Από όλα τα μνημεία, μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κέρκυρας, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν για το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Ένα μουσείο που σε ταξιδεύει από την Ινδιά μέχρι το Θιβέτ, το Νεπάλ και από εκεί μέχρι την Κίνα και φυσικά τη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου, την Ιαπωνία.


Ιστορία του μουσείου

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης οφείλει την ύπαρξή του στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία και μεγάλο συλλέκτη ασιατικών αντικειμένων, το Γρηγόριο Μάνο. Μέσα από το μεγάλο του πάθος για τα αντικείμενα της Ασίας, κατάφερε, ξοδεύοντας σχεδόν όλη του την περιουσία, να αποκτήσει μια συλλογή με 9.500 αντικείμενα και έργα τέχνης, μέσα από δημοπρασίες στη Βιέννη και το Παρίσι. Η συλλογή του αποτελούνταν από 530 κεράμους, 9 θήκες γραφής, 157 στρατιωτικές στολές, 14 μουσικά όργανα, 9 προϊστορικά κεραμικά, 238 αντικείμενα πορσελάνης και πάνω από 1.500 χαρακτικά (ειδικά από ukiyo-e), έργα ζωγραφικής κ.α.

Αφού πέρασε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, αποφάσισε το 1919 να επιστρέψει στην Ελλάδα. Τότε ξεκίνησαν και οι συζητήσεις μεταξύ αυτού και του Ελληνικού κράτους, έτσι ώστε να του παραχωρίσει τη συλλογή του. Τελικά, συμφωνήθηκε η παραχώρηση της συλλογής με αντάλλαγμα μια μηνιαία σύνταξη, καθώς και τη δημιουργία ενός μουσείου όπου θα βρίσκονταν τα εκθέματα, το σημερινό Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, που θα στεγαζόταν στο Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και στο οποίο θα αναλάμβανε χρέη διευθυντή. Τα εκθέματα, πλέον, δόθηκαν επίσημα στο κράτος το 1925, ενώ το 1927 πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του μουσείου. Ένα χρόνο αργότερα, ο Γρηγόριος Μάνου απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών.

Στην αρχή, το μουσείο είχε το όνομα Μουσείο Σινοιαπωνικής Τέχνης, καθώς τα περισσότερα εκθέματά του προέρχονταν από την Ιαπωνία. Λίγο χρόνια αργότερα όμως, το 1973, ο Νικόλαος Χατζηβασιλείου, επίσης διπλωμάτης με δράση στην Ασία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γρηγορίου Μάνου, αποφάσισε να διευρύνει το μουσείο με την προσθήκη άλλων 380 έργων από άλλες περιοχές της Ασίας. Έτσι το μουσείο απέκτησε το σημερινό του όνομα, καθώς και μια ολοκαίνουργια πτέρυγα. Μαζί με τις επόμενες δωρεές του Χαρίλαου Χιωτάκη και του Γιάννη και Ιάσωνα Σαρτζετάκη, το μουσείο απέκτησε περίπου 15.000 αντικείμενα.


Τι περιλαμβάνει το μουσείο

Η συλλογή του μουσείου περνάει από όλες τις περιόδους της Ιαπωνικής ιστορίας, μέσα από διαφόρων ειδών εκθέματα, όπως πτυσσόμενα παραβάν, κύλινδρους ανάγνωσης, ξυλογραφίες, θεατρικές μάσκες και φυσικά, τα εντυπωσιακά όπλα και τις πανοπλίες των Samurai.

Ένα πολύ εντυπωσιακό μέρος του μουσείου αποτελεί η Αίθουσα Τσαγιού, η οποία, διακοσμημένη με αυθεντικά έπιπλα, δείχνει και φέρνει στον επισκέπτη την ατμόσφαιρα ενός παραδοσιακού δωματίου.

Στις υπόλοιπες αίθουσες της δεύτερης πτέρυγας, ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός άλλου μεγάλου πολιτισμού, αυτού της Κίνας. Το μουσείο παρουσιάζει μέσα από τα εκθέματά του μια ιστορία 30 αιώνων και μας ταξιδεύδει στην καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Τέλος, η Ινδία, το αρχαίο Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, το Θιβέτ, το Νεπάλ και άλλες περιοχές μας παρουσιάζουν τη δική τους καθημερινότητα και τη σύνδεσή τους με το Βουδισμό, μέσα από τις διάφορες κεφαλές του Βούδα και αντίκειμενα της εποχής.


Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή, να μάθει περισσότερα για αυτούς τους πολιτισμούς και να αναλογιστεί ίσως και την επίδραση που είχε η συναναστροφή τόσο της Δύσης με την Ασία, αλλά και της Ασίας με τη Δύση.


Πηγές: https://www.travel.gr/arts_and_culture/moyseio-asiatikis-technis-kerkyras-en/
https://matk.gr/el/
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.