητων bugs) και μας έδειξε πως πρέπει να είναι anime τέτοιου στιλ. Μακράν μία από τις καλύτερες παραγωγές που είχε να μας προσφέρει το Netflix που θα ευχαριστηθεί οποισδήποτε θεατής.

Παραθέτω και το τρειλερ της σειράς:


Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk:_Edgerunners
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk_2077


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.